Σύλλογοι Ασθενών: Η πολύτιμη στήριξη σε ασθενείς και φροντιστές με νόσο Alzheimer και άνοια

  1. Εταιρεία Alzheimer Αθηνών

Η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών κλείνει φέτος 20 χρόνια έμπρακτης προσφοράς στα 200.000 άτομα με άνοια και τις οικογένειές τους που ζουν στην Ελλάδα, υπερασπίζεται τα δικαιώματά τους και διεκδικεί την ίδρυση δομών και υπηρεσιών με στόχο την προαγωγή της ποιότητας ζωής τους.

Οι υπηρεσίες που προσφέρει:

-Κέντρα Ημέρας για άτομα με άνοια

Τα Κέντρα Ημέρας Alzheimer Αθηνών λειτουργούν ως μονάδες ημερήσιας θεραπευτικής φροντίδας ασθενών με Αλτσχάιμερ και άλλες συναφείς διαταραχές. Στόχος είναι η οργάνωση και η εφαρμογή ομαδικών και ατομικών θεραπευτικών προγραμμάτων, που διαμορφώνονται πάντα ανάλογα με το στάδιο της νόσου κάθε ασθενή.

Το πρόγραμμα στα Κέντρα Ημέρας περιλαμβάνει:

  • Ιατρείο μνήμης
  • Θεραπείες ενδυνάμωσης νοητικών λειτουργιών (μνήμης, προσοχής, λόγου κ.α.)
  • Ατομική και ομαδική δημιουργική απασχόληση
  • Προγράμματα γυμναστικής
  • Άλλες ειδικές θεραπείες (θεραπείες τέχνης, θεραπεία δια αναμνήσεων, λογοθεραπεία, εργοθεραπεία, κ.ά.)

Φροντίδα στο σπίτι για άτομα με άνοια

Το πρόγραμμα «Φροντίδα στο Σπίτι» απευθύνεται σε οικογένειες ατόμων με άνοια που δεν μπορούν να μετακινηθούν, λόγω προχωρημένου σταδίου της νόσου ή άλλων προβλημάτων. Στόχος του προγράμματος είναι η παραμονή των ατόμων με άνοια στο οικείο περιβάλλον, η αποφυγή της ιδρυματικής φροντίδας και η ανακούφιση των φροντιστών. Οι ψυχολόγοι, οι νοσηλευτές, ο κοινωνικός λειτουργός, ο φυσικοθεραπευτής και ο γιατρός που στελεχώνουν το πρόγραμμα, επισκέπτονται περιοδικά τις οικογένειες των ατόμων με άνοια κατ΄οίκον και προσφέρουν εντελώς δωρεάν τις υπηρεσίες τους.

Υποστήριξη ατόμων με άνοια πρώιμης έναρξης

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με άνοια πρώιμης έναρξης είναι πολύπλοκα και πιο δύσκολα από αυτά που αντιμετωπίζουν οι πάσχοντες μεγαλύτερης ηλικίας. Τα μέλη των οικογενειών τους χρειάζονται ειδική εκπαίδευση και συστηματική καθοδήγηση. Η υπηρεσία υποστήριξης ατόμων με άνοια πρώιμης έναρξης περιλαμβάνει: αξιολόγηση με ειδικές ψυχομετρικές δοκιμασίες, εντατική νοητική ενδυνάμωση και συμβουλευτική φροντιστών.
Πληροφορίες και δήλωση συμμετοχής στo τηλέφωνo: 210 6424228, ώρες 9:00-15:00.

Υπηρεσίες για φροντιστές ατόμων με άνοια

Ο όρος «Φορτίο των Φροντιστών» έχει επικρατήσει διεθνώς για να περιγράψει την επιβάρυνση – σωματική, συναισθηματική ή οικονομική – των φροντιστών ατόμων που πάσχουν από ένα χρόνιο νόσημα που προκαλεί αναπηρία. Πρόκειται για ένα βαρύ και πολύπλευρο ψυχολογικό, πρακτικό και οικονομικό φορτίο, με την ψυχική επιβάρυνση σαφώς πιο σημαντική και εξατομικευμένη.

Η αναγνώριση και ανακούφιση του φορτίου των φροντιστών αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της αποτελεσματικής αντιμετώπισης της άνοιας. Η Εταιρία Αlzheimer Αθηνών, εκτός από την προσφορά μη φαρμακευτικών θεραπειών σε άτομα με άνοια, συμβάλλει έμπρακτα στο πρόβλημα, παρέχοντας εκπαίδευση και υποστήριξη σε φροντιστές για την ενίσχυση των δεξιοτήτων που απαιτεί ο ρόλος τους και για ανακούφιση από το δύσκολο έργο τους. Συγκεκριμένα προσφέρονται:

 

Εκπαιδευτικά σεμινάρια υποστήριξης φροντιστών

Η Εταιρία Alzheimer Αθηνών διοργανώνει σεμινάρια για φροντιστές 2 ή 3 φορές κατά τη διάρκεια του χρόνου. Τα σεμινάρια αποτελούνται από 8 δίωρες συναντήσεις, μία κάθε εβδομάδα, και δίνουν τη δυνατότητα στους φροντιστές να:

  • καταρτιστούν σε θέματα σχετικά με την άνοια, όπως τα συμπτώματα και η εξέλιξη της νόσου, πρακτικά θέματα για την καθημερινή φροντίδα των ατόμων με άνοια, νομικά και κοινωνικά θέματα κ.α.
  • εκπαιδευθούν στη διαχείριση του ψυχικού φορτίου που προκαλεί στην οικογένεια η νόσος
  • μοιραστούν τα προβλήματα, τις ανησυχίες και τις εμπειρίες τους με άλλους φροντιστές
  • ενημερωθούν για τα προγράμματα λειτουργίας των Κέντρων Ημέρας και γενικότερα για τις δράσεις της Εταιρίας.

Η δήλωση συμμετοχής γίνεται στο τηλέφωνο: 210-7013271, εργάσιμες μέρες και ώρες, και μέσω e-mail στο: info@alzheimerathens.gr.

 

Ψυχοεκπαίδευση Φροντιστών
Τα προγράμματα ψυχοεκπαίδευσης φροντιστών έχουν τρεις στόχους: την εκπαίδευση στην άνοια, την απόκτηση δεξιοτήτων στη φροντίδα και τη διαχείριση συναισθημάτων.
Οι ομάδες ψυχοεκπαίδευσης αποτελούνται από 8 έως 12 άτομα και η διάρκεια των συναντήσεων κυμαίνεται από 3 έως 6 μήνες.
Η δήλωση συμμετοχής γίνεται τηλεφωνικά, στο 210-7013271, εργάσιμες μέρες και ώρες και μέσω e-mail στο: info@alzheimerathens.gr.

 

Ιατρείο Ψυχιατρικής Υποστήριξης Φροντιστών
Η ψυχολογική επιβάρυνση των φροντιστών οδηγεί συχνά σε σωματικά συμπτώματα και σε αυξημένη χρήση υπηρεσιών υγείας. Μελέτες έχουν δείξει ότι εμφανίζουν υψηλά ποσοστά άγχους και κατάθλιψης, κάνουν αυξημένη χρήση ψυχοτρόπων φαρμάκων, και διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο να νοσήσουν από κλινική κατάθλιψη.
Η Εταιρία Alzheimer Αθηνών, στην προσπάθειά της να ανακουφίσει το ψυχολογικό φορτίο των φροντιστών, λειτουργεί στα Κέντρα Ημέρας στο Παγκράτι και στην Πανόρμου Ιατρείο ψυχιατρικής υποστήριξης φροντιστών.
Για ραντεβού επικοινωνείτε στο τηλέφωνο: 210 7013271(Παγκράτι) και 210 6424228(Πανόρμου), εργάσιμες μέρες και ώρες.

Γραμμή Βοήθειας για την Άνοια 1102.

Η γραμμή πλαισιώνεται από εξειδικευμένους σύμβουλους / επαγγελματίες υγείας, γιατρούς νευρολόγους και ψυχιάτρους, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, που παρέχουν άμεσα ενημέρωση, καθοδήγηση, συμβουλές και διασύνδεση.

 

Η Γραμμής Βοήθειας 1102 απευθύνεται σε:
• Άτομα με προβλήματα μνήμης
• Ευρύ κοινό
• Φροντιστές – Οικογένεια & φίλοι ατόμων με άνοια
• Επαγγελματίες Υγείας

 

Οι υπηρεσίες της Γραμμής Βοήθειας 1102 είναι:
• Ενημέρωση για την άνοια και τις στρατηγικές πρόληψης
• Ενημέρωση για τις διαθέσιμες υπηρεσίες και τα προγράμματα για άτομα με άνοια και τους φροντιστές τους
• Πρακτικές συμβουλές φροντίδας σε φροντιστές ατόμων με άνοια
• Συμβουλές αντιμετώπισης κρίσεων και διαταραχών συμπεριφοράς σε άτομα με άνοια
• Διασύνδεση με τις οργανώσεις Alzheimer που λειτουργούν στην Ελλάδα
• Δικτύωση με τους Συμβουλευτικούς Σταθμούς για την Άνοια που λειτουργούν σε συνεργασία με το ΕΔΔΥΠΠΥ σε όλη την Ελλάδα
• Ενημέρωση επαγγελματιών υγείας σε θέματα σχετικά με την άνοια
• Ενημέρωση για τις Υπηρεσίες των Δήμων, των Κέντρων Υγείας, των νοσοκομείων ιδιωτικών και δημόσιων και γενικότερα των φορέων που ασχολούνται με την Τρίτη ηλικία και την άνοια.

Η Γραμμή Βοήθειας 1102 λειτουργεί Δευτέρα – Παρασκευή 9:00-19:00 (εκτός αργιών). Παράλληλα με την τηλεφωνική επικοινωνία, παρέχει τη δυνατότητα επικοινωνίας μέσω live webchat. Επιπλέον, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να στείλει email στο 1102@alzheimerathens.gr ακόμη και εκτός ωραρίου και ο εξειδικευμένος σύμβουλος θα επικοινωνήσει μαζί του. Η τηλεφωνική κλήση στο 1102 έχει την αστική χρέωση του εκάστοτε παρόχου τηλεφωνίας.

Όλες οι υπηρεσίες της Εταιρία Alzheimer Αθηνών προσφέρονται δωρεάν.

Εταιρία Alzheimer Αθηνών, τηλ. 210 70.13.271     https://alzheimerathens.gr/

  1. Ψυχογηριατρική Εταιρεία «ο Νέστωρ»

Η Ψυχογηριατρική Εταιρεία «Ο Νέστωρ» ιδρύθηκε από μέλη της Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρείας το 2001. Αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο φορέα παροχής δωρεάν υπηρεσιών για ηλικιωμένους στη χώρα μας. Περισσότεροι από 5000 ηλικιωμένοι απολαμβάνουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες από περισσότερους από 85 επαγγελματίες υγείας και δεκάδες εθελοντές.

Οι υπηρεσίες που προσφέρει:

-Ιατρεία Μνήμης

Στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία της εταιρείας εξετάζονται άτομα άνω των 50 ετών με σκοπό είτε τον προληπτικό έλεγχο είτε την αξιόπιστη ανίχνευση της έκπτωσης μνήμης και των υπόλοιπων νοητικών λειτουργιών.

Τα εξωτερικά ιατρεία λειτουργούν καθημερινά στο Κέντρο Alzheimer Κυψέλης (Ι. Δροσοπούλου 22, Κυψέλη, τηλ. επικοινωνίας 210 82 35 050 και 210 82 35 620) και στο Κέντρο Ημέρας Αγ. Ελευθερίου (Ηλ. Ζερβού 94, τηλ. επικοινωνίας 210 22 88 515 – 210 22 88 551).

Ιατρεία Μνήμης πραγματοποιούνται και σε συνεργασία με Δήμους της Αττικής στο πλαίσιο των Κοινών Δράσεων για την Άνοια, όπου συμμετέχει η Ψυχογηριατρική εταιρεία «ο Νέστωρ» και η Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία (Ε. Γ. Γ. Ε.).

-Ομάδες εργοθεραπείας ασθενών με άνοια

Τα προγράμματα εργοθεραπείας της Ψυχογηριατρικής Εταιρείας «Ο Νέστωρ» απευθύνονται αποκλειστικά σε ασθενείς με άνοια.

Πρόκειται για ομαδικές συνεδρίες, οι οποίες πραγματοποιούνται από εξειδικευμένους εργοθεραπευτές, με απώτερο στόχο την διατήρηση τόσο του γνωστικού όσο και του λειτουργικού επιπέδου των συμμετεχόντων, καθώς και την άμβλυνση των πιθανώς εμφανιζόμενων διαταραχών συμπεριφοράς.

Στο Κέντρο Alzheimer λειτουργούν 3 ομάδες εργοθεραπείας σε καθημερινή βάση. Οι ομάδες αποτελούνται από 8-12 άτομα, ανάλογα με το στάδιο της νόσου.

Τέλος, για την διευκόλυνση των ασθενών και των φροντιστών τους, το λεωφορείο της εταιρείας μας μπορεί να αναλάβει, κατά περίπτωση, τη μεταφορά του ασθενή από το σπίτι του στο κέντρο μας, καθώς και την ασφαλή επιστροφή του στο σπίτι.

-Ομάδες Νοητικής Ενδυνάμωσης

Πρόκειται για μια μη φαρμακευτική παρέμβαση που λειτουργεί προληπτικά και ενισχυτικά  σε άτομα με φυσιολογική γνωστική λειτουργία ή ήπιες διαταραχές μνήμης.
Ο στόχος του προγράμματος είναι η διατήρηση αλλά και η ενίσχυση της μνήμης, μέσω της ενεργούς συμμετοχής των μελών στην ομάδα και της μεταξύ τους αλληλεπίδρασης

Πού: Στο κέντρο Alzheimer, Ι.Δροσοπούλου 22,Κυψέλη.

Πότε: Σε εβδομαδιαία συχνότητα , από τις 10:00 το πρωί και με ωριαία διάρκεια, λειτουργούν 15 διαφορετικές ομάδες.

Πώς συμμετέχει κάποιος στις ομάδες: Κατόπιν παραπομπής από γιατρό ή ψυχολόγο της εταιρείας  και έπειτα από μία Αξιολόγηση Μνήμης, αρκεί να κλείσει ραντεβού  στο κέντρο Alzheimer, στα τηλέφωνα: 210 8235050 ή 210 8235620.

-Κλινική βραχείας νοσηλείας για ηλικιωμένους με άνοια

Πρόκειται για την πρώτη κλινική Βραχείας Νοσηλείας για τη νόσο του Alzheimer που υπάρχει στη χώρα μας.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΛΙΝΙΚΗΣ

  • Η κλινική διαθέτει 10 κλίνες
  • Το χρονικό διάστημα φιλοξενίας, είναι για 20 – 30 ημέρες, ανάλογα με τις ανάγκες των ασθενών
  • Ο ασθενής μπορεί να κάνει χρήση της υπηρεσίας περίπου 2 – 3 φορές ετησίως.
  • Όλες οι υπηρεσίες μας προσφέρονται δωρεάν
  • Το προσωπικό της κλινικής είναι ειδικευμένο στην αντιμετώπιση της άνοιας και η υψηλή αναλογία νοσηλευτών – ασθενών (1:1) διασφαλίζει την ποιότητα και την ασφάλεια της παρεχόμενης φροντίδας.

Η εισαγωγή του ανοϊκού ασθενούς στην Κλινική Βραχείας Νοσηλείας του Κέντρου Alzheimer στοχεύει κυρίως στην ανακούφιση της οικογένειας από τη συνεχή φροντίδα και ως εκ τούτου στην αποφυγή της ιδρυματοποίησης του ασθενή. Η αναζήτηση βοήθειας αποτελεί απαραίτητο στοιχείο μείωσης της επιβάρυνσης στους φροντιστές ασθενών με άνοια και η παραμονή στην κλινική Βραχείας Νοσηλείας αποτελεί σημαντική βοήθεια για τους φροντιστές. Σημαντική είναι η βοήθεια από την κλινική και σε έκτακτες καταστάσεις που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια της φροντίδας, όπως ασθένεια του φροντιστή ή απουσία της επαγγελματίας βοηθού.

-Πρόγραμμα Κοινωνικής Στήριξης Ηλικιωμένων

Το πρόγραμμα εξυπηρετεί συνολικά 22 οικογένειες ηλικιωμένων και 11 μοναχικούς ηλικιωμένους.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε:

α) Σε μοναχικούς ηλικιωμένους ή ζευγάρια ηλικιωμένων με πολλαπλά κοινωνικά προβλήματα

β) Σε ηλικιωμένους που φροντίζουν ανήλικα τέκνα

γ) Σε ηλικιωμένους που φροντίζουν άτομα με άνοια ή σε ηλικιωμένους που πάσχουν από άνοια

Οι υπηρεσίες του προγράμματος είναι η ψυχολογική και η επισιτιστική υποστήριξη της οικογένειας.

Βασικός σκοπός του προγράμματος δεν είναι απλά ο επισιτισμός οικογενειών σε κρίση, αλλά και η παροχή ψυχολογικής υποστήριξης των οικογενειών. Σημαντικό μέρος του προγράμματος είναι η στοχευμένη παροχή βοήθειας, σε οικογένειες που πραγματικά βιώνουν την κρίση περισσότερο από άλλους συνανθρώπους μας. Για το λόγο αυτό τα περιστατικά παραπέμπονται σε εμάς από την κοινωνική υπηρεσία του δήμου Αθηναίων και γειτονικών δήμων, αλλά και πραγματοποιείται κοινωνική έρευνα από τον φορέα μας.

Το πρόγραμμα στηρίζεται από φιλανθρωπικά ιδρύματα καθώς και μέσω χορηγιών από εταιρείες και δωρεές απλών πολιτών.

-Ατομική Συμβουλευτική Φροντιστών

Στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση του φροντιστή προκειμένου να ανταποκριθεί στη διαχείριση δύσκολων καταστάσεων που προκύπτουν καθώς και η αντιμετώπιση της επιβάρυνσής του από την ανάληψη της φροντίδας.

Πότε: Καθημερινά από τη 13:00 έως και τις 16:00.

Πού: Στο Κέντρο Alzheimer στην Κυψέλη και στο Κέντρο Ημέρας Αγίου Ελευθερίου στα Πατήσια.

Για να κλείσετε ραντεβού: Κέντρο Alzheimer, Ι. Δροσοπούλου 22, Κυψέλη, 210-8235050, 210-8235620. Κέντρο Ημέρας Αγίου Ελευθερίου, Ηλία Ζερβού 94, 210-2288515, 210-2288551.

Όλες οι υπηρεσίες της Ψυχογηριατρικής Εταιρείας  «Ο Νέστωρ» προσφέρονται δωρεάν.

-Γραμμή SOS για την άνοια

Η Τηλεφωνική Γραμμή  Βοήθειας 210-3303678 (αστική χρέωση) -Γραμμή SOS για την άνοια δημιουργήθηκε το 2002 από την Ψυχογηριατρική Εταιρεία «Ο Νέστωρ», σε συνεργασία με την Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία, με στόχο να παρέχει χρήσιμη συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη, στους φροντιστές ασθενών με άνοια και νόσο του Alzheimer, κυρίως ως προς την αντιμετώπιση οξέων συμβάντων.

Ψυχογηριατρική Εταιρεία «Ο Νέστωρ»  τηλ. 210.82 35 050, 210.82 35 620 https://www.nstr.gr/

Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία  τηλ. 210.3840317, 210.3811612  https://www.gerontology.gr/

  1. Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών, Θεσσαλονίκη

Η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών είναι μια μη-κερδοσκοπική εταιρεία που ιδρύθηκε το 1995, από συγγενείς ασθενών που πάσχουν από τη νόσο Alzheimer καθώς και από γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, κυρίως όμως από Νευρολόγους και Ψυχίατρους, καθώς και άλλους ειδικούς που ασχολούνται με τα προβλήματα που προκαλεί η νόσος αυτή καθώς και άλλες μορφές άνοιας.

