Η περιοδοντίτιδα μπορεί να σχετίζεται με τον διαβήτη τύπου 2

Σύμφωνα με έρευνα, η προχωρημένη περιοδοντική νόσος  μπορεί να αποτελεί πρόωρη ένδειξη για σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Η περιοδοντίτιδα είναι μια σοβαρή φλεγμονή των ιστών που περιβάλλουν τα δόντια και περιλαμβάνει όχι µόνο τα ούλα, αλλά και το υποκείμενο οστό. Εάν δεν προληφθεί έγκαιρα είναι μια κατάσταση μη αναστρέψιμη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια των δοντιών αλλά και σε άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ εκτιμάται ότι περίπου το 20% έως 50% του ενήλικου πληθυσμού παγκοσμίως πάσχει από κάποια μορφή περιοδοντίτιδας. Η σοβαρότητα της νόσου αυξάνει με την ηλικία και υπολογίζεται ότι περίπου το 65% των ατόμων πάνω από 65 ετών πάσχει από μέτρια ή σοβαρή περιοδοντίτιδα.

Ερευνητική ομάδα του Ακαδημαϊκού Κέντρου Οδοντιατρικής του Πανεπιστημίου του ‘Αμστερνταμ  μελέτησε στοιχεία για 313 μεσήλικες, από τους οποίους οι 126 είχαν ήπια έως μέτρια περιοδοντίτιδα, οι 78 σοβαρή, ενώ οι 109 είχαν υγιή ούλα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 8% όσων είχαν σοβαρή περιοδοντίτιδα, είχαν διαγνωσθεί με διαβήτη τύπου 2, έναντι ποσοστού 4% μεταξύ όσων είχαν ελαφρό έως μέτριο πρόβλημα και 3% όσων είχαν υγιή ούλα.

Όπως προκύπτει από σχετικές έρευνες, σχεδόν ένας στους πέντε ασθενείς (18%) με σοβαρή περιοδοντίτιδα είχε μη διαγνωσμένο διαβήτη έναντι 10% στη λιγότερο σοβαρή μορφή της ασθένειας και 8,5% στους υγιείς.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Δρ. Βίναντι Τίουβ « τα άτομα που πάσχουν από σοβαρή περιοδοντική νόσο είναι σκόπιμο να εξετάζονται για τυχόν εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 προκειμένου να αποφευχθούν σοβαρές επιπλοκές. Η έγκαιρη διάγνωση του διαβήτη και του προδιαβήτη μέσω του οδοντιάτρου μπορεί να αποδειχθεί πραγματικά σημαντική για την καλή πορεία της υγείας των διαβητικών ».

Όπως έχει αποδειχθεί από σχετικές έρευνες, η αντιμετώπιση της περιοδοντίτιδας βοηθάει στη σταθεροποίηση του σακχάρου του αίματος και γενικά στη ρύθμιση των σακχαροδιαβητικών ασθενών. Παρά το γεγονός ότι ο διαβήτης από μόνος του δεν δημιουργεί περιοδοντική νόσο, όταν αυτή υπάρχει εξελίσσεται πολύ περισσότερο και επιδεινώνεται ραγδαία, ιδιαίτερα παρουσία αρρύθμιστου σακχάρου του αίματος. Σε μη ελεγχόμενο διαβήτη, η ουλίτιδα εύκολα μεταπίπτει σε περιοδοντίτιδα με μεγάλη κινητικότητα των δοντιών  που μπορεί να οδηγήσει στην μόνιμη απώλεια των δοντιών.

 

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Η ανεργία “κόβει” χρόνια

Κατάθλιψη, αγχωτικές διαταραχές ακόμα και πρόωρο θάνατο μπορούν να προκαλέσουν η ανεργία και η μείωση του εισοδήματος σύμφωνα με έρευνες Καναδών επιστημόνων.

Σκλήρυνση κατά Πλάκας: η σημασία της πρώιμης αντιμετώπισης της νόσου

Οι ειδικοί γενικά συμφωνούν ότι είναι σημαντική η θεραπευτική αντιμετώπιση της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας αμέσως μόλις διαγνωσθεί και επιβεβαιωθεί η νόσος.

Ελληνικές βιολογικές ελιές σε κάψουλα, ως συμπλήρωμα διατροφής για τη μείωση της χοληστερόλης

Στην τελική ευθεία βρίσκεται πλέον η κλινική μελέτη του συμπληρώματος διατροφής, προερχόμενου από επιτραπέζιες βιολογικές ελιές «Καλαμών» βιολογικών ελαιώνων από τη Σπάρτη, που έχουν επιλεγεί ανάμεσα από 150 διαφορετικούς τύπους ελιών λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φαινόλες.