Πως η TV μπορεί να προκαλέσει παιδικά ατυχήματα

Οι ανατροπές/πτώσεις των τηλεοράσεων αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για την ασφάλεια των νηπίων, ο οποίος σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να αποβεί και μοιραίος, προειδοποιούν Καναδοί ερευνητές.

Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι επιστήμονες για τον κίνδυνο από τις ανατροπές/πτώσεις των τηλεοράσεων, οι οποίες προκαλούν τον τραυματισμό ή ακόμα και τον θάνατο παιδιών. Παράλληλα επισημαίνουν την έλλειψη συνειδητοποίησης των κινδύνων, από τους ενήλικες, όταν ένα σετ τηλεόρασης δεν είναι σωστά τοποθετημένο.

«Αυτοί οι τραυματισμοί αυξάνονται σε όλο τον κόσμο », δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Michael Cusimano, από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας Dalla Lana, του Πανεπιστημίου του Τορόντο.

Μεταξύ 2011 και 2013, πάνω από 15.000 παιδιά, κατά μέσο όρο, το χρόνο υποβλήθηκαν σε θεραπεία, σε Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, για τραυματισμούς που προκλήθηκαν από τηλεοράσεις ή/και τα έπιπλά τους, σύμφωνα με την Αμερικανική Επιτροπή Ασφάλειας Καταναλωτικών Προϊόντων (CPSC). Όπως δείχνουν τα στοιχεία της ίδιας πηγής, από το 2000 έως το 2013, καταγράφηκαν 279 θάνατοι που σχετίζονταν με τέτοια περιστατικά.

«Οι φροντιστές πρέπει να γνωρίζουν αυτόν τον κρυφό κίνδυνο που υπάρχει στο σπίτι και να λάβουν μέτρα για την πρόληψη ατυχημάτων. Μια τηλεόραση μπορεί να συνθλίψει ένα παιδί», τόνισε ο Cusimano.

Η μελέτη

Οι ερευνητές, ανέλυσαν στοιχεία από 29 δημοσιευμένες μελέτες, τα οποία έδειξαν ξεκάθαρα ότι οι περισσότεροι τραυματισμοί στο κεφάλι από την ανατροπή τηλεοράσεων συνέβησαν σε μικρά παιδιά και πολλές από αυτές τις βλάβες ήταν σοβαρές και μερικές φορές θανατηφόρες.

«Καθώς οι τηλεοράσεις έχουν γίνει μεγαλύτερες και φθηνότερες, οι τραυματισμοί έχουν αυξηθεί», επισημαίνει ο Cusimano. Η έρευνα αποκάλυψε, επίσης, ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους τραυματισμούς (84 %) συμβαίνουν στο σπίτι και στις περισσότερες από τα τρία τέταρτα των περιπτώσεων όταν οι φροντιστές δεν βλέπουν.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, συχνά οι τηλεοράσεις πέφτουν όταν τα παιδιά σκαρφαλώνουν στα έπιπλα για να πάρουν ένα παιχνίδι ή κάποιο άλλο ελκυστικό στοιχείο. Σε πολλές περιπτώσεις, οι τηλεοράσεις τοποθετούνται στην κορυφή βιτρινών ή άλλων επίπλων που δεν είναι κατάλληλα για αυτόν τον σκοπό. Τα μεγαλύτερα παιδιά συχνά ανατρέπουν την τηλεόραση, καθώς συγκρούονται με το έπιπλο στο οποίο είναι τοποθετημένη.

Όπως οι επιστήμονες τονίζουν, τα περισσότερα παιδιά που τραυματίζονται είναι πολύ μικρά για να γνωρίζουν τους κινδύνους και επιπλέον, επειδή είναι μικρά, καθώς πέφτει η τηλεόραση, το πιθανότερο είναι να τραυματιστούν στο κεφάλι.

Tips πρόληψης από την CPSC

  • Ενημερώστε τα παιδιά για τους κινδύνους της ανατροπής της τηλεόρασης.
  • Περιορίστε το παιχνίδι σε δωμάτια με τηλεόραση.
  • Βάλτε την τηλεόραση μακριά από την άκρη της βάσης.
  • Τοποθετήστε την τηλεόραση με ασφάλεια στον τοίχο, ακολουθώντας τις οδηγίες του κατασκευαστή.
  • Μην τοποθετείτε την τηλεόραση σε έπιπλο.
  • Κρατήστε τα παιχνίδια και άλλα αντικείμενα που θα μπορούσαν να προσελκύσουν τα παιδιά σας, μακριά από τις τηλεοράσεις ή τη βάση τους.
  • Να επιβλέπετε τα παιδιά όταν κινούνται γύρω από τηλεοράσεις.

«Τα ατυχήματα αυτά είναι εύκολο να αποφευχθούν», δήλωσε η δρ Barbara Pena, διευθύντρια Έρευνας στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, στο νοσοκομείο παίδων Nicklaus, στο Μαϊάμι.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην Journal of Neurosurgery: Pediatrics.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

17ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επιληψίας: Η έρευνα και η διαχείριση της νόσου στο επίκεντρο

Ο Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος κατά της Επιληψίας (Π.Ε.Σ.Ε.) ανακοίνωσε τη διοργάνωση του 17ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Επιληψίας, από τις 28 Σεπτεμβρίου έως την 1 Οκτωβρίου 2023, αποκλειστικά δια ζώσης, στο Ξενοδοχείο Royal Olympic (Αίθουσα Olympia) στην Αθήνα.

Τα «άγνωστα» συμπτώματα της εγκυμοσύνης

Τα κλασικά συμπτώματα πιθανότατα τα γνωρίζετε ήδη. Όμως υπάρχουν κι άλλα, «περίεργα» σημάδια, τα οποία δεν είναι γνωστά στο ευρύ κοινό.

Η αλήθεια για τις δίαιτες αποτοξίνωσης

Η λέξη αποτοξίνωση είναι ευρέως διαδεδομένη σε όσους ασχολούνται με δίαιτες και αδυνάτισμα. Δίαιτες αποτοξίνωσης είναι διαθέσιμες σε περιοδικά, εφημερίδες, βιβλία ακόμα και στο διαδίκτυο.