Οι υπηρεσίες που προσφέρει:

-Κέντρα Ημέρας Ασθενών με Άνοια

Η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών διατηρεί στη Θεσσαλονίκη δύο Κέντρα Ημέρας, στα πλαίσια των οποίων παρέχονται ολοκληρωμένες υπηρεσίες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από την άνοια. Μεταξύ άλλων προσφέρονται:

  • Διαγνωστικός έλεγχος
    • Ιατρικό και ψυχοκοινωνικό ιστορικό
    • Νευρολογικός έλεγχος
    • Νευροψυχολογική εκτίμηση
    • Ψυχοκινητική εκτίμηση
  • Θεραπευτική αντιμετώπιση νοητικών ελλειμμάτων
    • Φαρμακευτική θεραπεία
    • Μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις με νοητικές ασκήσεις (γραπτές ασκήσεις, ασκήσεις μέσω Η/Υ, ασκήσεις μέσω κινητικών εντολών, μουσικών ερεθισμάτων, αριθμητικών πράξεων, οπτικοακουστικού υλικού κ. ά.
    • Φυσική άσκηση
    • Χορός
    • Δημιουργική απασχόληση με σκάκι, ζωγραφική, χορωδία κ.ά.
    • Εκμάθηση χρήσης Η/Υ, ξένης γλώσσας
    • Θεατρική ομάδα
  • Θεραπευτική αντιμετώπιση συμπεριφορικών και συναισθηματικών διαταραχών
    • Ψυχοθεραπευτικές ομάδες
    • Αντιμετώπιση άγχους με συμπεριφορικές τεχνικές (χαλάρωση, νοερή απεικόνιση κ. ά. )
    • Πολυαισθητηριακές παρεμβάσεις – SNOEZELEN
    • Μουσικοκινητική

Οι μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις εφαρμόζονται ομαδικά. Κάθε ομάδα είναι ομοιογενής όσον αφορά το νοητικό επίπεδο των συμμετεχόντων. Η ένταξη στις ομάδες προϋποθέτει τον πλήρη διαγνωστικό έλεγχο και γίνεται κατόπιν συνεργασίας του υπεύθυνου ψυχολόγου με τον Νευρολόγο και συνάντησης του εξεταζόμενου με τον υπεύθυνο Ψυχολόγο. Ο στόχος των παρεμβάσεων είναι η βελτίωση των νοητικών λειτουργιών και της καθημερινής λειτουργικότητας.

-Υποστήριξη και Φροντίδα Κατ΄Οίκον

Η ομάδα κατ’ οίκον φροντίδας της Alzheimer Hellas αποτελείται από Νευρολόγο Οδοντίατρο, Ψυχολόγο, Κοινωνική Λειτουργό και Φυσικοθεραπεύτρια. Στόχος της ομάδας είναι να πραγματοποιεί επισκέψεις σε σπίτια ανθρώπων που ζουν με άνοια τελικού σταδίου ή λιγότερο προχωρημένου σταδίου που για διάφορους λόγους δεν μπορούν να μεταβούν στη μονάδα.

-Τμήμα Περιθαλπόντων και Υποστήριξη Οικογένειας

Το Τμήμα Περιθαλπόντων παρέχει υποστηρικτικές, εκπαιδευτικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες στους περιθάλποντες και στις οικογένειες των ατόμων με άνοια. Στόχος αυτών των παρεμβάσεων είναι η βελτίωση τόσο της παρεχόμενης φροντίδας όσο και της συναισθηματικής κατάστασης και ποιότητας ζωής όλης της οικογένειας.

Υπηρεσίες του Τμήματος Περιθαλπόντων:

  • Αξιολόγηση και εκτίμηση της συναισθηματικής κατάστασης του περιθάλποντα.
  • Ενημέρωση της οικογένειας για τη νοητική, λειτουργική και συναισθηματική ικανότητα του ατόμου με άνοια και την πορεία της νόσου.
  • Συμβουλευτική των περιθαλπόντων για την καλύτερη πρόληψη αλλά και αντιμετώπιση της νόσου.
  • Ομάδα ψυχολογικής υποστήριξης

Η ομάδα ψυχολογικής υποστήριξης βοηθά τους περιθάλποντες να εκφράσουν και να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους, να ανταπεξέλθουν στο ρόλο τους, να λειτουργήσουν αποτελεσματικά και να παρέχουν υψηλή ποιότητα ζωής στα άτομα με άνοια και στους εαυτούς τους.

