Καταναλώνετε πολλές πρωτεΐνες; Δείτε τι μπορεί να σας συμβεί

Αλλαγές στη σύνθεση των βακτηρίων του εντερικού μικροβιώματος μπορεί να επιφέρει μια διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη, σύμφωνα με μελέτη από το Κέντρο Charles Perkins του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ που δημοσιεύεται στο Nature Communications.

«Η μελέτη μας πιο κοντά στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η διατροφή επηρεάζει την υγεία του εντέρου και τους ανοσολογικούς μηχανισμούς» αναφέρουν οι ερευνητές για τα ευρήματα που δείχνουν ότι η πλούσια σε πρωτεΐνη διατροφή διεγείρει την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού.

Ωστόσο, η ενεργοποίηση της ανοσοαπόκρισης μέσω αυτής της διατροφής μπορεί να έχει αρνητικό ή και σε άλλες περιπτώσεις θετικό πρόσημο. «Η αύξηση των αντισωμάτων στο έντερο μπορεί να παρέχει ισχυρή προστασία από πιθανά παθογόνα, όπως η σαλμονέλα, από την άλλη όμως η ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί να σημάνει αυξημένο κίνδυνο κολίτιδας, ή αυτοάνοσων νοσημάτων όπως η νόσος του Crohn», εξηγεί ο επικεφαλής ερευνητής και μεταδιδακτορικός φοιτητής, Jian Tan.

Μάλιστα, τα αποτελέσματα συμφωνούν με το αποτύπωμα των σύγχρονων μοντέλων διατροφής στην ανθρώπινη υγεία, με τον δυτικό κόσμο να καταγράφει χαμηλότερα ποσοστά γαστρεντερικών λοιμώξεων αλλά υψηλότερα ποσοστά χρόνιων ασθενειών.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Στην Αθήνα το 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Ακεραιότητα της Έρευνας

Το 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Ακεραιότητα της Έρευνας (8th World Conference on Research Integrity ) συνδιοργανώνεται από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και το WCRI Foundation.

ΕΟΔΥ: Τι ανακοίνωσε για την έξαρση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στην  Μαγνησία

Με αφορμή την έξαρση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στην ΠΕ Μαγνησίας, οι υπεύθυνοι του ΕΟΔΥ συστήνουν την αυστηρή τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής για την αποφυγή της δευτερογενούς μετάδοσης της νόσου.

“Αγλαΐα Κυριακού”: Κανονικά θα λειτουργούν από Δευτέρα 3 Ιουνίου τα τακτικά χειρουργεία του νοσοκομείου

Κανονικά  θα πραγματοποιούνται από την Δευτέρα 3 Ιουνίου τα προγραμματισμένα τακτικά χειρουργεία του νοσοκομείου Παίδων "Αγλαΐα Κυριακού".