Ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο;

Από τα πιο συνηθισμένα debates στα διαιτολογικά μας γραφεία…. Γράφει ο διατροφολόγος-διαιτολόγος Δρ Αναστάσιος Παπαλαζάρου

Ποιο είναι πιο θρεπτικό; Ποιο εχει περισσοτερες θερμιδες, το “βαρυ” ελαιόλαδο ή το “ελαφρύ” ηλιέλαιο;
Ποιο να προτιμήσω στο τηγάνισμα;


Μερικές από τις ερωτήσεις που δεχόμαστε εμείς οι διαιτολόγοι

🔬Ας τα βάλουμε λοιπόν κάτω από το διατροφικό μας μικροσκόπιο.

✅Αρκετοί πιστεύουν ότι το ελαιόλαδο έχει περισσότερες θερμίδες από τα υπόλοιπα έλαια, λόγω της μεγαλύτερης ρευστότητας των σπορέλαιων αλλά και λόγω του δυνατότερου αρώματος και γεύσης του.

✅Στην πραγματικότητα όμως, όλα τα έλαια έχουν την ίδια θερμιδική αξία, 9 θερμίδες ανα γραμμάριο.

✅Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα , ενώ το ηλιέλαιο, είναι πλούσιο σε πολυακόρεστο λινελαϊκό οξύ. Περιέχει ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα τα οποία συμβάλλουν στην μείωση των κινδύνων για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων.

✅Το ηλιέλαιο έχει μόλις 1 μg βιταμίνης Κ ανά κουταλιά της σούπας.

✅Το ελαιόλαδο, περιέχει περισσότερα από 8 μg βιταμίνης Κ ανά κουταλιά της σούπας.

✅Το ηλιέλαιο είναι πολύ καλή πηγή βιταμίνης Ε, ενώ το ελαιόλαδο περιέχει πληθώρα μετάλλων και ιχνοστοιχείων, όπως σίδηρο, ασβέστιο, νάτριο, κάλιο.

✅Και τα δύο είναι ανθεκτικά στο τηγάνισμα και η προτίμηση του καταναλωτή έχει να κάνει κυρίως με τη γεύση που προτιμά. Ωστόσο, το ελαιόλαδο φαίνεται να υπερτερεί των σπορελαίων, κυρίως λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε φυσικά αντιοξειδωτικά (καροτενοειδή, πολυφαινόλες) αλλα κι άλλα πολύτιμα βιοενεργά συστατικά του βοηθούν στην απορρόφηση των βιταμινών, ενώ ταυτόχρονα προστατεύουν τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες και την οξείδωση του.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Τηγανίτες Vs Pancakes;

Οι τηγανίτες θεωρούνται ίσως η παλαιότερη και πιο διαδεδομένη τροφή. Ποια είναι όμως η διατροφική τους αξία;

Κρουασάν σοκολάτας ή ταχινόψωμο Ρόδου

Το κρουασάν σοκολάτας είναι αναμφισβήτητα ένα αγαπημένο γλυκό πρωινό,  αλλά ας μην ξεχνάμε ότι η παράδοση μας μπορεί να κρύβει αρτοσκευάσματα εξίσου νόστιμα αλλά και υγιεινά

Κρουασάν σοκολάτας ή σταφιδόψωμο;

Το κρουασάν σοκολάτας είναι αναμφισβήτητα ένα αγαπημένο γλυκό πρωινό,  αλλά ας μην ξεχνάμε ότι η παράδοση μας μπορεί να κρύβει αρτοσκευάσματα εξίσου νόστιμα αλλά και υγιεινά.