Παγκόσμια Ημέρα Καθολικής Υγειονομικής Κάλυψης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καθολικής Υγειονομικής Κάλυψης, ας δούμε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία.

-Η 12η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Καθολικής Υγειονομικής Κάλυψης (International Universal Health Coverage Day), με πρωτοβουλία του ΟΗΕ το 2017.

-Η πρωτοβουλία αυτή του ΟΗΕ βασίστηκε στην ιδέα ότι η υγεία είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα και βασική προϋπόθεση για την επίτευξη βιώσιμης κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης και πως τα συστήματα υγείας θα πρέπει να προστατεύουν όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείας, φύλου ή πλούτου.

-Στόχος της εκστρατείας είναι η ευαισθητοποίηση κυβερνήσεων, διεθνών οργανισμών, οργανώσεων και φορέων πολιτών, ακαδημαϊκών αλλά και του ιδιωτικού τομέα, σχετικά με την ανάγκη για ισχυρά και ανθεκτικά συστήματα υγείας, που εξασφαλίζουν καθολική κάλυψη υγείας.

-Καθολική υγειονομική κάλυψη σημαίνει ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας χωρίς οικονομικές προκλήσεις. Η καθολική υγειονομικής κάλυψη θα πρέπει να περιλαμβάνει την προώθηση πρωτοβουλιών υγειονομικής περίθαλψης, την παροχή προληπτικών μέτρων, τη διασφάλιση της θεραπείας, την παροχή αποκατάστασης και ανακουφιστικής φροντίδας. Όλες αυτές οι παροχές θα πρέπει να είναι προσβάσιμες με διαχειρίσιμο κόστος για κάθε άνθρωπο, καθώς η υγεία δεν είναι είδος πολυτελείας.

-Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού εξακολουθεί να μην έχει πλήρη κάλυψη βασικών υπηρεσιών υγείας.

-Περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ωθούνται σε ακραίες συνθήκες φτώχειας κάθε χρόνο εξαιτίας των εξαντλητικών δαπανών που πληρώνουν για την υγεία.

-Περισσότεροι από 800 εκατομμύρια άνθρωποι (σχεδόν το 12% του παγκόσμιου πληθυσμού) δαπάνησαν τουλάχιστον το 10% των οικογενειακών προϋπολογισμών τους για να πληρώσουν για την υγειονομική περίθαλψη.

-Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΠΟΥ, με 371 δισ. δολάρια επενδύσεις στην υγεία για την επόμενη 15ετία θα έκαναν την πρόσβαση στην καθολική υγειονομική κάλυψη εφικτή για περισσότερους ανθρώπους.

-Η μέση παγκόσμια δαπάνη για την υγεία ανέρχεται στα 1011 δολάρια, με τις μισές χώρες να δαπανούν λιγότερο από 366 δολάρια ανά κάτοικο.

– Περίπου 97 εκατομμύρια πρόωροι θάνατοι παγκοσμίως θα μπορούσαν να είχαν αποτραπεί εάν υπήρχαν οι αναγκαίες επενδύσεις στα συστήματα υγείας.

– Ο ΠΟΥ εκτιμά πως περισσότεροι από 13 εκατομμύρια θάνατοι το χρόνο οφείλονται σε περιβαλλοντικά αίτια. Σε αυτά περιλαμβάνεται και η κλιματική κρίση η οποία αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την ανθρωπότητα. Η κλιματική αλλαγή πλέον εξελίσσεται και σε κρίση υγείας.

-Η πανδημία κλόνισε συθέμελα τα συστήματα υγείας παγκοσμίως και πυροδότησε τη χειρότερη οικονομική κρίση από τη δεκαετία του 1930, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολο στους πολίτες να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.

-Το 2019, πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, το 68% του παγκόσμιου πληθυσμού είχε πρόσβαση και κάλυψη στις βασικές υγειονομικές υπηρεσίες, δηλαδή σε θεραπείες, νοσηλείες και εμβολιασμούς, όπως και προληπτικούς ελέγχους για διάφορες ασθένειες. Ο ρυθμός προόδου ανεκόπη κατά την περίοδο της πανδημίας και η δυνατότητα πρόσβασης των πληθυσμών σε υγειονομικές υπηρεσίες μειώθηκε σημαντικά, κυρίως στις πιο απομακρυσμένες και αγροτικές περιοχές, λόγω των οικονομικών δυσχερειών που προκάλεσε η πανδημία.

-Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πάνω από μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι στον πλανήτη ωθήθηκαν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, καθώς κλήθηκαν να πληρώσουν οι ίδιοι για τις δαπάνες υγείας.

-Μια σημαντική επίπτωση της πανδημίας ήταν η μείωση της  ανοσολογικής κάλυψης του πληθυσμού, ιδιαίτερα στις πιο αδύναμες οικονομικά χώρες, η μείωση των εμβολιασμών και η αύξηση ασθενειών όπως η φυματίωση και η μαλάρια.

-Η πανδημία κόστισε πάνω από 1 εκατομμύρια ζωές και μόλυνε περισσότερους από 30 εκατομμύρια ανθρώπους σε 190 χώρες.

-Η εταιρική σχέση UHC αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες πρωτοβουλίες του ΠΟΥ για διεθνή συνεργασία για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και την καθολική κάλυψη υγείας σε περισσότερες από 115 χώρες. Η εταιρική σχέση UHC παρέχει ζωτική και έγκαιρη υποστήριξη για να βοηθήσει τις χώρες να επωφεληθούν από την ευκαιρία να οικοδομήσουν πιο ανθεκτικά και δίκαια συστήματα υγείας, ως μέρος μιας βιώσιμης απάντησης της πανδημίας COVID-19.

-Η Ε.Ε. μέσω του προγράμματος εταιρικής σχέσης με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) θα επενδύσει άμεσα 125 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των συστημάτων υγείας των ευρωπαϊκών χωρών.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

6ο Πανελλήνιο Πολυθεµατικό Συνέδριο Αυτοάνοσων Νοσηµάτων, Ρευµατολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας

Στην Κέρκυρα θα πραγματοποιηθεί το 6ο Πανελλήνιο Πολυθεµατικό Συνέδριο Αυτοάνοσων Νοσηµάτων, Ρευµατολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας, από τις 26-28 Απριλίου 2024.

53o Συμπόσιο Παιδιατρικής Εταιρείας Β. Ελλάδος

Η Παιδιατρική Εταιρεία Β. Ελλάδος ανακοινώνει τη διοργάνωση του 53o Συμποσίου της, το οποίο θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη, στις 26-28 Απριλίου 2024.

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας: Το πρώτο πανεπιστήμιο στη χώρα με Μπράιγ Σήμανση σε κάθε χώρο του

Η Μονάδα Προσβασιμότητας του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας πρωτοπορεί στο πεδίο της προσβασιμότητας για άτομα με οπτική αναπηρία, τοποθετώντας Μπράιγ Σήμανση σε κάθε χώρο του πανεπιστημίου.