Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τη Σιδηροπενία

Με αφορμή την Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Σιδηροπενία, ας δούμε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία.

-Η Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τη Σιδηροπενία θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά το 2015. Αποτελεί μια διεθνή πρωτοβουλία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη σημασία του σιδήρου στον οργανισμό μας και την ανάγκη έγκαιρης αντιμετώπισης της ανεπάρκειας σιδήρου και της σιδηροπενικής αναιμίας, στην οποία πρωτοστατεί η διεθνής φαρμακευτική εταιρεία CSL Vifor με την υποστήριξη της ελληνικής φαρμακευτικής εταιρείας GENESIS Pharma. Στη χώρα μας, η Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τη Σιδηροπενία τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Μαιευτικής και Γυναικολογικής Εταιρείας (Ε.Μ.Γ.Ε) και της Ελληνικής Εταιρείας Εσωτερικής Παθολογίας (Ε.Ε.Ε.Π).

-Ο όρος «σιδηροπενία» υποδηλώνει ότι δεν υπάρχει αρκετός διαθέσιμος σίδηρος στο σώμα, ώστε αυτό να λειτουργεί σωστά.

-Ο σίδηρος είναι ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, για τη διασφάλιση της σωστής λειτουργίας της καρδιάς και των σκελετικών μυών, για την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, για τον μεταβολισμό των μυών, για την λειτουργία του εγκεφάλου, για τη διατήρηση των επιπέδων της ενέργειας και για την καταπολέμηση μολύνσεων και ασθενειών.,

Η σιδηροπενία μπορεί να είναι εκφυλιστική και να επιδεινώσει υποκείμενες χρόνιες νόσους, οδηγώντας σε αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα. Στα παιδιά, η σιδηροπενία μπορεί να βλάψει σημαντικά τη γνωσιακή και κινητική ανάπτυξη.

-Τα συμπτώματα μπορεί να εκδηλωθούν με διάφορους τρόπους, είναι δύσκολο να διαγνωστούν και μπορεί να συνδέονται με άλλες παθήσεις .Συνηθισμένα συμπτώματα είναι η κόπωση, η χλωμή όψη, τα εύθραυστα νύχια με μορφολογικές ανωμαλίες, η αδυναμία συγκέντρωσης.

-Σύμφωνα με στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η σιδηροπενία μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της λειτουργικότητας έως 30% και σε σημαντική υποβάθμιση της υγείας και της ευεξίας.

-Η σιδηροπενία είναι η κύρια αιτία της αναιμίας.

– Η ανεπάρκεια σιδήρου επηρεάζει 1 στους 3 ανθρώπους παγκοσμίως.

-Οι γυναίκες, τα παιδιά και οι έφηβοι, καθώς και οι ασθενείς με χρόνια νοσήματα όπως είναι η νεφρική νόσος, η καρδιακή ανεπάρκεια και τα φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου είναι ομάδες με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης σιδηροπενίας και σιδηροπενικής αναιμίας.

-Οι περιοριστικές διατροφές, είτε από επιλογή (χορτοφαγία ή βιγκανισμός) είτε λόγω χρόνιας νόσου, μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες εμφάνισης σιδηροπενίας.

-Επιδημιολογικά στοιχεία παγκοσμίως δείχνουν ότι το 3% και το 20% των γυναικών έχουν σιδηροπενική αναιμία και μειωμένα αποθέματα σιδήρου, αντίστοιχα.

-Το 40 -50% των γυναικών έχει έλλειψη σιδήρου στην έναρξη της εγκυμοσύνης, ενώ το 90% δεν λαμβάνει αρκετό σίδηρο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

– Στην Ευρώπη το 33% των προεμμηνοπαυσιακών γυναικών, το 77% των εγκύων και το 48% των παιδιών πάσχουν από σιδηροπενία.

-Υπολογίζεται ότι το 50% των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια και το 36-76% των ασθενών με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου έχουν κάποια μορφή ανεπάρκειας σιδήρου, με ή χωρίς αναιμία.

-Αυξημένα ποσοστά ανεπάρκειας σιδήρου εμφανίζονται και σε ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο, με ένα ποσοστό 50% των ασθενών που βρίσκονται σε στάδιο νόσου 2-5 να αντιμετωπίζει κάποιας μορφής έλλειψη σιδήρου.

-Παρά τη σοβαρή επίδρασή της σιδηροπενίας στην υγεία και την υψηλή συχνότητά της, παραμένει μια νόσος που υποδιαγιγνώσκεται.

– Η διάγνωση της σιδηροπενίας γίνεται με αιματολογικές εξετάσεις με στόχο να ελεγχθούν τα ερυθρά αιμοσφαίρια και τα επίπεδα σιδήρου στο σώμα.

-Η αντιμετώπιση της σιδηροπενίας είναι εύκολη και ασφαλής, είτε με την από του στόματος χορήγηση είτε με ενδοφλέβια χορήγηση σιδήρου, όταν η απορρόφηση από το γαστρεντερικό είναι ανεπαρκής. Η κατανάλωση τροφίμων με βιοδιαθέσιμη μορφή σιδήρου (συκώτι, κόκκινο κρέας κλπ.), αλλά και η χορήγηση συμπληρωμάτων συμβάλλουν επίσης σημαντικά στη θεραπεία.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Κ. Κουσαθανά: «Πριν από ένα χειρουργείο καρδιάς, οι γονείς να παίρνουν πάντα 2η ιατρική γνώμη»

Η κ. Καλλιόπη Κουσαθανά μοιράζεται μαζί μας την περιπέτεια του γιού της που γεννήθηκε με σοβαρή συγγενή καρδιοπάθεια.

Αποκλειστική συνέντευξη από την ψηλότερη γυναίκα στον κόσμο

Η ψηλότερη γυναίκα στον κόσμο είναι η 26χρονη Rumeysa Gelgi από την Τουρκία. Μιλά αποκλειστικά στο Liveit.gr και στη Γιάννα Τριανταφύλλη.

Lisa και Peter Marshall: Όταν η αγάπη νικά την απώλεια μνήμης

Η Lisa και ο Peter Marshall είχαν έναν ευτυχισμένο γάμο μέχρι τη στιγμή που ο Peter διαγνώστηκε με πρώιμη μορφή Αλτσχάιμερ.