Πότε μια μελανιά οφείλεται σε σοβαρό πρόβλημα υγείας

Τις περισσότερες φορές, οι μελανιές, είναι απλώς ένα αισθητικό πρόβλημα, το οποίο προέκυψε από έναν ελαφρύ τραυματισμό. Όχι όμως πάντα.

Ο μώλωπας, όπως είναι ο επιστημονικός όρος, σχηματίζεται όταν ένα χτύπημα σπάσει τα αιμοφόρα αγγεία κοντά στην επιφάνεια του δέρματος, επιτρέποντας έτσι σε μια μικρή ποσότητα αίματος να διαρρεύσει στους ιστούς κάτω από το δέρμα. Το παγιδευμένο αίμα μπορεί να προκαλέσει μια μελανιά, που αρχικά μοιάζει με ένα μαύρο – μπλε σημάδι, το οποίο αλλάζει χρώμα καθώς υποχωρεί.

Εάν η μελανιά είναι αποτέλεσμα ενός τραυματισμού και δεν υπάρχει πληγή στο δέρμα, μουσκέψτε μια πετσέτα με κρύο νερό, τυλίξτε με αυτήν λίγο πάγο και τοποθετήστε τη πάνω στην παθούσα περιοχή για 10 λεπτά. Επαναλάβετε αρκετές φορές την ημέρα, για μία με δύο ημέρες μετά τον τραυματισμό. Έτσι θα βοηθήσετε να υποχωρήσει πιο σύντομα.

Πότε είναι επικίνδυνη

Μια μελανιά μπορεί να υποδηλώνει κάτι σοβαρότερο όταν:

  • Η μελανιασμένη περιοχή πρήζεται και πονάει
  • Εξακολουθεί να σας πονάει τρεις μέρες μετά  από έναν φαινομενικά ελαφρύ τραυματισμό
  • Έχετε συχνούς, μεγάλους ή επώδυνους μώλωπες, ιδιαίτερα εάν εμφανίζονται στον κορμό, την πλάτη ή το πρόσωπο ή αναπτύσσονται χωρίς προφανή αιτία
  • Κάνετε  εύκολα μώλωπες και έχετε ιστορικό σημαντικής αιμορραγίας, όπως, για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια μιας χειρουργικής διαδικασίας
  • Παρατηρήσατε κάποιο εξόγκωμα  (αιμάτωμα) πάνω στο μελανό σημείο
  • Έχετε αιμορραγία από τη μύτη, τα ούλα, κατά την ούρηση ή κατά την αφόδευση
  • Ξαφνικά εμφανίζετε μώλωπες, χωρίς να έχετε ανάλογο ιστορικό
  • Υπάρχει οικογενειακό ιστορικό ευκολίας στους μώλωπες ή αιμορραγίας

Επειδή στις παραπάνω περιπτώσεις οι μελανιές ενδεχομένως να σχετίζονται με κάποια ασθένεια του αίματος, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Alzheimer Hellas: Δωρεάν πρόγραμμα θεραπευτικής άσκησης για άτομα με νευρολογικές παθήσεις

Η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών (Alzheimer Hellas) υλοποιεί δωρεάν πρόγραμμα θεραπευτικής άσκησης, για άτομα που πάσχουν από Νευρολογικές Παθήσεις.

«Δωρεά και Διαχείριση Φαρμάκων»: Ενημερωτική Ημερίδα  του GIVMED

Η GIVMED, η μη κερδοσκοπική οργάνωση που στοχεύει στην άμεση πρόσβαση των ανθρώπων στα φάρμακα που χρειάζονται, διοργανώνει μια ακόμη ενημερωτική ημερίδα, με θέμα «Δωρεά και Διαχείριση Φαρμάκων».

Organmeetings: Γιατί η δωρεά οργάνων μας αφορά όλους!

Τα Organmeetings είναι ένα καινοτόμο πρόγραμμα, που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της Εθνικής Πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει και υλοποιεί το Ίδρυμα Ωνάση για τη δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις.