Τα συμπτώματα που δείχνουν ότι έχετε έλλειψη σιδήρου

Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και για τη διασφάλιση της σωστής λειτουργίας της καρδιάς και των σκελετικών μυών. Διαδραματίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση μολύνσεων και ασθενειών.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η σιδηροπενία επηρεάζει 1 στους 3 ανθρώπους παγκοσμίως, γεγονός που καθιστά την έλλειψη σιδήρου την πιο συχνά εμφανιζόμενη διαιτητική ανεπάρκεια παγκοσμίως. Ωστόσο παρά την υψηλή συχνότητά της και τις σοβαρές συνέπειες που έχει στην υγεία, η σιδηροπενία παραμένει μια νόσος που υποδιαγιγνώσκεται, με αποτέλεσμα να μην αντιμετωπίζεται έγκαιρα και αποτελεσματικά.

Οι συνέπειες της ανεπάρκειας σιδήρου διαφέρουν από άτομο σε άτομο, αλλά μπορούν να συσχετιστούν με μια γενικότερη υποβάθμιση της υγείας και της ευεξίας.

Διαβάστε ποια συμπτώματα υποδηλώνουν ότι ο οργανισμός σας έχει έλλειψη σιδήρου:

-Κόπωση

-Έλλειψη συγκέντρωσης

-Ευερεθιστικότητα

-Χλωμή όψη

Δύσπνοια

-Ευαισθησία σε λοιμώξεις

-Ταχυπαλμία ή αρρυθμίες

-Σύνδρομο Ανήσυχων Ποδιών

-Έντονος πονοκέφαλος

-Τριχόπτωση:

-Φλεγμονές στη γλώσσα

-Αδύναμα νύχια με μορφολογικές ανωμαλίες

-Κρύα άκρα

Σεξουαλική δυσλειτουργία

Η έλλειψη σιδήρου επιδρά με πολλαπλούς τρόπους στον οργανισμό προκαλώντας σημαντικές βλάβες, γεγονός που καθιστά αναγκαίο να αναγνωρίζουμε έγκαιρα τα πιθανά συμπτώματα της σιδηροπενίας και να παρακολουθούμε τακτικά τα επίπεδα σιδήρου στον οργανισμό μας.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Οι τροφές που «αδειάζουν» τις αποθήκες ασβεστίου του οργανισμού μας

Το συνολικό ποσοστό του ασβεστίου που χρειαζόμαστε σε καθημερινή βάση επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από την ηλικία αλλά και από τις διατροφικές μας συνήθειες.

Συχνοουρία: που οφείλεται και πως αντιμετωπίζεται

Οι περισσότεροι την έχετε σίγουρα ακουστά, ενώ κάποιοι από εσάς ίσως να την έχετε ήδη βιώσει. Γνωρίζετε τι μπορεί να «κρύβεται» πίσω από το ενοχλητικό αυτό σύμπτωμα;

Αυξημένη Χοληστερόλη: η διατροφή που θα σας βοηθήσει

Γράφει ο Πάρης Παπαχρήστος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc. Ιδρυτής του medNutrition.gr – Συγγραφέας