10 θρεπτικές οικονομικές τροφές

Γράφει ο Πάρης Παπαχρήστος, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Μήπως πιστεύετε πως η υγιεινή διατροφή είναι απαραίτητα και ακριβή; Στην παρακάτω λίστα θα βρείτε 10 υγιεινά τρόφιμα αλλά ταυτόχρονα και πολύ οικονομικά, που μπορούν να συνδυαστούν για να σας βοηθήσουν να έχετε καθημερινά μια υγιεινή διατροφή.

-Ψωμί ολικής άλεσης

Παρ’ όλο που μπορεί να ακούτε ψωμί και να σκέφτεστε υδατάνθρακες, δυο φέτες ψωμί ολικής άλεσης έχουν την ίδια ποσότητα πρωτεϊνης με μια μερίδα φυστικοβούτυρου.

Αυγά

Είναι μια πολύ οικονομική πηγή πλήρους πρωτεΐνης! Μπορείτε να κάνετε μια στραπατσάδα ή ομελέτα για το δείπνο σας ή ακόμη και να τα βράσετε.

Τόνος

Ο τόνος, κονσερβοποιημένος ή φρέσκος,  είναι μια ακόμα πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης, αλλά με ένα πρόσθετο πλεονέκτημα: περιέχει ω-3 λιπαρά! Μπορείτε να παρασκευάσετε μια σαλάτα τόνου για το μεσημεριανό γεύμα ή να μαγειρέψετε ένα φιλέτο τόνου στον φούρνο. Εξαιρετικές επιλογές είναι και μικρά ψάρια, όπως η σαρδέλα και ο γαύρος, που είναι ακόμη πιο οικονομικές επιλογές κι έχουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία σας!

-Ζυμαρικά

Με περίπου 7 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά μερίδα, τα ζυμαρικά είναι μια ακόμη υποτιμημένη πηγή πρωτεΐνης. Είναι επίσης η βάση για μια μεγάλη ποικιλία από φθηνά και γευστικά γεύματα, από τα παραδοσιακά ζυμαρικά με κόκκινη σάλτσα μέχρι τον ψιλοκομμένο τόνο, που αναφέρω και παραπάνω, ή ακόμα και σε μια λαχανόσουπα.

-Σάλτσα για ζυμαρικά

Οι μαγειρεμένες τομάτες είναι μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών βιταμινών. Έτσι, μπορείτε να προμηθευτείτε και να αποθηκεύσετε τη σάλτσα για ζυμαρικά ή τις κονσερβοποιημένες ντομάτες.

Όσπρια

Κανένας κατάλογος φθηνών αλλά θρεπτικών τροφίμων δε θα ήταν πλήρης χωρίς τα όσπρια. Τα αποξηραμένα φασόλια περιέχουν μια πολύ καλή ποσότητα πρωτεΐνης και αρκετές φυτικές ίνες. Με τόσα διαφορετικά όσπρια να υπάρχουν στην αγορά, μπορείτε να τα συνδυάσετε με διάφορα λαχανικά και μπαχαρικά και να δημιουργήσετε σχεδόν άπειρα γευστικά πιάτα.

-Ρύζι

Το ρύζι μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε σαλάτες ή σε σούπες. Προτιμήστε το αναποφλοίωτο ή το μαύρο ρύζι συνδυαστικά με λευκό.

Γάλα ή γιαούρτι

Το γάλα αποτελεί εξαιρετική επιλογή πρωτεΐνης και απορροφήσιμου ασβεστίου. Το γιαούρτι προσφέρει το πρόσθετο όφελος των προβιοτικών. Σίγουρα θα πληρώσετε λιγότερα – και θα έχετε πρόσθετα οφέλη από τη θρεπτική του αξία –  εάν επιλέξετε γιαούρτι χωρίς ζάχαρη.

Φρούτα και λαχανικά

Μπορείτε να εξοικονομήσετε  χρήματα αγοράζοντας φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής που είναι σε προσφορά για αυτή την εβδομάδα και στη συνέχεια να τα συνδυάσετε με κατεψυγμένα λαχανικά.

Αξιοποιήστε τα αποξηραμένα φρούτα στην καθημερινότητα, μεταφέρονται εύκολα και δεν χαλάνε, ενώ δεν υστερούν σε θρεπτική αξία από τα υπόλοιπα φρούτα.

-Φυστικοβούτυρο

Το φυστικοβούτυρο είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης και βιταμίνης Ε. Μπορείτε να το απλώσετε στο ψωμί για πρωινό, να το προσθέσετε σε γιαούρτι μαζί με δημητριακά ολικής άλεσης, καθώς και να το συνδυάσετε με διάφορες σαλάτες.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Προσβασιμότητα των ατόμων με αυτισμό σε υπηρεσίες κομμωτηρίου: Συμμετοχή σε έρευνα

Το Κέντρο Παιδιού και Εφήβου με την υποστήριξη της Wella, υλοποιεί πανελλαδική έρευνα με χρήση ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου, η οποία απευθύνεται σε γονείς/φροντιστές αυτιστικών ατόμων, με θέμα "Προσβασιμότητα των ατόμων με αυτισμό σε υπηρεσίες κομμωτηρίου".

#MoveAtWork: Διεθνής πρωτοβουλία για υγιέστερους χώρους εργασίας

7 ενημερωτικά βίντεο για την προώθηση υγιέστερων και πιο...

ΚΑΡΠΑ με βήχα: Η θέση της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας

Σε διευκρινίσεις  για την νέα τεχνική «ΚΑΡΠΑ με βήχα», η οποία το τελευταίο διάστημα έχει βρει μεγάλη απήχηση στο διαδίκτυο, προχώρησε η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία.