Συχνή και επικίνδυνη η καθυστερημένη διάγνωση καρκίνου του προστάτη

Γιατί οι άνδρες δεν πηγαίνουν έγκαιρα στον γιατρό;

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, οι άνδρες με καρκίνο του προστάτη αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο η διάγνωση της νόσου τους να γίνει με μεγάλη καθυστέρηση, λόγω λανθασμένης σύνδεσής της με ουρολογικά προβλήματα.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο πιο κοινός καρκίνος στους άντρες. Εκτιμάται ότι περίπου ένας στους 7 άντρες θα αναπτύξει καρκίνο του προστάτη κάποια στιγμή στη ζωή του. Εάν διαγνωστεί σε αρχικά στάδια, στις περισσότερες περιπτώσεις των ασθενών επιτυγχάνεται πλήρης ίαση.

Οι προληπτικές εξετάσεις (screening tests) είναι ύψιστης σημασίας στην πρώιμη διάγνωση της νόσου και πρέπει να πραγματοποιούνται σε άτομα άνω των 50 χρόνων κάθε χρόνο. Οι εξετάσεις αυτές περιλαμβάνουν μέτρηση του PSA, το οποίο ανιχνεύει μια πρωτεΐνη που παράγεται μόνο από τον προστατικό αδένα και δακτυλική εξέταση του προστάτη. Το PSA όμως δεν είναι πάντα ακριβές και όχι σπάνια, σε περίπτωση υποψίας ή αμφιβολίας, χρειάζεται μαγνητική τομογραφία ή βιοψία.

Παρόλο που δεν υπάρχουν βάσιμα στοιχεία που να συνδέουν τα ουρολογικά συμπτώματα (π.χ. δυσκολία ούρησης ή συχνοουρία) με τον καρκίνο του προστάτη, πολλοί ειδικοί και μη συνεχίζουν να εστιάζουν σε αυτή τη σχέση. Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Cambridge θέλησε μέσα από μελέτη να αναδείξει την μεγάλη παρανόηση που επικρατεί στην πλειοψηφία των ανθρώπων, η οποία πιστεύει ότι ο καρκίνος του προστάτη είναι πάντα συμπτωματικός. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, μόνο το 1% των ανθρώπων που ερωτήθηκαν γνωρίζει ότι ο καρκίνος του προστάτη μπορεί να μην συνοδεύεται από συμπτώματα.

Όπως επισημαίνουν οι βρετανοί ερευνητές, αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι άνδρες με καρκίνο του προστάτη σε πρώιμο και θεραπεύσιμο στάδιο να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο η διάγνωση της νόσου τους να γίνει με μεγάλη καθυστέρηση, καθώς η απουσία συμπτωμάτων αποτρέπει τους άνδρες από το να κάνουν έγκαιρα τις κατάλληλες προληπτικές εξετάσεις.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Δρ. Βίνσεντ Γκναναπραγκασάμ, « τα ευρήματα της μελέτης επιβεβαιώνουν ότι οι περισσότεροι άνδρες έχουν μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας όταν δεν έχουν καθόλου ουρολογικά συμπτώματα. Αν οι άνδρες είχαν επίγνωση ότι επειδή δεν έχουν συμπτώματα, αυτό δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι δεν έχουν και καρκίνο, τότε θα ήταν πιο πρόθυμοι να κάνουν τις αναγκαίες προληπτικές εξετάσεις. Αυτό επίσης σημαίνει ότι περισσότεροι όγκοι θα μπορούσαν να ανιχνευτούν και να αντιμετωπιστούν θεραπευτικά σε πιο πρώιμο στάδιο ».

Οι ερευνητές τονίζουν ότι, είναι αναγκαίο όλοι οι άνδρες άνω των 50 ετών, να εφαρμόσουν συγκεκριμένες στρατηγικές πρόληψης για τον καρκίνο του προστάτη που θα περιλαμβάνουν ετήσιο προληπτικό έλεγχο, υγιεινή διατροφή, τακτική άσκηση και αποφυγή του καπνίσματος. Όσοι έχουν κληρονομική προδιάθεση θα πρέπει να αρχίσουν τις προληπτικές εξετάσεις από την ηλικία των 40 ετών.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό BMC Medicine.           https://bmcmedicine.biomedcentral.com/

 

 

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Στην Αθήνα το 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Ακεραιότητα της Έρευνας

Το 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Ακεραιότητα της Έρευνας (8th World Conference on Research Integrity ) συνδιοργανώνεται από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και το WCRI Foundation.

ΕΟΔΥ: Τι ανακοίνωσε για την έξαρση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στην  Μαγνησία

Με αφορμή την έξαρση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στην ΠΕ Μαγνησίας, οι υπεύθυνοι του ΕΟΔΥ συστήνουν την αυστηρή τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής για την αποφυγή της δευτερογενούς μετάδοσης της νόσου.

“Αγλαΐα Κυριακού”: Κανονικά θα λειτουργούν από Δευτέρα 3 Ιουνίου τα τακτικά χειρουργεία του νοσοκομείου

Κανονικά  θα πραγματοποιούνται από την Δευτέρα 3 Ιουνίου τα προγραμματισμένα τακτικά χειρουργεία του νοσοκομείου Παίδων "Αγλαΐα Κυριακού".