Η περιοδοντίτιδα μπορεί να σχετίζεται με τον διαβήτη τύπου 2

Σύμφωνα με έρευνα, η προχωρημένη περιοδοντική νόσος  μπορεί να αποτελεί πρόωρη ένδειξη για σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Η περιοδοντίτιδα είναι μια σοβαρή φλεγμονή των ιστών που περιβάλλουν τα δόντια και περιλαμβάνει όχι µόνο τα ούλα, αλλά και το υποκείμενο οστό. Εάν δεν προληφθεί έγκαιρα είναι μια κατάσταση μη αναστρέψιμη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια των δοντιών αλλά και σε άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ εκτιμάται ότι περίπου το 20% έως 50% του ενήλικου πληθυσμού παγκοσμίως πάσχει από κάποια μορφή περιοδοντίτιδας. Η σοβαρότητα της νόσου αυξάνει με την ηλικία και υπολογίζεται ότι περίπου το 65% των ατόμων πάνω από 65 ετών πάσχει από μέτρια ή σοβαρή περιοδοντίτιδα.

Ερευνητική ομάδα του Ακαδημαϊκού Κέντρου Οδοντιατρικής του Πανεπιστημίου του ‘Αμστερνταμ  μελέτησε στοιχεία για 313 μεσήλικες, από τους οποίους οι 126 είχαν ήπια έως μέτρια περιοδοντίτιδα, οι 78 σοβαρή, ενώ οι 109 είχαν υγιή ούλα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 8% όσων είχαν σοβαρή περιοδοντίτιδα, είχαν διαγνωσθεί με διαβήτη τύπου 2, έναντι ποσοστού 4% μεταξύ όσων είχαν ελαφρό έως μέτριο πρόβλημα και 3% όσων είχαν υγιή ούλα.

Όπως προκύπτει από σχετικές έρευνες, σχεδόν ένας στους πέντε ασθενείς (18%) με σοβαρή περιοδοντίτιδα είχε μη διαγνωσμένο διαβήτη έναντι 10% στη λιγότερο σοβαρή μορφή της ασθένειας και 8,5% στους υγιείς.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Δρ. Βίναντι Τίουβ « τα άτομα που πάσχουν από σοβαρή περιοδοντική νόσο είναι σκόπιμο να εξετάζονται για τυχόν εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 προκειμένου να αποφευχθούν σοβαρές επιπλοκές. Η έγκαιρη διάγνωση του διαβήτη και του προδιαβήτη μέσω του οδοντιάτρου μπορεί να αποδειχθεί πραγματικά σημαντική για την καλή πορεία της υγείας των διαβητικών ».

Όπως έχει αποδειχθεί από σχετικές έρευνες, η αντιμετώπιση της περιοδοντίτιδας βοηθάει στη σταθεροποίηση του σακχάρου του αίματος και γενικά στη ρύθμιση των σακχαροδιαβητικών ασθενών. Παρά το γεγονός ότι ο διαβήτης από μόνος του δεν δημιουργεί περιοδοντική νόσο, όταν αυτή υπάρχει εξελίσσεται πολύ περισσότερο και επιδεινώνεται ραγδαία, ιδιαίτερα παρουσία αρρύθμιστου σακχάρου του αίματος. Σε μη ελεγχόμενο διαβήτη, η ουλίτιδα εύκολα μεταπίπτει σε περιοδοντίτιδα με μεγάλη κινητικότητα των δοντιών  που μπορεί να οδηγήσει στην μόνιμη απώλεια των δοντιών.

 

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

«Nature Medicine»: Οι 11 ελπιδοφόρες κλινικές δοκιμές για το 2024

Έντεκα κλινικές δοκιμές που προγραμματίζονται για το 2024 και είναι πιθανό να επηρεάσουν το μέλλον της Ιατρικής παρουσιάζει το περιοδικό «Nature Medicine» στο ετήσιο αφιέρωμά του.

20ο Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Συνέδριο: «Η Πολυδιάστατη Επιστήμη της Φαρμακευτικής»

H Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών (ΠΕΦ) διοργανώνει το 20ο Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Συνέδριο, με τίτλο «Η Πολυδιάστατη Επιστήμη της Φαρμακευτικής», το οποίο θα λάβει χώρα στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών στις 16 και 17 Δεκεμβρίου 2023.

3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εξατομικευμένης Ιατρικής

Η Εξατομικευμένη Ιατρική αποτελεί ένα ραγδαία εξελισσόμενο πεδίο, το οποίο καλύπτει το διαγνωστικό και θεραπευτικό φάσμα όλων των νόσων.