-Γραμμή Βοήθειας

Εάν έχετε ερωτήσεις και ανησυχίες σχετικά με την Νόσο Alzheimer ή με κάποια άλλη μορφή άνοιας, η Γραμμή Βοήθειας  2310 – 909000 της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών μπορεί να σας παρέχει πληροφόρηση, υποστήριξη, καθοδήγηση και παραπομπή στους κατάλληλους ειδικούς.

Η γραμμή βοήθειας  είναι ανοιχτή επί 24ώρου βάσεως και ειδικά εκπαιδευμένοι ψυχολόγοι και γιατροί είναι έτοιμοι να σας ακούσουν προσεκτικά, να απαντήσουν στα ερωτήματα σας και να σας παρέχουν κατάλληλη καθοδήγηση.

Όλες οι υπηρεσίες της Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών προσφέρονται δωρεάν.

Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών                                           Τηλ. 231 081 0411                                                                                                                      http://www.alzheimer-hellas.gr/index.php/el/

                                                                                                                                                 

  1. « Φροντίζω» -Κοινωφελές Σωματείο Αρωγής και Φροντίδας Ηλικιωμένων και ΑμεΑ ( Πάτρα )

Το Κοινωφελές Σωματείο Αρωγής και Φροντίδας Ηλικιωμένων και ΑμεΑ- «Φροντίζω» είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση, η οποία δημιουργήθηκε στην περιοχή της Πάτρας το 2009 με τη συμμετοχή εθελοντών από το χώρο της υγείας & κοινωνικής φροντίδας. Σκοπός του σωματείου «Φροντίζω» είναι η προώθηση των δικαιωμάτων και η γενικότερη υποστήριξη των ατόμων τρίτης ηλικίας, των ασθενών με άνοια και νόσο Alzheimer και των οικογενειών τους. Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών.

Οι υπηρεσίες που προσφέρει:

-Κατ’ οίκον παρέμβαση για την Άνοια

Το πρόγραμμα  « Κατ’ οίκον παρέμβαση για την Άνοια» παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες σε άτομα με άνοια και τις οικογένειες τους. Παρέχεται νοητική και σωματική ενδυνάμωση σε άτομα με άνοια, εκπαίδευση και συμβουλευτική υποστήριξη των φροντιστών τους σε θέματα διαχείρισης της ανοικής πραγματικότητας και τρόπους αποφόρτισης από την επιβάρυνση της φροντίδας. Επίσης παρέχονται υπηρεσίες νοσηλευτικής συμβουλευτικής στους φροντιστές με στόχο την εκπαίδευση σε θέματα όπως η ασφάλεια του πάσχοντα στο χώρο, η διατήρηση της υγιεινής, πρόληψη κατακλίσεων κ.α. Η ένταξη στο πρόγραμμα γίνεται βάση αξιολόγησης κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων και με σειρά προτεραιότητας.

-Γραφείο Υποστήριξης Μνήμης

Το Γραφείο Υποστήριξης της Μνήμης εξυπηρετεί κατοίκους της περιοχής των Πατρών και των όμορων Δήμων άνω των 55 ετών που αντιμετωπίζουν προβλήματα μνήμης ή φροντίζουν μέλη της οικογένειας τους που πάσχουν από άνοια.

