Θρόμβωση & άθληση: το ρόφημα που αυξάνει τον κίνδυνο

Η κατανάλωση ροφημάτων με καφεΐνη μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερο κίνδυνο για θρόμβωση

Ορισμένοι ασκούμενοι ή αθλητές που θέλουν να ενισχύσουν την απόδοσή τους στρέφονται σε ροφήματα με καφεΐνη για να το πετύχουν πριν ή στην μέση της προπόνησης. Ωστόσο, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι είναι πιθανή η ύπαρξη μιας δυνητικά σοβαρής παρενέργεια για τον οργανισμό τους.

Στο πλαίσιο σχετικής μελέτης, οι ερευνητές έδειξαν ότι η κατανάλωση καφεΐνης αυξάνει την πήξη του αίματος κατά τη διάρκεια προγράμματος έντονης άσκησης, θέτοντας το άτομο σε αυξημένο κίνδυνο για θρόμβωση αίματος.

Η ερευνητική ομάδα έστησε δύο ξεχωριστά σετ προπόνησης για 48 νεαρούς άνδρες με μέση ηλικία 23 ετών και φυσιολογικό δείκτη μάζας σώματος. Στους εθελοντές που συμμετείχαν στη μελέτη χορηγήθηκε ένα ρόφημα. Πρώτα ένα εικονικό φάρμακο και αργότερα ένα ποτό γεμάτο καφεΐνη. Στην συνέχεια ολοκλήρωσαν τα σετ εκγύμνασης με ένα ποδήλατο γυμναστικής. Ακολούθως τους πήραν αίμα.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι μετά την κατανάλωση καφεΐνης, τα επίπεδα πήξης αίματος ήταν σημαντικά υψηλότερα, θέτοντας τους συμμετέχοντες σε αυξημένο κίνδυνο καταστάσεων, όπως καρδιακή προσβολή, εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση και πνευμονική εμβολή.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Medicine & Science in Sports & Exercise

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Η Καθημερινή δραστηριότητα αντισταθμίζει τον κίνδυνο θανάτου από την καθιστική ζωή

Μόλις 20-25 λεπτά καθημερινής σωματικής δραστηριότητας μπορεί να είναι αρκετά για να αντισταθμίσουν τον αυξημένο κίνδυνο θανάτου λόγω του καθιστικού τρόπου ζωής

Η σωματική δραστηριότητα νωρίς το πρωί επηρεάζει τη διαχείριση του βάρους

Η μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα κατά τις πρωινές ώρες, από τις 7 έως τις 9 π.μ., φαίνεται ότι είναι η πιο ευνοϊκή για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας, σύμφωνα με ανάλυση που δημοσιεύεται στο περιοδικό της Εταιρείας Παχυσαρκίας «Obesity».

Υπάρχει ιδανική ώρα για την γυμναστική;

Όλοι γνωρίζουμε για τα πολυάριθμα οφέλη της σωματικής άσκησης, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και η απώλεια βάρους. Αναστάσιος Παπαλαζάρου PhD Διαιτολόγος