ΕΕ: Αλλάζουν οι ετικέτες με τις ημερομηνίες λήξης στα προϊόντα

Σε τροποποίηση του Κανονισμού 1169 του 2011 σχετικά με την παροχή πληροφοριών για τα τρόφιμα στους καταναλωτές προχώρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ειδικότερα, όλες οι ετικέτες με την ημερομηνία λήξης στα τρόφιμα από δω και στο εξής θα πρέπει να αναγράφουν «ανάλωση έως» και όχι «ανάλωσης πριν από».

Οι ετικέτες ημερομηνίας υιοθετήθηκαν ευρέως από τους κατασκευαστές τροφίμων τη δεκαετία του 1970 για να απαντήσουν στις ανησυχίες των καταναλωτών σχετικά με τη φρεσκάδα των προϊόντων.

Η τροποποίηση του κανονισμού έχει άμεση ισχύ και έχει στόχο να παρέχει μεγαλύτερη σαφήνεια σε θέματα ασφάλειας και ποιότητας των τροφίμων, προκειμένου να αποτραπεί η ετήσια σπατάλη που υπολογίζεται στο μισό εκατομμύριο τόνους.

Μέσα από έρευνες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπίστωσε ότι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο τα νοικοκυριά πετούν μεγάλες ποσότητες τροφίμων, πριν ακόμη λήξουν, είναι η σύγχυση που επικρατεί στο καταναλωτικό κοινό σχετικά με τη σήμανση «ημερομηνία λήξης» και «ανάλωση κατά προτίμηση έως».

Σύμφωνα με έρευνα της Κομισιόν, πάνω από το 10% της ετήσιας σπατάλης τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι συνδεδεμένο με τις ετικέτες αυτές και τη δυσκολία των καταναλωτών να τις ερμηνεύσουν.

Σπατάλη τροφίμων: Στην τρίτη θέση στην ΕΕ η Ελλάδα 

Η Ελλάδα καταλαμβάνει την τρίτη θέση, μετά την Κύπρο και τη Δανία, μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφορικά με την σπατάλη τροφίμων από νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Σύμφωνα με στοιχεία του Ιδρύματος για την Καταπολέμηση της Πείνας και της Σπατάλης «Τράπεζα Τροφίμων», κάθε χρόνο στη χώρα μας πετιούνται συνολικά 2.048.000 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων. Παράλληλα, ετησίως, ο κάθε Έλληνας σπαταλάει 191 κιλά τρόφιμα, όταν η κατά κεφαλήν σπατάλη τροφίμων στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης φτάνει στα 127 κιλά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κατανόηση από τους καταναλωτές του τι σημαίνει η ημερομηνία λήξης ενός τροφίμου και των μεθόδων αξιολόγησης της ποιότητάς του μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στον περιορισμό των περιττών αποβλήτων τροφίμων.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Πρόγραμμα δωρεάν παροχής ελαστογραφίας ήπατος σε ηλικιωμένους ασθενείς ακριτικών περιοχών

Ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» πρόκειται να υλοποιήσει το πρόγραμμα παροχής δωρεάν εξετάσεων ελαστογραφίας ήπατος «Αξίζω να Γνωρίζω Plus», δίνοντας έμφαση σε άτομα άνω των 65 ετών,

Η «Βόλτα της Καρδιάς μας»: Εκδήλωση του Συλλόγου Β.Ελλάδος Ατόμων με Συγγενείς Καρδιοπάθειες «Παιδικές Καρδιές»

Η εκδήλωση «Βόλτα της Καρδιάς μας» είναι αφιερωμένη στην ιδρύτρια του Συλλόγου «Παιδικές Καρδιές», η οποία αφιέρωσε τη ζωή της μέχρι την τελευταία της πνοή, στην στήριξη των ατόμων με συγγενείς καρδιοπάθειες.

Το συμβατικό αντιγριπικό εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο χωρίς συνταγή από τις αρχές Νοεμβρίου

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τον αντιγριπικό εμβολιασμό έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας, το οποίο, σε ανακοίνωσή του, επισημαίνει πως «έχει τη θεσμική αποστολή να προστατεύει και να φροντίζει την Υγεία του πληθυσμού καθώς και να λογοδοτεί στους πολίτες για κάθε ευρώ που ξοδεύει».