Πόσο αλκοόλ να πίνω;

Το αλκοόλ σήμερα είναι άμεσα συνδεδεμένο με την κοινωνική μας ζωή, την διασκέδαση, την παρέα και όχι μόνο. Πόσο αλκοόλ όμως πρέπει να πίνουμε; Από τον Αναστάσιο Παπαλαζάρου Κλινικό Διαιτολόγο – Διατροφολόγο MSc – Επιστημονικό Διευθυντή nutrimed.

Γνωρίζουμε ότι η υψηλή και χρόνια κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με την εμφάνιση παχυσαρκίας, κίρρωσης του ήπατος, καρκίνου, καρδιαγγειακών νοσημάτων και σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2.
Και ο συνδυασμός του με το κάπνισμα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την υγεία μας.
Ωστόσο η μέτρια κατανάλωση του, μπορεί να δρα προστατευτικά για την υγεία της καρδιάς.

Και τι εννοούμε μέτρια κατανάλωση;

  • 2 ποτά/ημέρα για τους άνδρες
  • 1 ποτό/ημέρα για τις γυναίκες.

και αποχή 2 ημέρες την εβδομάδα εφόσον έχει προηγηθεί μία ημέρα με βαριά κατανάλωση.

Tips για την κατανάλωση αλκοόλ:

  • Χωρίστε τα ποτά σας στις μέρες της εβδομάδας και αποφύγετε την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ σε μικρό χρονικό διάστημα (επεισοδιακή υπερκατανάλωση)
  • Προτιμήστε να πιείτε το ποτό σας με την συνοδεία φαγητού, ώστε το οινόπνευμα  να απορροφάται με πιο αργό ρυθμό από τον οργανισμό.
    Το κρασί υπερτερεί σε σύγκριση με τα υπόλοιπα ποτά, ιδιαίτερα το κόκκινο, καθώς είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες (π.χ. ρεσβερατρόλη) , που έχουν σημαντική αντιοξειδωτική δράση και βοηθούν στην ελαστικότητα των αγγείων.
  • Και τέλος, θυμηθείτε ότι το αλκοόλ περιέχει αρκετές θερμίδες (7 kcal/ 1 gr αιθυλικής αλκοόλης) και συχνά συνδυάζετε με μεγάλη ποσότητα ζάχαρης σε κοκτέιλαλλά και με αλμυρά σνακ 🫒που προσδίδουν αρκετές έξτρα θερμίδες.

Ποιο είναι λοιπόν το κλειδί

Όπως πάντα, το μέτρο και ισορροπία είναι αυτά που θα μας βοηθήσουν να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας ποτά, φροντίζοντας παράλληλα την υγεία μας.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Alzheimer Hellas: Δωρεάν πρόγραμμα θεραπευτικής άσκησης για άτομα με νευρολογικές παθήσεις

Η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών (Alzheimer Hellas) υλοποιεί δωρεάν πρόγραμμα θεραπευτικής άσκησης, για άτομα που πάσχουν από Νευρολογικές Παθήσεις.

«Δωρεά και Διαχείριση Φαρμάκων»: Ενημερωτική Ημερίδα  του GIVMED

Η GIVMED, η μη κερδοσκοπική οργάνωση που στοχεύει στην άμεση πρόσβαση των ανθρώπων στα φάρμακα που χρειάζονται, διοργανώνει μια ακόμη ενημερωτική ημερίδα, με θέμα «Δωρεά και Διαχείριση Φαρμάκων».

Organmeetings: Γιατί η δωρεά οργάνων μας αφορά όλους!

Τα Organmeetings είναι ένα καινοτόμο πρόγραμμα, που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της Εθνικής Πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει και υλοποιεί το Ίδρυμα Ωνάση για τη δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις.