Πανεπιστήμιο Τρίτης Ηλικίας: Ένα «παράθυρο» στη δια βίου μάθηση

Το Πανεπιστήμιο Τρίτης Ηλικίας, το οποίο υλοποιείται από την ΜΚΟ People Behind, είναι ένα πρόγραμμα ενεργοποίησης και ενδυνάμωσης που απευθύνεται σε άτομα άνω των 65 ετών.

Η ομάδα της People Behind μαζί με τους συμμετέχοντες των εργαστηρίων δημιουργούν μια μεγάλη κοινότητα, που φέρνει κοντά διαφορετικές γενιές.

Το Πανεπιστήμιο Τρίτης Ηλικίας προσφέρει μια ποικιλία εργαστηρίων, μέσω των οποίων οι συμμετέχοντες αποκτούν νέες γνώσεις, ανταλλάσσουν σκέψεις και εμπειρίες, εξασκούν το σώμα και το πνεύμα τους ενισχύοντας την σωματική, πνευματική και ψυχική ευεξία τους, κοινωνικοποιούνται και εν τέλει βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής τους.

Το πρόγραμμα μαθημάτων χωρίζεται σε 2 κύκλους

-Χειμερινό (Οκτώβριος – Ιανουάριος).

-Εαρινό (Φεβρουάριος – Μάιος).

Οι αιτήσεις συμμετοχής πραγματοποιούνται κάθε Σεπτέμβριο για τον Χειμερινό κύκλο και κάθε Ιανουάριο για τον Εαρινό κύκλο.

Tην περίοδο Οκτώβριος 2023 – Ιανουάριος 2024 τα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν αποκλειστικά δια ζώσης (και όχι διαδικτυακά) στην Δημοτική Αγορά Κυψέλης.

Η επιλογή των εργαστηρίων γίνεται σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία, τους στόχους της ΕΕ για την Υγιή και Ενεργό Γήρανση και την ετήσια καταγραφή αναγκών των ωφελούμενων, που πραγματοποιεί η ΜΚΟ People Behind. Ανάλογα με τις ανάγκες προστίθενται νέα εργαστήρια ή αντικαθίστανται τα υπάρχοντα.

Τα Εργαστήρια

-Ψηφιακή Ενδυνάμωση

Οι συμμετέχοντες μαθαίνουν  βασικές λειτουργίες του υπολογιστή και του ίντερνετ και εξασκούνται με ασκήσεις στο πλαίσιο του μαθήματος αλλά και στο σπίτι.

-e-banking

Οι συμμετέχοντες μαθαίνουν  τον κόσμο της ψηφιακής τραπεζικής και εξασκούνται μέσα από ρεαλιστικά παραδείγματα στις πληρωμές, στη μεταφορά χρημάτων και σε άλλες ψηφιακές τραπεζικές συναλλαγές με την μέγιστη ασφάλεια.

-Δημιουργική Γραφή

Οι συμμετέχοντες ανακαλύπτουν τις τεχνικές της γραφής και αναπτύσσουν τη φαντασία τους και τις αφηγηματικές τους δυνατότητες μέσα από ασκήσεις και παιχνίδια γραφής.

-Συμβουλευτική

Eυέλικτο Ψυχοεκπαιδευτικό πρόγραμμα υποστήριξης και ενδυνάμωσης, με κεντρικό θεματικό άξονα τη Συμβουλευτική και την προάσπιση της ψυχικής υγείας και της θετικής νοηματοδότησης της ζωής.

-Σωματική  Άσκηση

Οι ωφελούμενοι ακολουθούν μια σειρά ασκήσεων προσαρμοσμένες στις ανάγκες τους, οι οποίες περιλαμβάνουν ασκήσεις ισορροπίας, ασκήσεις ήπιας ενδυνάμωσης, ασκήσεις ευλυγισίας, ασκήσεις νευρομυϊκού συντονισμού και τεχνικές αναπνοών.

-Ιστορία Τέχνης

Από τον Μετα-ιμπρεσιονισμό και τον Φωβισμό στον Εξπρεσιονισμό και τον Κυβισμό, από την Αφαίρεση στον Σουρεαλισμό και από την Ποπ Αρτ στον Μινιμαλισμό, οι συμμετέχοντες  εξερευνούν τα μυστικά και τις ανησυχίες της Τέχνης του 20ού αιώνα.

-Φιλοσοφία

Οι συμμετέχοντες μελετούν τα φιλοσοφικά ρεύματα από την Αρχαία Ελλάδα μέχρι τους σημαντικότερους στοχαστές από τα μετακλασικά χρόνια και εμβαθύνουν σε αυτούς που σημάδεψαν τον 19ο αιώνα, όπως ο Νίτσε, ο Χέγκελ και ο Μαρξ, για να καταλήξουν στις κατευθύνσεις που πήρε η φιλοσοφία τον 20ό αιώνα.

-Ευρωπαϊκή ιστορία

Η ιστορική διαδρομή της Ευρώπης από τη Γαλλική Επανάσταση έως και τα τέλη του 20ου αιώνα. Οι συμμετέχοντες μελετούν τις ρήξεις και τις συνέχειες, τις μετατροπές των κοινωνικών δομών, την οικονομική ανάπτυξη και τις βαθιές κρίσεις της Γηραιάς Ηπείρου με σκοπό την πληρέστερη κατανόηση της δυναμικής της πορείας και τις μελλοντικές της προοπτικές.

Τα εργαστήρια, οι μέρες και οι ώρες διεξαγωγής καθώς και η διαδικασία εγγραφών θα ανακοινωθούν σύντομα.

Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 2103418082.                                                                Email: info@peoplebehind.gr                                                                                https://www.peoplebehind.gr/ & https://www.peoplebehind.gr/panepistimio-tritis-ilikias

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Συναυλίες φιλικές προς τα άτομα με άνοια στο Μέγαρο Μουσικής

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ και την υποστήριξη της Εταιρείας ALZHEIMER Αθηνών οργανώνουν κύκλο συναυλιών που είναι φιλικές προς τα άτομα με άνοια.

«Παλιά Αθήνα»: Δράση ψυχοκοινωνικής στήριξης μέσω της τέχνης για άτομα τρίτης ηλικίας

Το διαδραστικό πρόγραμμα «Παλιά Αθήνα», με σύμμαχο την τέχνη και με επιστημονική προσέγγιση, στοχεύει να απαλύνει τη μονοτονία της καθημερινότητας των ηλικιωμένων, οι οποίοι αρκετά συχνά αισθάνονται θλίψη και μοναξιά, αγκαλιάζοντας δημιουργικά τα συναισθήματά τους.

Σταυρόλεξα: Έχουν τελικά τη δύναμη να κρατήσουν μακριά την άνοια;

Μπορεί η λύση ενός σταυρόλεξου να κρατήσει το μυαλό μακριά από τον κίνδυνο της γνωστικής έκπτωσης και να αποτρέψει την άνοια; Πραγματικότητα ή ευσεβής πόθος;