Αυτό το μουσικό όργανο ενδυναμώνει τον εγκέφαλο και βελτιώνει την διάθεση

Η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου, και ιδιαίτερα το πιάνο, φαίνεται ότι ενισχύει την ικανότητα επεξεργασίας του εγκεφάλου και βοηθά στη βελτίωση της διάθεσης, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Μελέτη ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου του Bath ανέδειξε τη θετική επίδραση που έχει η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου στην ικανότητα του εγκεφάλου να επεξεργάζεται εικόνες καθώς και στην βελτίωση της διάθεσης.

Οι ερευνητές μελέτησαν 31 ενήλικες, οι οποίοι χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Η πρώτη ομάδα έμαθε να παίζει μουσική, η δεύτερη ομάδα άκουγε μουσική και η τρίτη ομάδα ήταν ομάδα ελέγχου που δεν συμμετείχε σε καμία μουσική δραστηριότητα.

Τα άτομα που συμμετείχαν στην μελέτη δεν είχαν προηγούμενη μουσική εμπειρία ή εκπαίδευση και έλαβαν οδηγίες να ολοκληρώσουν εβδομαδιαίες συνεδρίες μιας ώρας. Όσο οι συμμετέχοντες της πρώτης ομάδας μάθαιναν να παίζουν μουσική, οι εθελοντές των δύο άλλων ομάδων είτε άκουγαν μουσική, είτε αξιοποίησαν αυτό το χρόνο για να ολοκληρώσουν μια εργασία στο σπίτι.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες από την έναρξη των μουσικών μαθημάτων, η ικανότητα των ατόμων να επεξεργάζονται πολυαισθητηριακές πληροφορίες, δηλαδή εικόνες και ήχους, βελτιώθηκε σημαντικά.

Ειδικότερα, όσοι παρακολούθησαν μαθήματα πιάνου ανταποκρίθηκαν με μεγαλύτερη ακρίβεια σε δοκιμές όπου τους ζητήθηκε να προσδιορίσουν εάν συνέβησαν ταυτόχρονα «γεγονότα» ήχου και όρασης. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι αρχάριοι συμμετέχοντες που έκαναν μαθήματα πιάνου για μόλις μία ώρα την εβδομάδα, σημείωσαν μέσα σε 11 μόλις εβδομάδες, σημαντική βελτίωση στην αναγνώριση οπτικοακουστικών αλλαγών του περιβάλλοντος, ενώ δήλωσαν πως βίωναν λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης, στρες και άγχος.

Αντίθετα, δεν παρατηρήθηκε από τους ερευνητές  αντίστοιχος συντονισμός των γνωστικών ικανοτήτων ούτε βελτίωση της διάθεσης στα άτομα της ομάδας ακρόασης μουσικής ή της μη μουσικής ομάδας.

Όπως επισημαίνει η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Dr Karin Petrini « η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου όπως το πιάνο είναι μια πολύπλοκη διαδικασία καθώς απαιτεί από έναν μουσικό να διαβάζει μια παρτιτούρα, να κάνει κινήσεις και να παρακολουθεί την ακουστική και απτική ανατροφοδότηση για να προσαρμόζει τις περαιτέρω ενέργειές του. Με επιστημονικούς όρους, η διαδικασία συνδυάζει οπτικές με ακουστικές ενδείξεις και οδηγεί σε μια πολυαισθητηριακή εκπαίδευση για τα άτομα. Τα ευρήματα της μελέτης μας υποδηλώνουν ότι αυτό έχει θετικό αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τις οπτικοακουστικές πληροφορίες ακόμη και στην ενήλικη ζωή, όταν η πλαστικότητα του εγκεφάλου μειώνεται ».

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα είναι σημαντικά καθώς ανοίγουν το δρόμο για περαιτέρω έρευνα προκειμένου να εξακριβωθεί εάν η μουσική εκπαίδευση θα μπορούσε να είναι ωφέλιμη για άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature Scientific Reports.  https://www.nature.com/articles/s41598-022-23340-4

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Στην Αθήνα το 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Ακεραιότητα της Έρευνας

Το 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Ακεραιότητα της Έρευνας (8th World Conference on Research Integrity ) συνδιοργανώνεται από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και το WCRI Foundation.

ΕΟΔΥ: Τι ανακοίνωσε για την έξαρση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στην  Μαγνησία

Με αφορμή την έξαρση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στην ΠΕ Μαγνησίας, οι υπεύθυνοι του ΕΟΔΥ συστήνουν την αυστηρή τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής για την αποφυγή της δευτερογενούς μετάδοσης της νόσου.

“Αγλαΐα Κυριακού”: Κανονικά θα λειτουργούν από Δευτέρα 3 Ιουνίου τα τακτικά χειρουργεία του νοσοκομείου

Κανονικά  θα πραγματοποιούνται από την Δευτέρα 3 Ιουνίου τα προγραμματισμένα τακτικά χειρουργεία του νοσοκομείου Παίδων "Αγλαΐα Κυριακού".