Η έκθεση των παιδιών σε εντομοκτόνα αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο

Τα παιδιά που εκτίθενται σε εντομοκτόνα, σε εσωτερικούς χώρους, διατρέχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνους του αιμοποιητικού και λεμφικού συστήματος, όπως λευχαιμία και λέμφωμα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

 

Ερευνητές μετα-ανέλυσαν τα δεδομένα 16 προηγούμενων σχετικών μελετών και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η χρόνια έκθεση των παιδιών στα χημικά εντομοκτόνα, σε εσωτερικούς χώρους και όχι εξωτερικούς αυξάνει τις πιθανότητες για εμφάνιση λευχαιμίας κατά 47% και την πιθανότητα ανάπτυξης λεμφώματος κατά 43%.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Καρκίνου, παρά το γεγονός ότι και οι δύο ασθένειες είναι σπάνιες στα παιδιά, η συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου παιδικής ηλικίας έχει αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Ωστόσο, τα περισσότερα παιδιά επιβιώνουν καθώς οι θεραπείες έχουν εξελιχθεί.

Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι παρόλο που η συσχέτιση αυτή παρατηρήθηκε στις συγκεκριμένες ασθένειες, τα εντομοκτόνα μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη και άλλων μορφών καρκίνου.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of the American Academy of Pediatrics.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

17ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επιληψίας: Η έρευνα και η διαχείριση της νόσου στο επίκεντρο

Ο Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος κατά της Επιληψίας (Π.Ε.Σ.Ε.) ανακοίνωσε τη διοργάνωση του 17ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Επιληψίας, από τις 28 Σεπτεμβρίου έως την 1 Οκτωβρίου 2023, αποκλειστικά δια ζώσης, στο Ξενοδοχείο Royal Olympic (Αίθουσα Olympia) στην Αθήνα.

Τα «άγνωστα» συμπτώματα της εγκυμοσύνης

Τα κλασικά συμπτώματα πιθανότατα τα γνωρίζετε ήδη. Όμως υπάρχουν κι άλλα, «περίεργα» σημάδια, τα οποία δεν είναι γνωστά στο ευρύ κοινό.

Η αλήθεια για τις δίαιτες αποτοξίνωσης

Η λέξη αποτοξίνωση είναι ευρέως διαδεδομένη σε όσους ασχολούνται με δίαιτες και αδυνάτισμα. Δίαιτες αποτοξίνωσης είναι διαθέσιμες σε περιοδικά, εφημερίδες, βιβλία ακόμα και στο διαδίκτυο.