Γαστρεντερίτιδα: Αναγνωρίστε έγκαιρα τα συμπτώματα

Γράφει ο Δρ. Σταύρος Καρακατσάνης, MD, PhD, Γαστρεντερολόγος

Γαστρεντερίτιδα ή τροφική δηλητηρίαση; Πολλές φορές με ρωτούν πως μπορεί κάποιος να διακρίνει τη διαφορά και πως μπορεί να αναγνωρίσει τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας. Παρά το γεγονός ότι και στις δύο περιπτώσεις τα συμπτώματα επικεντρώνονται στο πεπτικό, τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας ξεκινούν πιο ήπια και σταδιακά ενώ εκείνα της τροφικής δηλητηρίασης ξεκινούν απότομα και είναι πιο έντονα.

Η γαστρεντερίτιδα μπορεί να είναι βακτηριακή ή ιογενής. Η βακτηριακή γαστρεντερίτιδα οφείλεται σε βακτήριο ή μικρόβιο που μπαίνει στον οργανισμό μέσω της τροφής ή του νερού αλλά και μέσω της επαφής με το μικρόβιο όταν κάποιος στο περιβάλλον μας είναι άρρωστος. Τα συμπτώματα της μοιάζουν με εκείνα της ιογενούς, είναι όμως λίγο πιο έντονα και μπορεί να ανεβάσεις πιο ψηλό πυρετό.

Η ιογενής γαστρεντερίτιδα, όπως μαρτυρά το όνομά της, οφείλεται σε ιό – συνήθως νοροϊό, και τα συμπτώματα είναι πιο ήπια και ταλαιπωρούν λιγότερο τον οργανισμό.

Τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας

-Ανορεξία και απέχθεια για το φαγητό.

-Ναυτία, ενοχλήσεις στο στομάχι και τάση για εμετό.

-Πόνος στην κοιλιά και κοιλιακές κράμπες.

-Διάρροια.

-Εμετός.

-Χαμηλός πυρετός και δεκατική κίνηση, έως 38 Κελσίου.

-Τάση για λιποθυμία και αδυναμία.

Τα συμπτώματα συνήθως είναι πιο έντονα το πρώτο 24ωρο και υποχωρούν σταδιακά. Υπολόγισε ότι θα έχετε συνέλθει εντελώς μέσα σε περίπου 3 ημέρες.

Πότε να απευθυνθείτε στο γιατρό

Εάν πρόκειται για ενήλικα, η ανάπαυση, η καλή ενυδάτωση και η σωστή διατροφή είναι αρκετά για να υποχωρήσουν τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας. Εάν νιώθετε έντονη αδυναμία και τάση για εμετό, αν το στομάχι σας δεν μπορεί να συγκρατήσει ούτε το νερό, τότε ίσως χρειάζεται να μιλήσετε με το γιατρό για δώσει οδηγίες.

Η χορήγηση μετάλλων και ιχνοστοιχείων -σε μορφή ηλεκτρολυτών σε σκόνη που προσθέτετε στο νερό- βοηθάει επίσης στη γρήγορη ανάρρωση και την ενυδάτωση του οργανισμού. Εάν ο ασθενής είναι παιδί ή νήπιο τότε χρειάζεται μεγαλύτερη εγρήγορση γιατί είναι πολύ πιο εύκολη η αφυδάτωση.

 

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Οι τροφές που «αδειάζουν» τις αποθήκες ασβεστίου του οργανισμού μας

Το συνολικό ποσοστό του ασβεστίου που χρειαζόμαστε σε καθημερινή βάση επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από την ηλικία αλλά και από τις διατροφικές μας συνήθειες.

Συχνοουρία: που οφείλεται και πως αντιμετωπίζεται

Οι περισσότεροι την έχετε σίγουρα ακουστά, ενώ κάποιοι από εσάς ίσως να την έχετε ήδη βιώσει. Γνωρίζετε τι μπορεί να «κρύβεται» πίσω από το ενοχλητικό αυτό σύμπτωμα;

Αυξημένη Χοληστερόλη: η διατροφή που θα σας βοηθήσει

Γράφει ο Πάρης Παπαχρήστος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc. Ιδρυτής του medNutrition.gr – Συγγραφέας