Το stress της μητέρας καταστρέφει τα δόντια των παιδιών

Οι τρύπες στα δόντια (κοιλότητες) είναι πιο συχνές μεταξύ των παιδιών, των οποίων οι μητέρες υποφέρουν από χρόνιο στρες, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Μια σχέση μεταξύ της στοματικής υγείας των παιδιών και της ψυχικής υγείας των μητέρων τους αποκάλυψαν ερευνητές, καθώς βρήκαν πως όταν η μητέρα υποφέρει από χρόνιο στρες αυξάνονται οι πιθανότητες να παρουσιάσουν τα παιδιά τους τρύπες στα δόντια. Το στρες της μητέρας συνδέθηκε επίσης με χαμηλότερες πιθανότητες θηλασμού και λιγότερες επισκέψεις των παιδιών τους στον οδοντίατρο, διαπίστωσαν οι επιστήμονες.

«Η πολιτική που έχει ως στόχο να βελτιώσει την υγεία των δοντιών, ιδιαίτερα του επιπολασμού της τερηδόνας στα παιδιά, θα πρέπει να περιλαμβάνει παρεμβάσεις για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των μητέρων», αναφέρει ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο δρ Wael Sabbah, από το Οδοντιατρικό Ινστιτούτο, στο King ‘s College, του Λονδίνου.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία  που αφορούσαν 716 Αμερικανίδες  μητέρες και τα παιδιά τους, ηλικίας 2-6 ετών.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι η οδοντιατρικές κοιλότητες ήταν πιο συχνές μεταξύ των παιδιών, των οποίων οι μητέρες είχαν δύο ή περισσότερους βιολογικούς δείχτες χρόνιου στρες ή παρουσίαζαν «φθορά» από αυτό. Αυτοί οι δείκτες περιλαμβάνουν τα επίπεδα των λιπιδίων του αίματος, όπως τα τριγλυκερίδια και η HDL (“καλή”) χοληστερόλη, το σάκχαρο στο αίμα, την αρτηριακή πίεση και την περίμετρο της μέσης.

Μετά την εξέταση των συμπεριφορών φροντίδας – συμπεριλαμβανομένων του θηλασμού, της καθημερινής κατανάλωσης πρωινού και των επισκέψεων στον οδοντίατρο – οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι κοιλότητες ήταν πιο συχνές μεταξύ των παιδιών που δεν είχαν θηλάσει ως βρέφη. Επίσης, οι μητέρες με τουλάχιστον έναν από τους παραπάνω βιοδείκτες ήταν πολύ λιγότερο πιθανό να θηλάσουν, αναφέρουν οι ερευνητές, ενώ το επίπεδο του εισοδήματος έπαιξε, επίσης, κάποιον ρόλο.

«Η μελέτη μας έδειξε ότι οι μητέρες με χαμηλότερο εισόδημα ήταν σημαντικά λιγότερο πιθανό να έχουν θηλάσει ή να έχουν πάει το παιδί τους στον οδοντίατρο, κατά το προηγούμενο έτος. Επίσης, ήταν λιγότερο πιθανό να δίνουν πρωινό στα παιδιά, σε σύγκριση με εκείνες που είχαν υψηλότερο εισόδημα», δήλωσε ο Sabbah . «Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε καλύτερα τη δυναμική αυτών των δεσμών, ώστε να μπορέσουμε να αναπτύξουμε αποτελεσματικά προγράμματα δημόσιας υγείας και παρεμβάσεων».

Σύμφωνα με την κύρια συγγραφέα της μελέτης, Erin Masterson, από την Σχολών Δημόσιας Υγείας και Οδοντιατρικής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ, είναι γνωστό ότι η φτώχεια συνδέεται με τη χρόνια έκθεση σε δυσμενείς συνθήκες διαβίωσης. Όπως υποστηρίζει η ίδια, η μελέτη αυτή αναδεικνύει με μοναδικό τρόπο τη σημασία της εξέτασης της επίδρασης της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης και του στρες της μητέρας στη στοματική υγεία των παιδιών».

Ωστόσο, οι ερευνητές τονίζουν ότι η μελέτη δεν αποδεικνύει σχέση αιτίου-αποτελέσματος μεταξύ του στρες της μητέρας και της ανεπαρκούς φροντίδας των δοντιών των παιδιών.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση American Journal of Public Health.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Στην Αθήνα το 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Ακεραιότητα της Έρευνας

Το 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Ακεραιότητα της Έρευνας (8th World Conference on Research Integrity ) συνδιοργανώνεται από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και το WCRI Foundation.

ΕΟΔΥ: Τι ανακοίνωσε για την έξαρση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στην  Μαγνησία

Με αφορμή την έξαρση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στην ΠΕ Μαγνησίας, οι υπεύθυνοι του ΕΟΔΥ συστήνουν την αυστηρή τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής για την αποφυγή της δευτερογενούς μετάδοσης της νόσου.

“Αγλαΐα Κυριακού”: Κανονικά θα λειτουργούν από Δευτέρα 3 Ιουνίου τα τακτικά χειρουργεία του νοσοκομείου

Κανονικά  θα πραγματοποιούνται από την Δευτέρα 3 Ιουνίου τα προγραμματισμένα τακτικά χειρουργεία του νοσοκομείου Παίδων "Αγλαΐα Κυριακού".