Καταναλώνετε πολλές πρωτεΐνες; Δείτε τι μπορεί να σας συμβεί

Αλλαγές στη σύνθεση των βακτηρίων του εντερικού μικροβιώματος μπορεί να επιφέρει μια διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη, σύμφωνα με μελέτη από το Κέντρο Charles Perkins του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ που δημοσιεύεται στο Nature Communications.

«Η μελέτη μας πιο κοντά στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η διατροφή επηρεάζει την υγεία του εντέρου και τους ανοσολογικούς μηχανισμούς» αναφέρουν οι ερευνητές για τα ευρήματα που δείχνουν ότι η πλούσια σε πρωτεΐνη διατροφή διεγείρει την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού.

Ωστόσο, η ενεργοποίηση της ανοσοαπόκρισης μέσω αυτής της διατροφής μπορεί να έχει αρνητικό ή και σε άλλες περιπτώσεις θετικό πρόσημο. «Η αύξηση των αντισωμάτων στο έντερο μπορεί να παρέχει ισχυρή προστασία από πιθανά παθογόνα, όπως η σαλμονέλα, από την άλλη όμως η ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί να σημάνει αυξημένο κίνδυνο κολίτιδας, ή αυτοάνοσων νοσημάτων όπως η νόσος του Crohn», εξηγεί ο επικεφαλής ερευνητής και μεταδιδακτορικός φοιτητής, Jian Tan.

Μάλιστα, τα αποτελέσματα συμφωνούν με το αποτύπωμα των σύγχρονων μοντέλων διατροφής στην ανθρώπινη υγεία, με τον δυτικό κόσμο να καταγράφει χαμηλότερα ποσοστά γαστρεντερικών λοιμώξεων αλλά υψηλότερα ποσοστά χρόνιων ασθενειών.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Οι έμφυλες ανισότητες επιδεινώνουν την πρόσβαση των γυναικών στην πρόληψη, ανίχνευση και περίθαλψη του καρκίνου

Ο καρκίνος κατατάσσεται στις τρεις πρώτες αιτίες πρόωρου θανάτου των γυναικών σχεδόν σε όλο τον κόσμο

23ο Πανελλήνιο Συνέδριο Περιοχικής Αναισθησίας, Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας

Ξεκινούν την Πέμπτη οι εργασίες του 23ου Πανελληνίου Συνεδρίου Περιοχικής Αναισθησίας, Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας, που θα διεξαχθεί στα Ιωάννινα (28/9-1/10/2023), με κορυφαία κοινωνική εκδήλωση τη συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου, στο θέατρο Φρόντζου.

Συνολικά 143 κρούσματα και 19 θάνατοι από τον ιό Δυτικού Νείλου

Από την αρχή της περιόδου 2023, μέχρι σήμερα, έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί συνολικά 143 εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα...