Μπορεί η διατροφή να βοηθήσει στην ελάττωση της αρτηριακής πίεσης;

 Γράφει η Ζωή Φουστέρη, MD, MSc, Γενικός Οικογενειακός Ιατρός https://fousterizoi.gr/

Η αρτηριακή υπέρταση, γνωστή και ως υψηλή πίεση, αποτελεί μια χρόνια πάθηση κατά την οποία η πίεση ροής αίματος στις αρτηρίες είναι αυξημένη. Η υπέρταση σταδιακά «κουράζει» την καρδιά και προκαλεί υπερτροφία της αριστερής κοιλίας, συστολική ή διαστολική δυσλειτουργία και τελικώς, καρδιακή ανεπάρκεια.

Παρά τις σημαντικές προόδους που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια τόσο ως προς τη διάγνωση όσο και ως προς τη θεραπεία, η υπέρταση εξακολουθεί να παραμένει ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για έμφραγμα του μυοκαρδίου, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και νεφρική ανεπάρκεια.

Εάν θέλετε να ελέγξετε την αρτηριακή σας πίεση, θα πρέπει να ακολουθήσετε μια δίαιτα με πολλά φρούτα και λαχανικά, αλλά με ελάχιστο νάτριο. Επιπλέον, συνδυάζοντας τη δίαιτα με άσκηση, μπορείτε όχι μόνο να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση, αλλά και τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά επεισόδια.

 

Μην παραλείπετε τα φρούτα και τα λαχανικά

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι φυσικές πηγές καλίου, στοιχείο το οποίο έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητά του στην μείωση της αρτηριακής πίεσης. Επιπρόσθετα, μια δίαιτα πλούσια σε φρούτα και λαχανικά μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους λόγω του ότι αυτές οι τροφές είναι από τη φύση τους χαμηλές σε λιπαρά και πλούσιες σε φυτικές ίνες.

 

Επιλέξτε γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά

Λόγω του ότι τα επιπλέον κιλά είναι ένας παράγοντας που συμβάλει στην εξέλιξη της υπέρτασης, η επιλογή γαλακτοκομικών προϊόντων με χαμηλά ή καθόλου λιπαρά είναι ιδιαίτερα σημαντική. Το ασβέστιο που περιέχεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι σημαντικό όχι μόνο για τα οστά, αλλά και για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

 

Πείτε ναι στους ξηρούς καρπούς

Οι ανάλατοι ξηροί καρποί είναι μια εξαιρετική πηγή μονοακόρεστων λιπαρών. Αυτός ο τύπος λιπαρών οξέων βοηθάει στη μείωση της κακής χοληστερίνης (LDL) και την αύξηση της καλής χοληστερίνης (HDL). Πλούσιοι σε αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οι ξηροί καρποί περιέχουν ενώσεις που μειώνουν τη βλάβη των αιμοφόρων αγγείων.

 

Περιορίστε τα κορεσμένα λιπαρά

Οι μελέτες έχουν αναδείξει ότι μια δίαιτα χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και υπέρτασης. Ακολουθώντας μια χαμηλή σε λιπαρά δίαιτα και διατηρώντας ένα υγιές βάρος, όχι μόνο μειώνετε τον κίνδυνο για υψηλή αρτηριακή πίεση αλλά και για διαβήτη και καρδιαγγειακές επιπλοκές.

 

Μείνετε σε φόρμα και περιορίστε το αλκοόλ

Η φυσική δραστηριότητα είναι εξίσου σημαντική. Προάγει την υγεία της καρδιάς και σας βοηθά να επιτύχετε καλή φυσική κατάσταση.

Τέλος, καταγράψτε την ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνετε. Οι άνδρες πρέπει να περιορίζουν την πρόσληψη αλκοόλ σε 2 ή και λιγότερα ποτήρια αλκοόλ ημερησίως, και οι γυναίκες δεν πρέπει να καταναλώνουν περισσότερο από 1 ποτήρι αλκοόλ ημερησίως.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Συμβολική πεζοπορία 4χλμ. στον Υμηττό για τους Επιζώντες του Καρκίνου

Η Astellas Hellas, στο πλαίσιο της νέας εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σχετικά με τον καρκίνο του προστάτη, διοργανώνει με την υποστήριξη της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ συμβολική πεζοπορία 4 χλμ στο δάσος του Υμηττού.

Γαλάζια Σημαία 2024: Η λίστα με τις πιο καθαρές παραλίες της Ελλάδας

Ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» στη χώρα μας, οι βραβεύσεις για τις πιο καθαρές ακτές για το 2024.

20η εθελοντική αιμοδοσία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

Την 20η εθελοντική αιμοδοσία του πραγματοποιεί  την Τετάρτη 29 Μαΐου 2024 ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), σε συνεργασία με την υπηρεσία Αιμοδοσίας του νοσοκομείου «Άγιος Παύλος».