Ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας: oι συνήθειες που αυξάνουν τον κίνδυνο

Σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο για ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας διατρέχουν οι άνθρωποι με γενετική προδιάθεση για κάπνισμα και αλκοόλ, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη.

Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι μια εκφυλιστική οφθαλμική νόσος, που προσβάλλει το κέντρο του οπτικού πεδίου, την ωχρά κηλίδα. Αποτελεί την πρώτη αιτία μείωσης της όρασης και τύφλωσης σε ηλικίες άνω των 65 ετών.

Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου, σε μελέτη που περιελάμβανε δεδομένα από 16.144 άτομα που έπασχαν από ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και 17.832 άτομα ελέγχου, θέλησε να αξιολογήσει αν παράγοντες όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, η αρτηριακή πίεση, ο δείκτης μάζας σώματος και τα γλυκαιμικά χαρακτηριστικά σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο προχωρημένης εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι όσοι είχαν γενετικές ποικιλομορφίες που εντοπίστηκαν σε δια βίου καπνιστές, αντιμετώπιζαν 30% υψηλότερο κίνδυνο για εκφύλιση ωχράς κηλίδας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ακόμη ότι τα άτομα με γενετικά χαρακτηριστικά που συνδέονται με χρήση αλκοόλ και υψηλότερη πρόσληψη, έχουν σχεδόν 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν μια πιο σπάνια μορφή της νόσου, τελικού σταδίου, τη γεωγραφική ατροφία.

Από την μελέτη δεν προέκυψαν επαρκή στοιχεία που να συσχετίζουν τη γενετικά προβλεπόμενη αρτηριακή πίεση, τον δείκτη μάζας σώματος και τα γλυκαιμικά χαρακτηριστικά με την προχωρημένη εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Όπως επισημαίνει η επικεφαλής της έρευνας Dr. Valerie Kuan, Ph.D. « για να μειωθεί η επικράτηση της προχωρημένης εκφύλισης της ωχράς κηλίδας στον γηράσκοντα πληθυσμό, οι καμπάνιες και τα προγράμματα δημόσιας υγείας που υποστηρίζουν την αποχή και τη διακοπή του καπνίσματος και τη μειωμένη κατανάλωση αλκοόλ θα πρέπει να ενσωματώσουν στοιχεία που να δείχνουν ότι αυτές οι δραστηριότητες μπορεί να οδηγήσουν σε τύφλωση».

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό  JAMA Opthalmology.

 

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Ινστιτούτο Prolepsis: Δωρεάν γάλα σε 6.699 μαθητές μέσω του προγράμματος «Διατροφή»

Μέσω του προγράμματος "Διατροφή" που υλοποιείται από το Ινστιτούτο Prolepsis για 13η χρονιά σε σχολεία ευπαθών περιοχών της χώρας, έχουν ήδη προσφερθεί 341.136 ποτήρια γάλα ΝΟΥΝΟΥ Family και ΝΟΥΝΟΥ εβαπορέ σε μαθητές όλης της χώρας.

Υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ ΕΦΕΤ και Περιφέρειας Κρήτης

Πρωτόκολλο συνεργασίας για τον έλεγχο των τροφίμων μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης και του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) υπέγραψαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης και ο Πρόεδρος του ΕΦΕΤ κ. Αντώνης Ζαμπέλας.

Διπλή μεταμόσχευση ήπατος – νεφρού στο ΓΝΘ «Ιπποκράτειο»

Ασθενής 53 ετών υποβλήθηκε επιτυχώς στις 6 Απριλίου 2024 σε διπλή συνδυασμένη μεταμόσχευση ήπατος-νεφρού στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο».