Δωρεάν εξετάσεις για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

Εντός του Ιανουαρίου αναμένεται η έναρξη του προγράμματος για δωρεάν προσυμπτωματικό έλεγχο στα πλαίσια της πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Όπως προβλέπει ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας περίπου 2,5 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας από 21 έως 65 ετών, θα λάβουν SMS για δωρεάν έλεγχο που θα περιλαμβάνει Τεστ Παπ, HPV DNA test, κολποσκόπηση και βιοψία, αναλόγως με τα ευρήματα.

Συγκεκριμένα, στις γυναίκες που έχουν άυλη συνταγογράφηση θα σταλούν σταδιακά sms με το άυλο παραπεμπτικό και θα μπορούν να μπουν στην αντίστοιχη ιστοσελίδα που θα ανακοινωθεί το προσεχές διάστημα, ώστε να ενημερωθούν για τα συνεργαζόμενα κέντρα και να επιλέξουν σε ποιο θα απευθυνθούν προκειμένου να υποβληθούν στις εξετάσεις τους. Οι γυναίκες που δεν έχουν εγγραφεί στην άυλη συνταγογράφηση, θα έχουν τη δυνατότητα να προγραμματίσουν  με το ΑΜΚΑ τους το ραντεβού τους στα συνεργαζόμενα κέντρα.

Το πρόγραμμα δωρεάν προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, μαζί με τον εμβολιασμό των νέων για τον ιό HPV, αποτελούν τις δύο βασικές δράσεις του υπουργείου Υγείας ώστε να επιτευχθεί ο στόχος που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την  εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας έως το 2030 που περιλαμβάνει:

-το 90% των κοριτσιών να έχουν εμβολιαστεί πλήρως ως την ηλικία των 15 ετών έναντι του ιού HPV

-το 70% των γυναικών ηλικίας ως 35 και 45 ετών να έχουν εξεταστεί με υψηλής αποδοτικότητας HPV dna test και

-το 90% των γυναικών που εντοπίζονται με ασθένεια του τραχήλου, να λαμβάνουν κατάλληλη θεραπεία.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Διεθνής Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τη Σπατάλη Τροφίμων: Συμβουλές από τον ΕΦΕΤ

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ΕΕ παράγει κάθε χρόνο 88 εκατομμύρια τόνους απορριμμάτων τροφίμων, με τα απορρίμματα αυτά να έχουν τεράστιο οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο.

Ωνάσειο: Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις καρδιάς στην Αττική

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρας Καρδιάς, στις 29 Σεπτεμβρίου, το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο διοργανώνει τη δράση “Heartscore- Η καλή καρδιά μετράει”, με δωρεάν προληπτική εκτίμηση καρδιολογικού κινδύνου.

Υπουργείο Υγείας: Αναλυτικές οδηγίες για τον αντιγριπικό εμβολιασμό

Αναλυτικές οδηγίες για τη χορήγηση του εμβολίου της γρίπης για την περίοδο 2023-24 εξέδωσε σε εγκύκλιό του το υπουργείο Υγείας.