Διπλή μεταμόσχευση ήπατος – νεφρού στο ΓΝΘ «Ιπποκράτειο»

Η τελευταία διπλή συνδυασμένη μεταμόσχευση ήπατος-νεφρού είχε πραγματοποιηθεί  στο Μεταμοσχευτικό Κέντρο της Θεσσαλονίκης πριν από 10 χρόνια.

Σε διπλή συνδυασμένη μεταμόσχευση ήπατος-νεφρού υποβλήθηκε επιτυχώς 53χρονη ασθενής, στις 6 Απριλίου 2024, στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο». Η επέμβαση, η οποία διήρκησε 16 ώρες, στέφθηκε από επιτυχία σύμφωνα με τον επικεφαλής της ιατρικής ομάδας που την έφερε εις πέρας, Δρ. Γεώργιο Τσουλφά, Καθηγητή Χειρουργικής και Χειρουργικής Μεταμοσχεύσεων στο ΑΠΘ.

Όπως ανακοίνωσε το Νοσοκομείο, η λήπτρια έπασχε από πολυκυστική νόσο ήπατος και νεφρών και είχε αξιολογηθεί αρχικά, μέσω της διακρατικής συμφωνίας του Ελληνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων με τον αντίστοιχο Ιταλικό Οργανισμό, από διάφορα μεταμοσχευτικά κέντρα της Ιταλίας, αλλά δεν είχε γίνει δεκτή λόγω της βαρύτητας της νόσου της.

Η ασθενής προσήλθε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, όπου και διενεργήθηκε ο Προμεταμοσχευτικός Έλεγχος και στις 15-02-2024 ολοκληρώθηκε η ένταξή της στο Εθνικό Μητρώο Υποψηφίων Ληπτών του κέντρου. Σε λιγότερο από 1,5 μήνα, μόλις προσφέρθηκε το πρώτο κατάλληλο συμβατό πτωματικό μόσχευμα, πραγματοποιήθηκε, με απόλυτη επιτυχία, η διπλή μεταμόσχευση οργάνων από την εξειδικευμένη ομάδα της Χειρουργικής Κλινικής Μεταμοσχεύσεων Α.Π.Θ.

Είναι από τις λίγες μεταμοσχεύσεις που γίνονται όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και παγκοσμίως γενικότερα λόγω των ενδείξεων και του βαθμού δυσκολίας. Συνολικά στο Μεταμοσχευτικό Κέντρο της Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκαν από την ίδρυσή του πέντε τέτοιες μεταμοσχεύσεις ήπατος-νεφρού, με τελευταία στις 10  Μαΐου 2014.

«Εκφράζουμε τις ευχαριστίες καθώς και τα συγχαρητήριά μας σε όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που βρίσκεται καθημερινά δίπλα στους συμπολίτες μας και συνέβαλε στην πραγματοποίηση του δύσκολου αυτού εγχειρήματος» καταλήγει στην ανακοίνωση της η Διοίκηση του Ιπποκράτειου Γ.Ν.Θ.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Σποραδικός και κληρονομούμενος καρκίνος του νεφρού: Webinar από την VHL Family Alliance Greece

Η Οικογενειακή Συμμαχία κατά της νόσου V.H.L Ελλάδος διοργάνωσε την Τετάρτη 22 Μαΐου 2024 ενημερωτική διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα τον σποραδικό και κληρονομούμενο καρκίνο του νεφρού (Von–Hippel Lindau) με επίκεντρο τον ασθενή.

7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ογκολογίας: Ευεργετικά τα οφέλη της φαρμακευτικής κάνναβης στην Ογκολογία

Η χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης στην ανακούφιση από τον πόνο και στην αντιμετώπιση συμπτωμάτων και ανεπιθύμητων ενεργειών σοβαρών παθήσεων αυξάνει συνεχώς, με τα αποτελέσματα των νέων ερευνών να είναι αρκετά ελπιδοφόρα.

Έρευνα: Οι ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες κινδυνεύουν από τη θερμική καταπόνηση στις μεγάλες Ευρωπαϊκές πόλεις

Σύμφωνα με νέα μελέτη, οι κίνδυνοι για την υγεία που σχετίζονται με τη θερμότητα κατανέμονται άνισα στον πληθυσμό, με τις ευάλωτες ομάδες να είναι σε ιδιαίτερα μειονεκτική θέση.