Αλτσχάιμερ: αυξημένος ο κίνδυνος για τους ηλικιωμένους που πέρασαν Covid-19

Οι ηλικιωμένοι που αρρώστησαν με Covid-19 εμφανίζουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση νόσου Αλτσχάιμερ μέσα στον επόμενο χρόνο, όπως δείχνει μία νέα μεγάλη αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τους καθηγητές Πάμελα Ντέηβις και Κέρτις Γκάρβιν της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Case Western Reserve του Οχάιο, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα Αλτσχάιμερ «Journal of Alzheimer’s Disease», ανέλυσαν στοιχεία της περιόδου 2020-21 για περίπου 6,2 εκατομμύρια άτομα άνω των 65 ετών, κανένα από τα οποία δεν είχε διαγνωσμένη νόσο Αλτσχάιμερ στην αρχή της μελέτης. Αυτοί οι άνθρωποι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: Όσοι είχαν αρρωστήσει από κορονοϊό (περίπου 400.000) και όσοι δεν είχαν περάσει Covid-19 (5,8 εκατομμύρια, που ήταν η ομάδα ελέγχου).

Διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν περάσει τη λοίμωξη Covid-19 εμφάνιζαν 50% έως 80% μεγαλύτερη πιθανότητα να διαγνωστούν με Αλτσχάιμερ μέσα στο επόμενο έτος. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τις γυναίκες άνω των 85 ετών. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι είναι ασαφές σε ποιον βαθμό η Covid-19 μπορεί να πυροδοτήσει τη νόσο Αλτσχάιμερ ή απλώς να επιταχύνει την εκδήλωσή της.

«Οι παράγοντες που παίζουν ρόλο για την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ δεν έχουν κατανοηθεί καλά. Πάντως δύο που θεωρούνται σημαντικοί είναι οι προηγηθείσες λοιμώξεις και η φλεγμονή», δήλωσε η δρ Ντέηβις. «Αν αυτή η παρατηρούμενη αυξητική τάση στις νέες διαγνώσεις Αλτσχάιμερ συνεχιστεί, το αναμενόμενο κύμα ασθενών με μία ανίατη πάθηση θα είναι σημαντικό, δεδομένου ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι έχουν περάσει Covid-19 και οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις αυτής της λοίμωξης τώρα αναδύονται σταδιακά», πρόσθεσε.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι με άνοια έχουν διπλάσια πιθανότητα να κολλήσουν Covid-19.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Πρόσκληση για συμμετοχή στην παγκόσμια έρευνα: «Τι πιστεύουμε για την άνοια και το Alzheimer;»

Η Παγκόσμια Εταιρεία Alzheimer (Alzheimer's Disease International) και το London School of Economics and Political Science (LSE), πραγματοποιούν την μεγαλύτερη παγκόσμια έρευνα στάσεων και πεποιθήσεων σχετικά με την άνοια.

Θεραπευτικό πρόγραμμα: «Η Ζωντανή Μουσική στην Ευζωία των Ατόμων Τρίτης Ηλικίας με Άνοια»

Η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών διοργανώνει εκδήλωση για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Θεραπευτικού Προγράμματος «Η Ζωντανή Μουσική στην Ευζωία των Ατόμων Τρίτης Ηλικίας με Άνοια».

Συμβουλές που θα βοηθήσουν τους ασθενείς με άνοια να αντιμετωπίσουν την αλλαγή ώρας

Η αλλαγή της ώρας μπορεί για τους περισσότερους να αποτελεί μία ασήμαντη λεπτομέρεια στο φθινοπωρινό πρόγραμμα, αλλά για όσους αντιμετωπίζουν την άνοια σαν ασθενείς ή σαν φροντιστές, συχνά αποτελεί μια αφορμή σύγχυσης.