Πώς να μείνετε σε φόρμα πριν και μετά την εμμηνόπαυση

4 ιδανικοί τρόποι άσκησης

Γράφει η Κωνσταντίνα Βλάχου, καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, απόφοιτη Α.Π.Θ., Υπεύθυνη σπουδών και επικοινωνίας της MP Balatsinos Fitness

 

Η εμμηνόπαυση είναι ένας ακόμη φυσιολογικός σταθμός στη ζωή μιας γυναίκας. Οι ορμονικές αλλαγές, κατά τη διάρκειά της, είναι σημαντικές, όπως και οι επιπτώσεις τους στο σώμα και την ψυχική σας διάθεση. Οι γυναίκες που θα αποφασίσετε, έστω και τώρα, να υιοθετήσετε σαν συστηματική συνήθεια, την άσκηση στην εμμηνόπαυση, θα κάνετε ένα μοναδικό δώρο στον εαυτό σας. Θα βάλετε στη φαρέτρα σας ένα πανίσχυρο όπλο για να κερδίσετε καλύτερη διάθεση, αυξημένη αυτοπεποίθηση, λιγότερα δυσάρεστα συμπτώματα (συγκέντρωση λίπους, οστικές παθήσεις κλπ.) και περισσότερη ευεξία.

Τα οφέλη που προσφέρει η άσκηση στην εμμηνόπαυση είναι πολύ σημαντικά.

  1. Μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η έλλειψη οιστρογόνων κατά την εμμηνόπαυση αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης τέτοιων νοσημάτων. Με την κατάλληλη άσκηση θα μειώσετε το ρίσκο αύξησης της αρτηριακής πίεσης, καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

  1. Διατηρεί το σωματικό βάρος στα φυσιολογικά επίπεδα.

Ο μεταβολισμός μειώνεται και σε συνδυασμό με την απώλεια μυϊκής μάζας, το βάρος του σώματος τείνει να αυξάνεται. Ασκήσεις με στόχο τη συντήρηση των μυών βοηθούν στην κατανάλωση περισσότερης ενέργειας και τελικά στην ευκολότερη απώλεια βάρους.

  1. Διατηρεί τη μυϊκή μάζα και ενδυναμώνει τα οστά.

Αντισταθμίζεται, με αυτόν τον τρόπο, η μείωση της οστικής πυκνότητας που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους κατά την εμμηνόπαυση και οδηγεί, τελικά, σε οστεοπόρωση. Με την κατάλληλη προπόνηση θα αποφύγετε τα δυσάρεστα συμπτώματα, όπως πόνους στα άκρα και τις αρθρώσεις, μείωση του ύψους, κατάγματα.

  1. Ενισχύει την πνευματική υγεία και την ψυχική ισορροπία.

Το άγχος, το στρες και η κατάθλιψη αποτελούν συχνές επιπτώσεις των ορμονικών αλλαγών της εμμηνόπαυσης. Ούτως ή άλλως, είναι μια εντελώς καινούργια κατάσταση και είναι λογικό. Η γυμναστική αποδεδειγμένα συμβάλλει στην αντιμετώπιση ψυχικών νοσημάτων. Σας δίνει ενέργεια, ενώ ο χρόνος που αφιερώνετε στον εαυτό σας, ενισχύει την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή σας. Η άσκηση στην εμμηνόπαυση βελτιώνει συνολικά τη διάθεσή σας.

Οι επιλογές των μεθόδων άσκησης στην εμμηνόπαυση είναι πολλές και η καθεμία έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες.

  1. Αερόβιες ασκήσεις αντοχής.

Ανεβάζουν τους καρδιακούς παλμούς και ενισχύουν τις αναπνευστικές λειτουργίες. Το περπάτημα, το τρέξιμο, η ποδηλασία είναι ιδανικές ασκήσεις. Δοκιμάστε, ακόμη, τη διαλειμματική και την κυκλική προπόνηση. Για την καρδιά και τις αντοχές σας, για τη διατήρηση και την απώλεια βάρους.

  1. Προπόνηση ενδυνάμωσης με αντιστάσεις.

Πολύ σημαντική για τους μύες και τα οστά. Ελεύθερα βάρη, λάστιχα, μηχανήματα γυμναστικής, είναι μερικές μόνο από τις επιλογές σας. Είναι η καλύτερη πρόληψη για την οστεοπόρωση και γενικά για μυοσκελετικές παθήσεις.

  1. Διατατικές και ασκήσεις ισορροπίας.

Η ευλυγισία, η ευκαμψία, το εύρος κίνησης και η ισορροπία, είναι δυνατότητες που ατονούν όσο περνούν τα χρόνια. Ειδικά στην εμμηνόπαυση μέθοδοι, όπως το Pilates, η Yoga, το Tai Chi θα σας χαρίσουν απλόχερα αυτές τις ικανότητες ή τουλάχιστον θα βάλουν ένα φρένο στην ατονία τους.

  1. Ολιστικές μέθοδοι άσκησης για πνευματική χαλάρωση και ευεξία.

Η Yoga, ο Διαλογισμός αλλά και το Pilates είναι οι πιο διαδεδομένες. Ασκήσεις συγκέντρωσης και αναπνοών, συμβάλλουν στην πνευματική και ψυχική σας ανάταση και ισορροπία. Ιδανική άσκηση για όλες σας.

Η άσκηση στην εμμηνόπαυση είναι για εσάς μια ευκαιρία να νιώσετε πως το σώμα σας είναι πάντα δυνατό και «παρόν», έτοιμο να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της καθημερινότητας.

Γιατί η εμμηνόπαυση είναι σταθμός και όχι το τέρμα. Μία ακόμη ευκαιρία για την πιο υγιή και δυνατή εκδοχή του πολύτιμου εαυτού σας!

https://mpbalatsinos.gr/

 

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Κ. Κουσαθανά: «Πριν από ένα χειρουργείο καρδιάς, οι γονείς να παίρνουν πάντα 2η ιατρική γνώμη»

Η κ. Καλλιόπη Κουσαθανά μοιράζεται μαζί μας την περιπέτεια του γιού της που γεννήθηκε με σοβαρή συγγενή καρδιοπάθεια.

Αποκλειστική συνέντευξη από την ψηλότερη γυναίκα στον κόσμο

Η ψηλότερη γυναίκα στον κόσμο είναι η 26χρονη Rumeysa Gelgi από την Τουρκία. Μιλά αποκλειστικά στο Liveit.gr και στη Γιάννα Τριανταφύλλη.

Lisa και Peter Marshall: Όταν η αγάπη νικά την απώλεια μνήμης

Η Lisa και ο Peter Marshall είχαν έναν ευτυχισμένο γάμο μέχρι τη στιγμή που ο Peter διαγνώστηκε με πρώιμη μορφή Αλτσχάιμερ.