Ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας: oι συνήθειες που αυξάνουν τον κίνδυνο

Σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο για ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας διατρέχουν οι άνθρωποι με γενετική προδιάθεση για κάπνισμα και αλκοόλ, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη.

Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι μια εκφυλιστική οφθαλμική νόσος, που προσβάλλει το κέντρο του οπτικού πεδίου, την ωχρά κηλίδα. Αποτελεί την πρώτη αιτία μείωσης της όρασης και τύφλωσης σε ηλικίες άνω των 65 ετών.

Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου, σε μελέτη που περιελάμβανε δεδομένα από 16.144 άτομα που έπασχαν από ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και 17.832 άτομα ελέγχου, θέλησε να αξιολογήσει αν παράγοντες όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, η αρτηριακή πίεση, ο δείκτης μάζας σώματος και τα γλυκαιμικά χαρακτηριστικά σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο προχωρημένης εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι όσοι είχαν γενετικές ποικιλομορφίες που εντοπίστηκαν σε δια βίου καπνιστές, αντιμετώπιζαν 30% υψηλότερο κίνδυνο για εκφύλιση ωχράς κηλίδας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ακόμη ότι τα άτομα με γενετικά χαρακτηριστικά που συνδέονται με χρήση αλκοόλ και υψηλότερη πρόσληψη, έχουν σχεδόν 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν μια πιο σπάνια μορφή της νόσου, τελικού σταδίου, τη γεωγραφική ατροφία.

Από την μελέτη δεν προέκυψαν επαρκή στοιχεία που να συσχετίζουν τη γενετικά προβλεπόμενη αρτηριακή πίεση, τον δείκτη μάζας σώματος και τα γλυκαιμικά χαρακτηριστικά με την προχωρημένη εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Όπως επισημαίνει η επικεφαλής της έρευνας Dr. Valerie Kuan, Ph.D. « για να μειωθεί η επικράτηση της προχωρημένης εκφύλισης της ωχράς κηλίδας στον γηράσκοντα πληθυσμό, οι καμπάνιες και τα προγράμματα δημόσιας υγείας που υποστηρίζουν την αποχή και τη διακοπή του καπνίσματος και τη μειωμένη κατανάλωση αλκοόλ θα πρέπει να ενσωματώσουν στοιχεία που να δείχνουν ότι αυτές οι δραστηριότητες μπορεί να οδηγήσουν σε τύφλωση».

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό  JAMA Opthalmology.

 

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Ο κορονοϊός κατά την εγκυμοσύνη συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο νευροαναπτυξιακών διαταραχών στα αρσενικά βρέφη

Τα αρσενικά βρέφη που γεννήθηκαν από μητέρες με λοίμωξη από κορονοϊό SARS-CoV-2 κατά την εγκυμοσύνη, ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν νευροαναπτυξιακές διαταραχές

Ο εμβολιασμός μειώνει τον κίνδυνο για long Covid

Ο εμβολιασμός μειώνει κατά το ήμισυ τον κίνδυνο για μακροχρόνιες επιπτώσεις της Covid-19 (long Covid), όπως δείχνει η μεγαλύτερη μελέτη μέχρι σήμερα του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας

Μείωση της θετικότητας για τον SARS-CoV2, αύξηση για την γρίπη

75 θάνατοι από covid-19, 71 διασωληνωμένοι, την εβδομάδα 13-19 Μαρτίου