Πότε μια μελανιά οφείλεται σε σοβαρό πρόβλημα υγείας

Τις περισσότερες φορές, οι μελανιές, είναι απλώς ένα αισθητικό πρόβλημα, το οποίο προέκυψε από έναν ελαφρύ τραυματισμό. Όχι όμως πάντα.

Ο μώλωπας, όπως είναι ο επιστημονικός όρος, σχηματίζεται όταν ένα χτύπημα σπάσει τα αιμοφόρα αγγεία κοντά στην επιφάνεια του δέρματος, επιτρέποντας έτσι σε μια μικρή ποσότητα αίματος να διαρρεύσει στους ιστούς κάτω από το δέρμα. Το παγιδευμένο αίμα μπορεί να προκαλέσει μια μελανιά, που αρχικά μοιάζει με ένα μαύρο – μπλε σημάδι, το οποίο αλλάζει χρώμα καθώς υποχωρεί.

Εάν η μελανιά είναι αποτέλεσμα ενός τραυματισμού και δεν υπάρχει πληγή στο δέρμα, μουσκέψτε μια πετσέτα με κρύο νερό, τυλίξτε με αυτήν λίγο πάγο και τοποθετήστε τη πάνω στην παθούσα περιοχή για 10 λεπτά. Επαναλάβετε αρκετές φορές την ημέρα, για μία με δύο ημέρες μετά τον τραυματισμό. Έτσι θα βοηθήσετε να υποχωρήσει πιο σύντομα.

Πότε είναι επικίνδυνη

Μια μελανιά μπορεί να υποδηλώνει κάτι σοβαρότερο όταν:

  • Η μελανιασμένη περιοχή πρήζεται και πονάει
  • Εξακολουθεί να σας πονάει τρεις μέρες μετά  από έναν φαινομενικά ελαφρύ τραυματισμό
  • Έχετε συχνούς, μεγάλους ή επώδυνους μώλωπες, ιδιαίτερα εάν εμφανίζονται στον κορμό, την πλάτη ή το πρόσωπο ή αναπτύσσονται χωρίς προφανή αιτία
  • Κάνετε  εύκολα μώλωπες και έχετε ιστορικό σημαντικής αιμορραγίας, όπως, για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια μιας χειρουργικής διαδικασίας
  • Παρατηρήσατε κάποιο εξόγκωμα  (αιμάτωμα) πάνω στο μελανό σημείο
  • Έχετε αιμορραγία από τη μύτη, τα ούλα, κατά την ούρηση ή κατά την αφόδευση
  • Ξαφνικά εμφανίζετε μώλωπες, χωρίς να έχετε ανάλογο ιστορικό
  • Υπάρχει οικογενειακό ιστορικό ευκολίας στους μώλωπες ή αιμορραγίας

Επειδή στις παραπάνω περιπτώσεις οι μελανιές ενδεχομένως να σχετίζονται με κάποια ασθένεια του αίματος, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Προσβασιμότητα των ατόμων με αυτισμό σε υπηρεσίες κομμωτηρίου: Συμμετοχή σε έρευνα

Το Κέντρο Παιδιού και Εφήβου με την υποστήριξη της Wella, υλοποιεί πανελλαδική έρευνα με χρήση ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου, η οποία απευθύνεται σε γονείς/φροντιστές αυτιστικών ατόμων, με θέμα "Προσβασιμότητα των ατόμων με αυτισμό σε υπηρεσίες κομμωτηρίου".

#MoveAtWork: Διεθνής πρωτοβουλία για υγιέστερους χώρους εργασίας

7 ενημερωτικά βίντεο για την προώθηση υγιέστερων και πιο...

ΚΑΡΠΑ με βήχα: Η θέση της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας

Σε διευκρινίσεις  για την νέα τεχνική «ΚΑΡΠΑ με βήχα», η οποία το τελευταίο διάστημα έχει βρει μεγάλη απήχηση στο διαδίκτυο, προχώρησε η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία.