Μανιτάρια για… υγιή εγκέφαλο και καλή μνήμη!

Τα μανιτάρια θεωρούνται εξαιρετική τροφή, καθώς αποτελούν άριστη πηγή φυτικών ινών, πρωτεϊνών και αντιοξειδωτικών. Οι πρωτεΐνες των μανιταριών, λόγω της παρουσίας όλων των απαραίτητων αμινοξέων, είναι υψηλής βιολογικής αξίας και συναγωνίζονται στην ποιότητα τις ζωικές πρωτεΐνες, χωρίς όμως τις τοξίνες, τα λίπη και τη χοληστερόλη που περιέχουν αυτές. Από τις βιταμίνες, τα μανιτάρια παρουσιάζουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D καθώς και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Η συχνή κατανάλωσή τους, σύμφωνα με έρευνες, συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η συχνή κατανάλωση μανιταριών φαίνεται ότι κάνει καλό και στην εγκεφαλική λειτουργία, αφού ένα μοναδικό αντιοξειδωτικό που βρίσκεται στα μανιτάρια μπορεί να λειτουργήσει προστατευτικά για τον εγκέφαλο.. Ερευνητές του Τμήματος Ψυχολογικής Ιατρικής και του Τμήματος Βιοχημείας της Ιατρικής Σχολής Yong Loo Lin του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης, διαπίστωσαν ότι οι ηλικιωμένοι που καταναλώνουν περισσότερες από δύο τυποποιημένες μερίδες μανιταριών εβδομαδιαίως μπορεί να έχουν 50% μειωμένες πιθανότητες ήπιας γνωστικής εξασθένισης.

Διαβάστε ακόμη:

Κοτόπουλο σοτέ με μουστάρδα και μανιτάρια για γερή μνήμη

Τα ευρήματα της έρευνας βασίστηκαν σε 663 Κινέζους ενήλικες, άνω των 60 ετών, των οποίων τις διατροφικές συνήθειες παρακολούθησαν οι επιστήμονες για διάστημα έξι ετών. Στη διάρκεια αυτής της εξαετούς μελέτης οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι η κατανάλωση μανιταριών εμπόδιζε τη γνωστική έκπτωση, η οποία συνδέεται με προβλήματα μνήμης, προσοχής και αναγνώρισης αντικειμένων στον χώρο. Οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν συχνά μανιτάρια αποδείχθηκε ότι είχαν καλύτερες επιδόσεις στα νοητικά τεστ. Ακόμη καλύτερες επιδόσεις είχαν όσοι κατανάλωναν περισσότερες από δύο μερίδες μανιταριών την εβδομάδα.

Οι ερευνητές όρισαν την μερίδα ως τα τρία τέταρτα ενός φλιτζανιού μαγειρεμένων μανιταριών με μέσο βάρος περίπου τα 150 γραμμάρια. Δύο μερίδες ισοδυναμούσαν με περίπου μισό πιάτο, δηλαδή με 300 γραμμάρια μαγειρεμένων μανιταριών. Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε μέσα από την μελέτη, ακόμη και μια μικρότερη κατανάλωση  μανιταριών μέσα στην εβδομάδα μπορεί να είναι ωφέλιμη για τη μείωση των πιθανοτήτων γνωστικής εξασθένισης.

Όπως επεσήμανε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Dr. Lei Feng «αυτή η συσχέτιση είναι εντυπωσιακή και ενθαρρυντική. Φαίνεται ότι ένα κοινό διαθέσιμο συστατικό θα μπορούσε να έχει σημαντική επίδραση στη μείωση της γνωστικής εξασθένισης».

Στην έρευνα χρησιμοποιήθηκαν έξι είδη μανιταριών που καταναλώνονται συνήθως στη Σιγκαπούρη. Ωστόσο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι πιθανό ότι και άλλα μανιτάρια που δεν αναφέρονται μπορεί να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα, αφού η ευεργετική τους δράση για τον εγκέφαλο μπορεί να οφείλεται σε μια συγκεκριμένη ένωση, την εργοθειονίνη, που βρίσκεται σχεδόν σε όλες τις ποικιλίες μανιταριών. Άλλες ενώσεις που περιέχονται στα μανιτάρια, όπως για παράδειγμα, οι  βιοδραστικές ενώσεις, μπορεί επίσης να είναι ωφέλιμες για τη μείωση του κινδύνου γνωστικής εξασθένισης καθώς έχει αποδειχθεί ότι προστατεύουν τον εγκέφαλο από τον νευροεκφυλισμό, αναστέλλοντας την παραγωγή β-αμυλοειδούς,  φωσφορυλιωμένης πρωτεΐνης – tau και ακετυλοχολινεστεράσης.

Οι επιστήμονες τονίζουν βέβαια ότι εκτός από τα μανιτάρια, απαραίτητα για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου είναι και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το πράσινο τσάι, οι ξηροί καρποί και τα ψάρια.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

«Δωρεά και Διαχείριση Φαρμάκων»: Ενημερωτική Ημερίδα  του GIVMED

Η GIVMED, η μη κερδοσκοπική οργάνωση που στοχεύει στην άμεση πρόσβαση των ανθρώπων στα φάρμακα που χρειάζονται, διοργανώνει μια ακόμη ενημερωτική ημερίδα, με θέμα «Δωρεά και Διαχείριση Φαρμάκων».

Organmeetings: Γιατί η δωρεά οργάνων μας αφορά όλους!

Τα Organmeetings είναι ένα καινοτόμο πρόγραμμα, που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της Εθνικής Πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει και υλοποιεί το Ίδρυμα Ωνάση για τη δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις.

Οι ιατρικές εξετάσεις που είναι αναγκαίες για όλους μετά τα 50

Εάν είστε άνω των 50 ετών, ένας από τους καλύτερους τρόπους για να εντοπίσετε έγκαιρα πιθανά προβλήματα υγείας είναι η προληπτική φροντίδα υγείας.