Η καθημερινή κατανάλωση αυγών προστατεύει από τις καρδιαγγειακές παθήσεις

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, όσοι καταναλώνουν τουλάχιστον ένα αυγό την ημέρα, εμφανίζουν μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ερευνητική ομάδα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Πεκίνου ανέλυσε στοιχεία για περίπου 416.000 άτομα ηλικίας 30 έως 79 ετών. Στην αρχή της έρευνας κανένας από τους συμμετέχοντες δεν είχε εμφανίσει καρδιοπάθεια.

Οι επιστήμονες παρακολουθούσαν, για περίπου εννέα χρόνια, την κατάσταση της υγείας των συμμετεχόντων συσχετίζοντας την καλή ή κακή λειτουργία του οργανισμού τους με τη διατροφή τους. Από τα στοιχεία προέκυψε ότι, σχεδόν 84.000 άτομα εκδήλωσαν καρδιοπάθεια ή είχαν έμφραγμα ή εγκεφαλικό, ενώ περίπου 10.000 από τους συμμετέχοντες στην έρευνα πέθαναν από τις εν λόγω καρδιαγγειακές αιτίες.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι, όσοι έτρωγαν καθημερινά κατά μέσο όρο ένα αυγό (το 13% των συμμετεχόντων), είχαν 26% μικρότερο κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού, 28% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από αιμορραγικό εγκεφαλικό, 12% μικρότερο κίνδυνο για ισχαιμική καρδιοπάθεια και γενικότερα 18% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια, σε σχέση με όσους συμπεριλάμβαναν σπάνια ή δεν συμπεριλάμβαναν καθόλου τα αυγά στη διατροφή τους (το 9% του συνόλου των συμμετεχόντων).

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Δρ.Λιμίνγκ «τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στη μέτρια κατανάλωση αυγών, δηλαδή έως ένα τη μέρα, και στη μικρότερη συχνότητα καρδιαγγειακών περιστατικών».

Ωστόσο, από την μελέτη δεν προέκυψαν στοιχεία που να αποσαφηνίζουν τη σχέση που μπορεί να έχει η πολύ συχνή ή υπερβολική κατανάλωση αυγών, δηλαδή περισσότερα από ένα αυγό την ημέρα, με την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Τα τελευταία χρόνια η επιστημονική κοινότητα διεθνώς εκφράζει πολλές αντικρουόμενες απόψεις σχετικά με την διατροφική αξία των αυγών. Οι περισσότερες έρευνες τείνουν πάντως να συμφωνούν πως το αυγό είναι πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, περιέχει απαραίτητα λιπαρά και βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, με μόλις 140 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια. Μας προσφέρει επίσης βιταμίνη Α, σίδηρο, βιταμίνη Β12, ριβοφλαβίνη, χολίνη, ιχνοστοιχεία και μέταλλα.

Σύμφωνα με τους διατροφολόγους θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση πολλών τηγανητών αυγών γιατί μαζί με αυτά καταναλώνουμε επίσης και το λίπος από το λάδι με το οποίο έχουν μαγειρευτεί. Είναι προτιμότερη η κατανάλωση αυγών κυρίως στο πρωινό, βραστά ή ποσέ, συνδυασμένα με φρυγανιές ολικής άλεσης και ένα ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκάλι. Προτιμήστε τα βιολογικά αυγά, καθώς είναι απαλλαγμένα από ορμόνες και χημικές ουσίες και είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα που έχουν πολυάριθμα οφέλη για την υγεία αλλά και για την απώλεια βάρους.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό “Heart “.                                         https://heart.bmj.com/

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Σκλήρυνση κατά Πλάκας: η σημασία της πρώιμης αντιμετώπισης της νόσου

Οι ειδικοί γενικά συμφωνούν ότι είναι σημαντική η θεραπευτική αντιμετώπιση της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας αμέσως μόλις διαγνωσθεί και επιβεβαιωθεί η νόσος.

Τα οφέλη της φυσικής δραστηριότητας στις γυναίκες

Καινοτόμες πρακτικές σχετιζόμενες με τη φυσική δραστηριότητα στις γυναίκες από το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας

Οι 5 σωτήριες κινήσεις για την πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού

Υπάρχουν κάποιες σωτήριες ενέργειες που κάθε γυναίκα μπορεί να κάνει, ώστε να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου.