Έρευνα: Γιατί κάποιοι ελκύουν τα κουνούπια

Την επιστημονική εξήγηση για τις «προτιμήσεις» των κουνουπιών σε συγκεκριμένα άτομα έρχεται να δώσει νέα έρευνα από την Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου.

Για πρώτη φορά, αποκαλύπτεται μια υποκείμενη γενετική συνιστώσα, η οποία είναι πιθανό να συνδέει την έλξη που ασκούν ορισμένα άτομα στα κουνούπια με τη γενετική ρύθμιση της οσμής του σώματος τους.

Οι ερευνητές, μελέτησαν τις προτιμήσεις των κουνουπιών σε  37 ζευγάρια μονοζυγωτικών (18) και διζυγωτικών (19) διδύμων, τα οποία κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν σμήνη κουνουπιών στο εργαστήριο.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι μονοζυγωτικοί δίδυμοι, οι οποίοι έχουν ίδια γονίδια, ήταν πιθανότερο να προσελκύουν εξίσου τα κουνούπια, ενώ δεν συνέβη το ίδιο με τους διζυγωτικούς, των οποίων τα κοινά γονίδια είναι λιγότερα. Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι γενετικοί παράγοντες παίζουν ρόλο στο πόσο ελκυστικός είναι κάποιος στην μύτη των κουνουπιών.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLoS ONE,  βασίζεται σε προηγούμενη έρευνα, η οποία είχε διαπιστώσει ότι η ελκυστικότητα προς τα έντομα βασίζεται σε διαφορές στην οσμή του σώματος κάθε ατόμου. Οι άνθρωποι που είναι λιγότερο ελκυστικοί για τα κουνούπια παράγουν φυσικά εντομοαπωθητικά, κάτι που όπως φαίνεται οφείλεται στα γονίδιά τους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αν και πρόκειται για μια πιλοτική μελέτη, παρέχει συναρπαστικές πληροφορίες, οι οποίες ενδεχομένως να δώσουν  τη δυνατότητα στους επιστήμονες να κατανοήσουν περισσότερα για το πώς έχει αναπτυχθεί αυτή η «στενή» σχέση ορισμένων με τα κουνούπια. Μια τέτοια διαπίστωση θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη καλύτερων μεθόδων για τον έλεγχο τόσο των κουνουπιών, όσο και των ασθενειών που μεταδίδουν.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Ινστιτούτο Prolepsis: Δωρεάν γάλα σε 6.699 μαθητές μέσω του προγράμματος «Διατροφή»

Μέσω του προγράμματος "Διατροφή" που υλοποιείται από το Ινστιτούτο Prolepsis για 13η χρονιά σε σχολεία ευπαθών περιοχών της χώρας, έχουν ήδη προσφερθεί 341.136 ποτήρια γάλα ΝΟΥΝΟΥ Family και ΝΟΥΝΟΥ εβαπορέ σε μαθητές όλης της χώρας.

Υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ ΕΦΕΤ και Περιφέρειας Κρήτης

Πρωτόκολλο συνεργασίας για τον έλεγχο των τροφίμων μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης και του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) υπέγραψαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης και ο Πρόεδρος του ΕΦΕΤ κ. Αντώνης Ζαμπέλας.

Διπλή μεταμόσχευση ήπατος – νεφρού στο ΓΝΘ «Ιπποκράτειο»

Ασθενής 53 ετών υποβλήθηκε επιτυχώς στις 6 Απριλίου 2024 σε διπλή συνδυασμένη μεταμόσχευση ήπατος-νεφρού στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο».