Θρόμβωση & άθληση: το ρόφημα που αυξάνει τον κίνδυνο

Η κατανάλωση ροφημάτων με καφεΐνη μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερο κίνδυνο για θρόμβωση

Ορισμένοι ασκούμενοι ή αθλητές που θέλουν να ενισχύσουν την απόδοσή τους στρέφονται σε ροφήματα με καφεΐνη για να το πετύχουν πριν ή στην μέση της προπόνησης. Ωστόσο, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι είναι πιθανή η ύπαρξη μιας δυνητικά σοβαρής παρενέργεια για τον οργανισμό τους.

Στο πλαίσιο σχετικής μελέτης, οι ερευνητές έδειξαν ότι η κατανάλωση καφεΐνης αυξάνει την πήξη του αίματος κατά τη διάρκεια προγράμματος έντονης άσκησης, θέτοντας το άτομο σε αυξημένο κίνδυνο για θρόμβωση αίματος.

Η ερευνητική ομάδα έστησε δύο ξεχωριστά σετ προπόνησης για 48 νεαρούς άνδρες με μέση ηλικία 23 ετών και φυσιολογικό δείκτη μάζας σώματος. Στους εθελοντές που συμμετείχαν στη μελέτη χορηγήθηκε ένα ρόφημα. Πρώτα ένα εικονικό φάρμακο και αργότερα ένα ποτό γεμάτο καφεΐνη. Στην συνέχεια ολοκλήρωσαν τα σετ εκγύμνασης με ένα ποδήλατο γυμναστικής. Ακολούθως τους πήραν αίμα.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι μετά την κατανάλωση καφεΐνης, τα επίπεδα πήξης αίματος ήταν σημαντικά υψηλότερα, θέτοντας τους συμμετέχοντες σε αυξημένο κίνδυνο καταστάσεων, όπως καρδιακή προσβολή, εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση και πνευμονική εμβολή.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Medicine & Science in Sports & Exercise

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Τα οφέλη της φυσικής δραστηριότητας στις γυναίκες

Καινοτόμες πρακτικές σχετιζόμενες με τη φυσική δραστηριότητα στις γυναίκες από το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας

Τα οφέλη του Pilates στην αντιμετώπιση της πολλαπλής σκλήρυνσης

Για τους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση το pilates είναι ένας ιδανικός τύπος γυμναστικής καθώς μεταξύ άλλων είναι χαλαρωτική, προσφέρει καλύτερη αίσθηση ισορροπίας, αυξάνει την ευλυγισία και καταπολεμά το στρες.

Απλοί τρόποι να γίνετε πιο δραστήριοι αν βαριέστε την άσκηση

Είναι αμέτρητες οι έρευνες που έχουν γίνει και έχουν αποδείξει τα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας για την υγεία μας. Πώς όμως θα το εντάξουμε στην καθημερινότητά μας;