Καταναλώνετε πολλές πρωτεΐνες; Δείτε τι μπορεί να σας συμβεί

Αλλαγές στη σύνθεση των βακτηρίων του εντερικού μικροβιώματος μπορεί να επιφέρει μια διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη, σύμφωνα με μελέτη από το Κέντρο Charles Perkins του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ που δημοσιεύεται στο Nature Communications.

«Η μελέτη μας πιο κοντά στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η διατροφή επηρεάζει την υγεία του εντέρου και τους ανοσολογικούς μηχανισμούς» αναφέρουν οι ερευνητές για τα ευρήματα που δείχνουν ότι η πλούσια σε πρωτεΐνη διατροφή διεγείρει την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού.

Ωστόσο, η ενεργοποίηση της ανοσοαπόκρισης μέσω αυτής της διατροφής μπορεί να έχει αρνητικό ή και σε άλλες περιπτώσεις θετικό πρόσημο. «Η αύξηση των αντισωμάτων στο έντερο μπορεί να παρέχει ισχυρή προστασία από πιθανά παθογόνα, όπως η σαλμονέλα, από την άλλη όμως η ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί να σημάνει αυξημένο κίνδυνο κολίτιδας, ή αυτοάνοσων νοσημάτων όπως η νόσος του Crohn», εξηγεί ο επικεφαλής ερευνητής και μεταδιδακτορικός φοιτητής, Jian Tan.

Μάλιστα, τα αποτελέσματα συμφωνούν με το αποτύπωμα των σύγχρονων μοντέλων διατροφής στην ανθρώπινη υγεία, με τον δυτικό κόσμο να καταγράφει χαμηλότερα ποσοστά γαστρεντερικών λοιμώξεων αλλά υψηλότερα ποσοστά χρόνιων ασθενειών.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Η ανεργία “κόβει” χρόνια

Κατάθλιψη, αγχωτικές διαταραχές ακόμα και πρόωρο θάνατο μπορούν να προκαλέσουν η ανεργία και η μείωση του εισοδήματος σύμφωνα με έρευνες Καναδών επιστημόνων.

Ελληνικές βιολογικές ελιές σε κάψουλα, ως συμπλήρωμα διατροφής για τη μείωση της χοληστερόλης

Στην τελική ευθεία βρίσκεται πλέον η κλινική μελέτη του συμπληρώματος διατροφής, προερχόμενου από επιτραπέζιες βιολογικές ελιές «Καλαμών» βιολογικών ελαιώνων από τη Σπάρτη, που έχουν επιλεγεί ανάμεσα από 150 διαφορετικούς τύπους ελιών λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φαινόλες.

Ερευνητές εντόπισαν περιοχές του εγκεφάλου που επηρεάζονται από την υψηλή πίεση και σχετίζονται με την άνοια

Ερευνητές εντόπισαν για πρώτη φορά συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου που έχουν υποστεί βλάβη από την υψηλή αρτηριακή πίεση και μπορεί να συμβάλουν στη μείωση των νοητικών διεργασιών και στην ανάπτυξη άνοιας.