Ενημερωθείτε για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

Ο Ιανουάριος είναι ένας μήνας αφιερωμένος στην ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση του γυναικείου κοινού για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Ας δούμε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία για την σοβαρή αυτή νόσο που αποτελεί τη δεύτερη αιτία θνησιμότητας παγκοσμίως στον γυναικείο πληθυσμό.

-Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας προκαλείται κατά κύριο λόγο από στελέχη του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), μέσω της σεξουαλικής επαφής.

-Το 2008, ο καθηγητής Harald Zur Hausen πήρε το Νόμπελ ιατρικής γιατί πολλά χρόνια πριν είχε ανακαλύψει ότι η μόλυνση από τους διάφορους ιούς των ανθρωπίνων θηλωμάτων (ιοί HPV) αποτελεί απαραίτητο και αναγκαίο αιτιολογικό παράγοντα για τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας.

-Τα προκαρκινικά και τα πρώιμα στάδια του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας συνήθως δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. Πρόκειται για μια νόσο με αργή εξέλιξη που μπορεί να εκδηλωθεί ακόμη και μετά από μια ή δύο δεκαετίες.

-Είναι ο δεύτερος συχνότερος καρκίνος σε γυναίκες ηλικίας 15-44 ετών, μετά τον καρκίνο του μαστού.

-Κάθε χρόνο προσβάλλονται περισσότερες από 600.000 γυναίκες παγκοσμίως.

-Στην Ελλάδα περισσότερες από 600 γυναίκες κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

-Κάθε 2 λεπτά μια γυναίκα πεθαίνει από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Σχεδόν το 90% αυτών των θανάτων συμβαίνουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος λόγω ανεπαρκούς πρόσβασης στην πρόληψη, τη διάγνωση και τη φροντίδα του καρκίνου.

-Η πρόληψη είναι βασική προϋπόθεση για την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση του καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας. Διαγνώσκεται εύκολα μέσω του ΠΑΠ τεστ καθώς ανιχνεύει έγκαιρα τις κυτταρικές αλλοιώσεις στον τράχηλο που προκαλούνται από τον ιό HPV.

-Οι γυναίκες ηλικίας από 21 έως και 29 ετών θα πρέπει να κάνουν ΠΑΠ τεστ τουλάχιστον κάθε 3 χρόνια, ή πιο συχνά αν το κρίνει ο γιατρός τους. Στην Ελλάδα, οι επίσημες συστάσεις για ΠΑΠ τεστ είναι να γίνεται κάθε χρόνο. Σε περίπτωση μη φυσιολογικού αποτελέσματος του ΠΑΠ τεστ θα πρέπει να γίνεται και HPV τεστ.

-Το HPV τεστ εντοπίζει τον ιό και βοηθά τους γιατρούς να διαγνώσουν ποιες γυναίκες έχουν υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο τραχήλου της μήτρας.

-Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, περισσότερες από το 30% των διαγνώσεων καρκίνου τραχήλου της μήτρας γίνονται σε γυναίκες με φυσιολογικό αποτέλεσμα στο ΠΑΠ τεστ, κάτι που αναφέρεται και ως «ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα».

-Ο εμβολιασμός εναντίον της HPV μόλυνσης, όταν αυτός γίνει σε κορίτσια ηλικίας μέχρι 17 ετών, αποδείχθηκε ότι ελαττώνει μέχρι και 90% τον κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας.

-Στην Ελλάδα, ο εμβολιασμός έναντι του HPV έχει ενταχθεί επίσημα στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών του Υπουργείου Υγείας και χορηγείται δωρεάν σε όλα τα κορίτσια και αγόρια ηλικίας 11 έως 18 ετών και σε γυναίκες έως 26 ετών που ανήκουν σε ορισμένες ευάλωτες ομάδες. Στη χώρα μας όμως, στην ηλικιακή ομάδα των 11-18 ετών, στη πλειοψηφία, τα κορίτσια παραμένουν ανεμβολίαστα, καθώς ένα ποσοστό 20-25% έχει κάνει το εμβόλιο.

-Σύμφωνα με στοιχεία της European HPV Consumer Awareness Study τα ποσοστά εμβολιασμού για τον HPV στις Ελληνίδες παραμένουν χαμηλά αφού δεν ξεπερνούν το 30%.

-Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας θα έχει εξαλειφθεί ως παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας μέχρι το 2030 όταν όλες οι χώρες καταφέρουν να έχουν λιγότερα από 4 περιστατικά/100.000 γυναίκες/έτος, στόχος που μπορεί να επιτευχθεί εάν όλες οι χώρες πετύχουν το 90% των κοριτσιών <15 ετών να εμβολιαστούν πλήρως κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), το 70% των γυναικών να εξετασθούν προληπτικά με ένα τεστ υψηλής ακρίβειας (HPV test) σε ηλικία 35 ετών και ξανά σε ηλικία 45 ετών και το 90% των γυναικών με (προ)καρκίνο τραχήλου μήτρας να τύχουν ενδεδειγμένης θεραπείας και υποστηρικτικής φροντίδας.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Η ανεργία “κόβει” χρόνια

Κατάθλιψη, αγχωτικές διαταραχές ακόμα και πρόωρο θάνατο μπορούν να προκαλέσουν η ανεργία και η μείωση του εισοδήματος σύμφωνα με έρευνες Καναδών επιστημόνων.

Σκλήρυνση κατά Πλάκας: η σημασία της πρώιμης αντιμετώπισης της νόσου

Οι ειδικοί γενικά συμφωνούν ότι είναι σημαντική η θεραπευτική αντιμετώπιση της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας αμέσως μόλις διαγνωσθεί και επιβεβαιωθεί η νόσος.

Ελληνικές βιολογικές ελιές σε κάψουλα, ως συμπλήρωμα διατροφής για τη μείωση της χοληστερόλης

Στην τελική ευθεία βρίσκεται πλέον η κλινική μελέτη του συμπληρώματος διατροφής, προερχόμενου από επιτραπέζιες βιολογικές ελιές «Καλαμών» βιολογικών ελαιώνων από τη Σπάρτη, που έχουν επιλεγεί ανάμεσα από 150 διαφορετικούς τύπους ελιών λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φαινόλες.