Δωρεάν έλεγχος για τη δυσθρεψία και τη σαρκοπενία των ηλικιωμένων

«Δώσε βάρος» στα σημάδια της δυσθρεψίας

Σύμφωνα με έρευνες, 1 στους 3 ανθρώπους άνω των 65 ετών θα μπορούσε να εμφανίσει δυσθρεψία, μια κατάσταση που μπορεί να αποτελέσει σημαντική πηγή προβλημάτων στην καθημερινότητα και να στερήσει την ποιότητα ζωής.

Δυσθρεψία είναι η κατάσταση κατά την οποία το σώμα δεν λαμβάνει αρκετή ενέργεια, πρωτεΐνες και άλλα θρεπτικά συστατικά προκειμένου να επιτελέσει επαρκώς τις λειτουργίες του. Η χρόνια δυσθρεψία οδηγεί σε απώλεια της μυϊκής μάζας, μεγαλύτερη πιθανότητα μόλυνσης, αδυναμία και ευπάθεια, με κίνδυνο την αυξημένη νοσηρότητα και τη μη αυτονομία του ατόμου.

Η πιο εμφανής ένδειξη ύπαρξης δυσθρεψίας είναι η ξαφνική απώλεια βάρους. Πιο συγκεκριμένα, ένα ποσοστό απώλειας μεγαλύτερο του 5% μέσα σε 6 μήνες, ή μεγαλύτερο του 10% σε περισσότερους από 6 μήνες, είναι μια σοβαρή ένδειξη δυσθρεψίας.

Η διάγνωση της δυσθρεψίας επιβεβαιώνεται με επιπλέον αιτιολογικά κριτήρια, όπως: ​

  • ύπαρξη φλεγμονής λόγω οξείας ή χρόνιας πάθησης​
  • μειωμένη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών λόγω ασθένειας ​
  • μειωμένη πρόσληψη τροφής το τελευταίο διάστημα (1-2 βδομάδες).

Η Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία (Ε.Γ.Γ.Ε) στα πλαίσια της καμπάνιας ευαισθητοποίησης για τα άτομα τρίτης ηλικίας, σε συνεργασία με τη Nutricia και το ειδικό διατροφικό προϊόν Fortimel, προσφέρει τη δυνατότητα προγραμματισμού δωρεάν ελέγχου της κατάστασης θρέψης των ατόμων Τρίτης Ηλικίας.

Η Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία αποτελεί μη κερδοσκοπικό Επιστημονικό Σωματείο με σκοπό τη συμβολή στη μελέτη και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του γήρατος, τη βασική και εφαρμοσμένη έρευνα, την πρόληψη του πρόωρου βιολογικού γήρατος, την προώθηση της εκπαίδευσης και της ενημέρωσης στα προβλήματα αυτά και την ανάπτυξη και προαγωγή υπηρεσιών και μέτρων για την εξασφάλιση της καλύτερης δυνατής ζωής στους ηλικιωμένους.

Η Ε.Γ.Γ.Ε. έχει ιδιαίτερη ενασχόληση με τη διατροφή των ηλικιωμένων, τις διαταραχές της θρέψης (δυσθρεψία, σαρκοπενία) και την προαγωγή της έρευνας και εκπαίδευσης των επαγγελματιών υγείας και του ευρέως κοινού πάνω στις διατροφικές αυτές διαταραχές, την ενημέρωση και την αντιμετώπισή τους.

Εάν αναγνωρίσατε σε εσάς ή σε κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο κάποια πιθανή ένδειξη δυσθρεψίας, όπως π.χ. ξαφνική απώλεια βάρους, αδυναμία στην κίνηση, εξάντληση, ή απώλεια όρεξης και επιθυμείτε να συμβουλευτείτε έναν Επαγγελματία Υγείας, κλείστε τώρα κιόλας ραντεβού μέσω της ιστοσελίδας της Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρείας https://www.gerontology.gr/ ή τηλεφωνήστε από Δευτέρα έως Παρασκευή (εκτός αργιών) και ώρες αυστηρά 10:00-16:00 στο 210 3840317. Το κοινό μπορεί επίσης να ενημερωθεί εκτενώς για το ζήτημα της δυσθρεψίας και μέσα από την ιστοσελίδα dosevaros.gr.

Τα ραντεβού θα πραγματοποιούνται είτε στα γραφεία της Ε.Γ.Γ.Ε. (στο κέντρο της Αθήνας), είτε στα γραφεία των επιστημόνων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και σε ειδικές περιπτώσεις αδυναμίας μετακίνησης των ενδιαφερομένων (κατόπιν κρίσεως της επιστημονικής ομάδας) ακόμη και στο σπίτι σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Τα περιστατικά εκτός Αττικής θα αξιολογούνται από τους ιατρούς και θα εξυπηρετούνται κατά περίπτωση με βάση τις δυνατότητες της επιστημονικής ομάδας. Η υπηρεσία σε όλες τις περιπτώσεις παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ!

 

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Συναυλίες φιλικές προς τα άτομα με άνοια στο Μέγαρο Μουσικής

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ και την υποστήριξη της Εταιρείας ALZHEIMER Αθηνών οργανώνουν κύκλο συναυλιών που είναι φιλικές προς τα άτομα με άνοια.

«Παλιά Αθήνα»: Δράση ψυχοκοινωνικής στήριξης μέσω της τέχνης για άτομα τρίτης ηλικίας

Το διαδραστικό πρόγραμμα «Παλιά Αθήνα», με σύμμαχο την τέχνη και με επιστημονική προσέγγιση, στοχεύει να απαλύνει τη μονοτονία της καθημερινότητας των ηλικιωμένων, οι οποίοι αρκετά συχνά αισθάνονται θλίψη και μοναξιά, αγκαλιάζοντας δημιουργικά τα συναισθήματά τους.

Σταυρόλεξα: Έχουν τελικά τη δύναμη να κρατήσουν μακριά την άνοια;

Μπορεί η λύση ενός σταυρόλεξου να κρατήσει το μυαλό μακριά από τον κίνδυνο της γνωστικής έκπτωσης και να αποτρέψει την άνοια; Πραγματικότητα ή ευσεβής πόθος;