Ε.Σ.Α.μεΑ.: Πολύ κοντά σε μία φιλόδοξη ευρωπαϊκή κάρτα αναπηρίας!

Το EDF (Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία) χαιρετίζει την επίσημη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την προτεινόμενη οδηγία για την ευρωπαϊκή κάρτα αναπηρίας και την ευρωπαϊκή κάρτα στάθμευσης που που εγκρίθηκε ομόφωνα σε ψηφοφορία στην Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων. Η θέση αυτή αντικατοπτρίζει σαφώς τις απαιτήσεις των ατόμων με αναπηρία και πλέον τώρα μπορούν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις μεταξύ των θεσμικών οργάνων της ΕΕ σχετικά με το τελικό κείμενο, την τελική φάση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων της ΕΕ.

Ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ και του EDF Ιωάννης Βαρδακαστάνης, δήλωσε:

«Ευχαριστούμε την ευρωβουλευτή Nicholsonová και όλους τους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που συμμετείχαν στην προώθηση των αιτημάτων μας σε αυτόν τον φάκελο – το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποδεικνύει, για άλλη μια φορά, ότι βρίσκεται στο πλευρό των ατόμων με αναπηρία. Ζητούμε τώρα μια ισχυρή και ταχεία συμφωνία που θα διασφαλίζει ότι τα άτομα με αναπηρία μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις κάρτες το συντομότερο δυνατό».

Το EDF χαιρετίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την ενεργό συμμετοχή των οργανώσεων των ατόμων με αναπηρία κατά τη σύνταξή του. Χαιρετίζει ιδιαίτερα:

-το αίτημα να παρέχει η ευρωπαϊκή κάρτα αναπηρίας προσωρινή πρόσβαση σε επιδόματα, στήριξη και κοινωνική ασφάλιση κατά τη μετακίνηση για εργασία και σπουδές,

-τις διατάξεις σχετικά με την πρόσβαση σε στήριξη κατά τη συμμετοχή σε προγράμματα κινητικότητας της ΕΕ,

-την πρόταση για μείωση του χρόνου μεταφοράς της ευρωπαϊκής κάρτας αναπηρίας στα εθνικά δίκαια και γοργής εφαρμογής της – η κάρτα δεν πρέπει να αργήσει πολύ να γίνει πραγματικότητα.

Σύμφωνα με την ΕΣΑμεΑ και το EDF, «τώρα είναι η ώρα να επιτευχθεί μια ταχεία, φιλόδοξη συμφωνία σχετικά με την ευρωπαϊκή κάρτα αναπηρίας και την ευρωπαϊκή κάρτα στάθμευσης. Μια συμφωνία χωρίς «παραθυράκια» θα υποστηρίζεται από χρηματοδότηση και σαφείς πληροφορίες σε πολλές γλώσσες σχετικά με τον τρόπο πρόσβασης στα διάφορα οφέλη και εκπτώσεις».

Έγγραφα που μπορεί να ενδιαφέρουν:

European Disability Forum – European Disability Card campaign page

DRAFT REPORT on the proposal for a directive of the European Parliament and of the Council establishing the European Disability Card and the European Parking Card for persons with disabilities

Proposal for a European Disability Card

European Commission – Report on public consultations

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Διπλή μεταμόσχευση ήπατος – νεφρού στο ΓΝΘ «Ιπποκράτειο»

Ασθενής 53 ετών υποβλήθηκε επιτυχώς στις 6 Απριλίου 2024 σε διπλή συνδυασμένη μεταμόσχευση ήπατος-νεφρού στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο».

Πρόγραμμα Ψυχικής Ενδυνάμωσης Παιδιών και Εφήβων σε ακριτικά νησιά του Β. Αιγαίου: Απολογιστική εκδήλωση

Βασικός σκοπός του προγράμματος που υλοποίησε το Κέντρο Παιδιού και Εφήβου ήταν να ενισχύσει τους παράγοντες που συμβάλλουν στην ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας παιδιών και εφήβων μέσα από βιωματικά εργαστήρια. 

Με την συμμετοχή κορυφαίων ειδικών το 9ο Συνέδριο Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (ΗΤΑ)

Κύριο θέμα του 9ου συνεδρίου HTA είναι οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες που ανακύπτουν με την εφαρμογή του νέου κανονισμού της ΕΕ για την αξιολόγηση της τεχνολογίας υγείας που θα επιτρέψει ζωτικής σημασίας καινοτόμες τεχνολογίες υγείας να είναι ευρύτερα διαθέσιμες.