Στη συγκεκριμένη δομή παρέχονται, από Ψυχολόγο, Κοινωνικό Λειτουργό και άλλες ειδικότητες, οι κάτωθι υπηρεσίες:

  • Νευροψυχολογική αξιολόγηση σε άτομα με σκοπό την έγκαιρη διάγνωση των πρώιμων συμπτωμάτων της άνοιας και τη παραπομπή σε νευρολόγο/ψυχίατρο όπου κρίνεται απαραίτητο.
  • Ενημέρωση για τον τρόπο πρόληψης της άνοιας (νοητική ενδυνάμωση, σωματική άσκηση ,υγιεινή διατροφή) και την αντιμετώπιση της άνοιας
  • Συμβουλευτική – ψυχοεκπαίδευση σε οικογενειακούς φροντιστές ατόμων με άνοια

-Κέντρο Ημέρας για Άτομα με Άνοια

Το Κέντρο Ημέρας για άτομα με Άνοια λειτουργεί ως μονάδα ημερήσιας θεραπευτικής φροντίδας ανθρώπων με Αλτσχάιμερ και άλλες συναφείς διαταραχές. Στόχος είναι η απασχόληση ατόμων με Άνοια και Ήπια Νοητική Διαταραχή όπου εφαρμόζονται προγράμματα ομαδικών και ατομικών μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων βάσει των αναγκών τους .

Αυτές οι «παρεμβάσεις» περιλαμβάνουν τη νοητική ενδυνάμωση, την εργοθεραπεία, τις θεραπείες τέχνης, τη φυσιοθεραπεία, τη γυμναστική, κ.ά. και στοχεύουν στην κινητοποίηση των συμμετεχόντων και στη διατήρηση των δεξιοτήτων και των επικοινωνιακών τους ικανοτήτων. Παράλληλα υλοποιούνται προγράμματα υποστήριξης και εκπαίδευσης των οικογενειακών φροντιστών , δράσεις ενημέρωσης και παρεμβάσεις πρόληψης για την άνοια σε νοητικά υγιή άτομα.

Στο Κέντρο Ημέρας παράλληλα προσφέρονται και οι ακόλουθες υπηρεσίες:

  • Ιατρείο Μνήμης (ιατρική και νευροψυχολογική αξιολόγηση ατόμων άνω των 60 ετών).
  • Ατομικά και ομαδικά προγράμματα συμβουλευτικής και υποστήριξης φροντιστών.
  • Προγράμματα εκπαίδευσης των φροντιστών γύρω από τα πρακτικά ζητήματα της φροντίδας των ατόμων με άνοια.
  • Νοσηλευτικές οδηγίες προς τις οικογένειες των ατόμων με άνοια.
  • Στόχος όλων των παραπάνω υπηρεσιών είναι η ολοκληρωμένη διαχείριση της άνοιας και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με άνοια και των οικογενειών τους.

-Εκπαιδευτικά Σεμινάρια Φροντιστών

Το «Φροντίζω» υλοποιεί τον κύκλο σεμιναρίων ” Εκπαιδεύομαι και Φροντίζω ” στο οποίο μπορούν να συμμετάσχουν οικογενειακοί φροντιστές ατόμων με άνοια και επαγγελματίες υγείας με στόχο την ενημέρωση και την εκπαίδευση σε θέματα διαχείρισης της άνοιας. Όλες οι υπηρεσίες του σωματείου « Φροντίζω» προσφέρονται δωρεάν.

«Φροντίζω» -Κοινωφελές Σωματείο Αρωγής και Φροντίδας Ηλικιωμένων και ΑμεΑ      Τηλ. 2610240242                                                                                                                https://frodizo.gr/

 

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

«Φρόντισε ό,τι σε στηρίζει!»: Καμπάνια ευαισθητοποίησης για τη χρόνια φλεβική νόσο

Ο Σύλλογος Σκελετικής Υγείας - Πεταλούδα ανακοινώνει την έναρξη καμπάνιας για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για την χρόνια φλεβική νόσο.

Ημερίδα: «Η φαρμακολογία της επιληψίας στη σύγχρονη επιληπτολογία»

Η ημερίδα εντάσσεται στις διαρκείς προσπάθειες του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου κατά της Επιληψίας για επιστημονική εκπαίδευση για την επιληψία και απευθύνεται αποκλειστικά σε ειδικευμένους και ειδικευόμενους ιατρούς.

Ι.Ο.ΑΣ.: Δράσεις ενημέρωσης των πολιτών για την ενίσχυση της Οδικής Ασφάλειας

Παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην ενημέρωση των πολιτών για την ενίσχυση της Οδικής Ασφάλειας προκύπτουν μέσα από τη συνεργασία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» και την Ολυμπία Οδό.