Μητέρα στην εμμηνόπαυση, παιδιά στην εφηβεία Ένας εκρηκτικός συνδυασμός!

Γράφει ο Δημήτρης Κουτζαμάνης, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Εμμηνόπαυση και εφηβεία. Δύο λέξεις σε μία πρόταση μπορεί να δημιουργήσουν ένα εκρηκτικό, σε κάποιες τουλάχιστον περιπτώσεις, συνδυασμό. Κοινός παρονομαστής και των δύο αυτών καταστάσεων οι ορμόνες, οι ηλικιακές μεταβάσεις αλλά και το υπαρξιακό άγχος που τις συνοδεύει.

Καθώς τα επίπεδα των οιστρογόνων πέφτουν σε μια γυναίκα που βρίσκεται σε προεμμηνόπαυση, οι αλλαγές στη διάθεση από τις αυξομειώσεις των ορμονών, η σωματική κούραση, οι εξάψεις και η αυπνία τις οδηγούν συχνά στο να βιώνουν έντονα άγχος και στρες ενώ παράλληλα αναδύεται ένα σημαντικό ερώτημα: «Ποια είμαι και ποιος ο ρόλος μου πλέον στη ζωή; Τι έχει νόημα για εμένα;»

Στον αντίποδα, βρίσκονται τα παιδιά στην εφηβεία. Αρχίζουν να εξερευνούν τον κόσμο και απομακρύνονται από την οικογένεια με σκοπό την διαμόρφωση της ταυτότητα τους. Το οικογενειακό σύστημα αλλάζει επίσης, η μητέρα στρέφεται προς τα μέσα για να επεξεργαστεί τα νέα δεδομένα στη ζωή της, τα παιδιά αναζητούν και διεκδικούν τα στοιχεία εκείνα που παρείχαν την ασφαλή βάση, όπως για παράδειγμα να λαμβάνουν τη φροντίδα όπως κάποτε την είχαν.

Ως αποτέλεσμα, μητέρα και παιδιά, βρίσκονται να νοιώθουν άγχος κα πίεση με αποτέλεσμα οι συγκρούσεις να είναι αναπόφευκτες.

Είναι σημαντικό, στις καταστάσεις αυτές, να υπάρχει ένας ανοιχτός διάλογος ανάμεσα στη μητέρα, τον πατέρα και τα παιδιά. Οι προηγούμενες γενιές μεγάλωσαν, χωρίς να γνωρίζουν τι ακριβώς συμβαίνει στις γυναίκες όταν μπαίνουν σε αυτή τη φυσιολογική φάση της ζωής τους. Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης υποτιμήθηκαν, σε κάποιες περιπτώσεις, χλευάστηκαν, σχεδόν ποτέ δεν αναγνωρίστηκαν οι σημαντικές συνέπειες σε όλο το οικογενειακό σύστημα.

Η γνώση της κατάστασης  που βιώνει τόσο η γυναίκα, όσο και οι έφηβοι είναι το πρώτο βήμα για τη διαχείριση της. Μιλήστε ανοιχτά για τα συναισθήματα που βιώνετε, για τις αλλαγές που γίνονται εξαιτίας των ορμονών στο σώμα σας  και τις νέες προκλήσεις που καλείστε να αντιμετωπίσετε. Φροντίστε τον εαυτό σας και ζητήστε βοήθεια από τον/την σύντροφό σας αφού είναι πιθανό να μπορούν και εκείνοι με τη σειρά τους να σας στηρίξουν και να δώσουν στα παιδιά αυτό που χρειάζονται, αφήνοντας σας χώρο να επιτελέσετε αυτό το προκλητικό έργο. Η αγάπη προς τα παιδιά δεν χάνεται,  αλλάζει μορφή καθώς αυτά μεγαλώνουν. Οι σχέσεις γίνονται ωριμότερες αφού οδηγούν όλα τα μέλη στην ανεξαρτησία αναλαμβάνοντας ο καθένας το κομμάτι που του αναλογεί.

Η παγκόσμια ημέρα για την εμμηνόπαυση μεταφέρει ένα σημαντικό μήνυμα: Για όλα τα θέματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες υπάρχουν λύσεις. Ζητήστε βοήθεια. Μην μένετε μόνες και σε απομόνωση.

https://www.facebook.com/dkoutzamanis

http://nancypsimenatos.blogspot.com/

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Πασχαλινό τραπέζι: Πώς να το απολαύσετε χωρίς συμπτώματα καούρας και δυσπεψίας

Ο Μανώλης Συμβουλάκης, Γαστρεντερολόγος και Δ/ντής Β’ Γαστρεντερολογικής Κλινικής ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για την αντιμετώπιση της καούρας και της δυσπεψίας στο Πασχαλινό τραπέζι.

Νόσος λεγεωνάριων: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την «νόσο των κλιματιστικών»

Η Ελλάδα, ως μεσογειακή χώρα, διαθέτει θεωρητικά όλες τις προϋποθέσεις για την εμφάνιση λοιμώξεων από Legionella, όπως θερμό κλίμα, λειτουργία κλιματιστικών και υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Πάσχα: Διατροφικές συνήθειες που προκαλούν προβλήματα υγείας

Πολύ συχνά, τόσο τα γιορτινά πιάτα της Ανάστασης όσο και το … πλούσιο μενού της Κυριακής του Πάσχα, όχι μόνο μας "βγάζουν" από τις διατροφικές μας συνήθειες και μας προσθέτουν βάρος αλλά και σε αρκετές περιπτώσεις μας προκαλούν προβλήματα υγείας.