Πότε μια μελανιά οφείλεται σε σοβαρό πρόβλημα υγείας

Τις περισσότερες φορές, οι μελανιές, είναι απλώς ένα αισθητικό πρόβλημα, το οποίο προέκυψε από έναν ελαφρύ τραυματισμό. Όχι όμως πάντα.

Ο μώλωπας, όπως είναι ο επιστημονικός όρος, σχηματίζεται όταν ένα χτύπημα σπάσει τα αιμοφόρα αγγεία κοντά στην επιφάνεια του δέρματος, επιτρέποντας έτσι σε μια μικρή ποσότητα αίματος να διαρρεύσει στους ιστούς κάτω από το δέρμα. Το παγιδευμένο αίμα μπορεί να προκαλέσει μια μελανιά, που αρχικά μοιάζει με ένα μαύρο – μπλε σημάδι, το οποίο αλλάζει χρώμα καθώς υποχωρεί.

Εάν η μελανιά είναι αποτέλεσμα ενός τραυματισμού και δεν υπάρχει πληγή στο δέρμα, μουσκέψτε μια πετσέτα με κρύο νερό, τυλίξτε με αυτήν λίγο πάγο και τοποθετήστε τη πάνω στην παθούσα περιοχή για 10 λεπτά. Επαναλάβετε αρκετές φορές την ημέρα, για μία με δύο ημέρες μετά τον τραυματισμό. Έτσι θα βοηθήσετε να υποχωρήσει πιο σύντομα.

Πότε είναι επικίνδυνη

Μια μελανιά μπορεί να υποδηλώνει κάτι σοβαρότερο όταν:

  • Η μελανιασμένη περιοχή πρήζεται και πονάει
  • Εξακολουθεί να σας πονάει τρεις μέρες μετά  από έναν φαινομενικά ελαφρύ τραυματισμό
  • Έχετε συχνούς, μεγάλους ή επώδυνους μώλωπες, ιδιαίτερα εάν εμφανίζονται στον κορμό, την πλάτη ή το πρόσωπο ή αναπτύσσονται χωρίς προφανή αιτία
  • Κάνετε  εύκολα μώλωπες και έχετε ιστορικό σημαντικής αιμορραγίας, όπως, για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια μιας χειρουργικής διαδικασίας
  • Παρατηρήσατε κάποιο εξόγκωμα  (αιμάτωμα) πάνω στο μελανό σημείο
  • Έχετε αιμορραγία από τη μύτη, τα ούλα, κατά την ούρηση ή κατά την αφόδευση
  • Ξαφνικά εμφανίζετε μώλωπες, χωρίς να έχετε ανάλογο ιστορικό
  • Υπάρχει οικογενειακό ιστορικό ευκολίας στους μώλωπες ή αιμορραγίας

Επειδή στις παραπάνω περιπτώσεις οι μελανιές ενδεχομένως να σχετίζονται με κάποια ασθένεια του αίματος, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Dentist Pass: δωρεάν προληπτικός οδοντιατρικός έλεγχος για 700.000 παιδιά

Ξεκινά μετά το Πάσχα η δωρεάν προληπτική οδοντιατρική φροντίδα σε παιδιά ηλικίας από 6 ως 12 ετών μέσω του Dentist Pass.

 Λόξυγκας: Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Είναι ενοχλητικός και τις περισσότερες φορές μας προκαλεί αμηχανία. Όμως μπορεί να είναι και «καμπανάκι» για κάποιο πρόβλημα στον οργανισμό.

Βασικές πρώτες βοήθειες για να βοηθήσετε κάποιον που «πνίγεται» 

Η πνιγμονή είναι μία εξαιρετικά επείγουσα κατάσταση η οποία εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα από τους παρευρισκόμενους μπορεί να αποβεί θανατηφόρα.