Έρευνα: Γιατί κάποιοι ελκύουν τα κουνούπια

Την επιστημονική εξήγηση για τις «προτιμήσεις» των κουνουπιών σε συγκεκριμένα άτομα έρχεται να δώσει νέα έρευνα από την Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου.

Για πρώτη φορά, αποκαλύπτεται μια υποκείμενη γενετική συνιστώσα, η οποία είναι πιθανό να συνδέει την έλξη που ασκούν ορισμένα άτομα στα κουνούπια με τη γενετική ρύθμιση της οσμής του σώματος τους.

Οι ερευνητές, μελέτησαν τις προτιμήσεις των κουνουπιών σε  37 ζευγάρια μονοζυγωτικών (18) και διζυγωτικών (19) διδύμων, τα οποία κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν σμήνη κουνουπιών στο εργαστήριο.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι μονοζυγωτικοί δίδυμοι, οι οποίοι έχουν ίδια γονίδια, ήταν πιθανότερο να προσελκύουν εξίσου τα κουνούπια, ενώ δεν συνέβη το ίδιο με τους διζυγωτικούς, των οποίων τα κοινά γονίδια είναι λιγότερα. Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι γενετικοί παράγοντες παίζουν ρόλο στο πόσο ελκυστικός είναι κάποιος στην μύτη των κουνουπιών.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLoS ONE,  βασίζεται σε προηγούμενη έρευνα, η οποία είχε διαπιστώσει ότι η ελκυστικότητα προς τα έντομα βασίζεται σε διαφορές στην οσμή του σώματος κάθε ατόμου. Οι άνθρωποι που είναι λιγότερο ελκυστικοί για τα κουνούπια παράγουν φυσικά εντομοαπωθητικά, κάτι που όπως φαίνεται οφείλεται στα γονίδιά τους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αν και πρόκειται για μια πιλοτική μελέτη, παρέχει συναρπαστικές πληροφορίες, οι οποίες ενδεχομένως να δώσουν  τη δυνατότητα στους επιστήμονες να κατανοήσουν περισσότερα για το πώς έχει αναπτυχθεί αυτή η «στενή» σχέση ορισμένων με τα κουνούπια. Μια τέτοια διαπίστωση θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη καλύτερων μεθόδων για τον έλεγχο τόσο των κουνουπιών, όσο και των ασθενειών που μεταδίδουν.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Τα «άγνωστα» συμπτώματα της εγκυμοσύνης

Τα κλασικά συμπτώματα πιθανότατα τα γνωρίζετε ήδη. Όμως υπάρχουν κι άλλα, «περίεργα» σημάδια, τα οποία δεν είναι γνωστά στο ευρύ κοινό.

Η αλήθεια για τις δίαιτες αποτοξίνωσης

Η λέξη αποτοξίνωση είναι ευρέως διαδεδομένη σε όσους ασχολούνται με δίαιτες και αδυνάτισμα. Δίαιτες αποτοξίνωσης είναι διαθέσιμες σε περιοδικά, εφημερίδες, βιβλία ακόμα και στο διαδίκτυο.

Η Αυστραλία ξεκινά έρευνα για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την πανδημία της COVID-19

Η Αυστραλία ανακοίνωσε σήμερα τη διεξαγωγή έρευνας για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την πανδημία της COVID-19 και κυρίως τους δραστικούς περιορισμούς που επέβαλε στα ταξίδια ή την αργή υλοποίηση της εκστρατείας εμβολιασμού.