Διήμερη Αιμοδοσία από την Φοιτητική Ομάδα Εθελοντικής Αιμοδοσίας «Αιμοπετάλιο»

Η διαδικασία της αιμοληψίας επιτελείται αποκλειστικά από το εξειδικευμένο προσωπικό του συνεργείου του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας.

Η Φοιτητική Ομάδα Εθελοντικής Αιμοδοσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών – «Αιμοπετάλιο» και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.) διοργανώνουν εθελοντική αιμοδοσία την Τρίτη 23 και Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 και ώρες 11:00-15:30, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων Φιλοσοφικής του ΕΚΠΑ (Γραφείο 301).

Η Φοιτητική Ομάδα Εθελοντικής Αιμοδοσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών- «Αιμοπετάλιο» είναι ένα μη κυβερνητικό, μη κερδοσκοπικό σωματείο, το οποίο αποτελείται από εθελοντές φοιτητές  του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σκοπός της Φοιτητικής Ομάδας «Αιμοπετάλιο» είναι η προώθηση του θεσμού της εθελοντικής αιμοδοσίας, της δωρεάς αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων και άλλων ιστών, και γενικότερα του εθελοντισμού στην πανεπιστημιακή κοινότητα και την τοπική κοινωνία.

Η διαδικασία της αιμοληψίας είναι απλή και γρήγορη, επιτελείται αποκλειστικά από το εξειδικευμένο προσωπικό του συνεργείου του Ε.ΚΕ.Α. και οι μονάδες αίματος που θα συγκεντρωθούν θα διατεθούν για τον άγνωστο πάσχοντα συνάνθρωπο.

Γενικές πληροφορίες για την αιμοδοσία

– Η διαδικασία της αιμοδοσίας είναι ακίνδυνη για τον οργανισμό.

– Όλος ο ιατρικός εξοπλισμός είναι αποστειρωμένος και μιας χρήσης, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης κάποιας ασθένειας.

– Όλοι οι αιμοδότες περνώντας τη διαδικασία της αιμοληψίας ενδυναμώνουν τον οργανισμό τους, καθώς το σώμα αναγκάζεται να αναπαράγει το χαμένο αίμα με τα καινούρια λευκά αιμοσφαίρια και αιμοπετάλια.

Για τον έλεγχο του αριθμού των προσερχόμενων ατόμων και την αποφυγή συνωστισμού στο χώρο της αιμοδοσίας οι εθελοντές μπορούν να συμπληρώνουν την google form:
https://forms.gle/GUdNMUTiCxAJCHzv8
ή εναλλακτικά να επικοινωνούν με το γραφείο του Ε.ΚΕ.Α. 9.00-15.00 στα τηλέφωνα: 2132146716 και 2132146726 για να κλείσουν ραντεβού.

Τι χρειάζεται να κάνει ο εθελοντής αιμοδότης πριν την αιμοδοσία:

– Να έχει κοιμηθεί πάνω από 6 ώρες.

– Να έχει φάει πρωινό ή ελαφρύ γεύμα τουλάχιστον 1 ώρα πριν.

– Να μην έχει πιει πολύ το προηγούμενο βράδυ (με ένα ποτό δεν υπάρχει θέμα).

– Να έχουν περάσει τουλάχιστον 3 μήνες από την προηγούμενη αιμοδοσία αν είναι άντρας και 4 μήνες αν είναι γυναίκα.

– Να έχουν περάσει τουλάχιστον 4 μήνες από τότε που έκανε piercing ή tattoo.

– Να μην είναι κρυωμένος, να έχουν παρέλθει τουλάχιστον 14 ημέρες μετά νόσησης από COVID-19.

– Να μην έχει πάρει ασπιρίνη ή αντιβίωση τις τελευταίες 7 ημέρες.

– Να έχει μαζί του αστυνομική ταυτότητα / δίπλωμα οδήγησης.

– Οι κοπέλες που είναι σε έμμηνο ρύση μπορούν να δώσουν αίμα αν έχουν καλή αιμοσφαιρίνη, σε συνεννόηση με τον γιατρό της αιμοδοσίας.

– Ελάχιστο βάρος αιμοδότη τα 50 κιλά.

Ποια είναι η διαδικασία:

–  Έλεγχος πίεσης και αιμοσφαιρίνης

– Έλεγχος ιστορικού με γιατρό.

– Προετοιμασία για την αιμοληψία.

– Στάδιο αιμοληψίας που διαρκεί περίπου 10 λεπτά.

– Αφού τελειώσει η αιμοληψία, θα σας δοθεί χυμός και κάποιο αλμυρό σνακ, ώστε να γίνει πιο γρήγορα η αναπλήρωση του αίματος στο σώμα σας.

– Ολιγόλεπτη αναμονή και ενημέρωση για τι πρέπει να προσέχει κάποιος μετά.

Επιπλέον, θα υπάρχει δυνατότητα ενημέρωσης για την εθελοντική δωρεά αιμοποιητικών κυττάρων, αλλά και λήψης δείγματος σάλιου για την εγγραφή στην Εθνική και Παγκόσμια Δεξαμενή Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών.

Για να πάτε στην Φιλοσοφική μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα εξής λεωφορεία: 220, 221, 230, 235, 250 και 608 (από τον Ευαγγελισμό περνάνε 220, 221, 235, 250 και 608 κι από το Πανεπιστήμιο 220, 221, 230, 235 και 608).

Περισσότερες πληροφορίες:  aimopetalio2002@gmail.com https://aimopetalio.med.uoa.gr/aimopetalio/, https://www.facebook.com/Aimopetalio

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Πως να αποφύγουμε τα παιδικά ατυχήματα το Πάσχα

Το Σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος» μας δίνει ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για να αποφύγουμε τα παιδικά ατυχήματα το Πάσχα.

ΕΦΕΤ: Τι να προσέχουν οι καταναλωτές κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα

Σύμφωνα με τις συστάσεις του ΕΦΕΤ, κατά την περίοδο του Πάσχα οι καταναλωτές είναι σημαντικό να δίνουν προτεραιότητα στην ασφάλεια των τροφίμων ώστε να ελαχιστοποιείται η επικινδυνότητα των τροφιμογενών νοσημάτων και η σπατάλη των τροφίμων.

Κέντρο Παιδιού και Εφήβου: 6 podcast για ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας παιδιών και εφήβων

Το Κέντρο Παιδιού και Εφήβου δημιούργησε έξι ηχητικά αρχεία τύπου podcast, με στόχο  την καλλιέργεια δεξιοτήτων που συμβάλλουν στην ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας παιδιών και εφήβων.