«Έξυπνες» συσκευές και εφαρμογές τηλεβοήθειας στην υπηρεσία των ηλικιωμένων

«Έξυπνες» συσκευές και εφαρμογές τηλεβοήθειας έχουν τεθεί τα τελευταία χρόνια στην υπηρεσία των ηλικιωμένων, σε μια προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας ζωής τους, επίτευξης του στόχου της ασφαλούς γήρανσης και υποβοήθησης της αυτόνομης διαβίωσης ανθρώπων της τρίτης ηλικίας που ζουν μόνοι ή σε απομακρυσμένες περιοχές. Στο πλαίσιο αυτό, όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μελίνα Δερμεντζοπούλου, μέσω της συμμετοχής της Περιφέρειας και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας στο διακρατικό έργο «SI4CARE» – «Κοινωνική καινοτομία για την ολοκληρωμένη φροντίδα υγείας ηλικιωμένων στις Περιφέρειες ADRION», έχουν συγκεντρωθεί καλές πρακτικές που εφαρμόζονται στην περιοχή.

Σε αυτές περιλαμβάνονται το «Κλικ Ζωής», με το οποίο τρεις χιλιάδες ηλικιωμένοι στην Κεντρική Μακεδονία μπορούν να καλέσουν με το πάτημα ενός κουμπιού σε βοήθεια, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» που υλοποιείται από τους δήμους, το ολοκληρωμένο σύστημα φροντίδας υγείας LLM Care του Εργαστηρίου Ιατρικής Φυσικής του Τμήματος Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και το Captain project του εργαστηρίου Ιατρικής Φυσικής του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ. Το σύστημα LLM Care αποτελεί ένα πιστοποιημένο προϊόν εξελιγμένης τεχνολογίας που συνδυάζει νοητικές ασκήσεις και σωματική δραστηριότητα για ηλικιωμένους, με σκοπό την παράταση της ανεξάρτητης και αυτόνομης διαβίωσης. Το έργο Captain, από την άλλη πλευρά, προτείνει τεχνολογικές λύσεις που βοηθούν τους ηλικιωμένους να παραμένουν σε εγρήγορση, να ασκούνται και να εξασκούν τις μνημονικές τους ικανότητες.

Με αφορμή την τελική εκδήλωση του ευρωπαϊκού έργου «SI4CARE» σήμερα στη Θεσσαλονίκη, η κ. Δερμεντζοπούλου, τονίζει ότι έχουν συγκεντρωθεί καλές πρακτικές που εφαρμόζουν και οι άλλοι εταίροι του προγράμματος από τη Σλοβενία, την Ιταλία, την Κροατία, τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο και τη Σερβία. Ενδεικτικά αναφέρει έργο του Δήμου Λουμπιλιάνας μέσω του οποίου εξασφαλίζεται η δωρεάν μεταφορά των ηλικιωμένων που ζουν σε παραμεθόριες περιοχές ώστε να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις και διάφορες δραστηριότητες και να διατηρούνται κοινωνικά ενεργοί. Παράλληλα στην ίδια πόλη λειτουργεί εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα που υποστηρίζει τους ασθενείς στην αυτοδιαχείριση της νόσου τους. Η εφαρμογή περιλαμβάνει εξατομικευμένο πρόγραμμα άσκησης, συμβουλές διατροφής, υπενθυμίσεις φαρμάκων και συμβουλές για αυτοπαρακολούθηση.

Σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη, επόμενοι στόχοι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι η επέκταση του προγράμματος «Κλικ Ζωής» με αύξηση του αριθμού των ωφελουμένων και χρήση πιο εξελιγμένων συσκευών αλλά και η ενσωμάτωση άλλων καλών πρακτικών στις δράσεις της για την κάμψη του ψηφιακού χάσματος και του ψηφιακού αναλφαβητισμού στην τρίτη ηλικία αλλά και για την υποστήριξη των ηλικιωμένων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Πτώσεις στους ηλικιωμένους: Κι όμως προλαμβάνονται!

Οι πτώσεις στους ηλικιωμένους είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα της τρίτης ηλικίας, καθώς βάσει ερευνών είναι μια από τις βασικότερες αιτίες θνητότητας παγκοσμίως. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, κάθε 19 λεπτά ένας ηλικιωμένος πεθαίνει από πτώση ή από τις επιπλοκές της.

Τρίτη Ηλικία: Ξεκινά η συνεργασία του ΕΟΠΥΥ με τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων

Oι Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων θα μπορούν πλέον να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ, εξασφαλίζοντας στους διαμένοντες ηλικιωμένους ένα ασφαλές και αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης και καλύπτοντας το ημερήσιο τροφείο.

Η συμβολή των μη φαρμακευτικών θεραπειών στην αντιμετώπισης της άνοιας

Oι μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις για την άνοια έρχονται να ενισχύσουν το θεραπευτικό αποτέλεσμα των διαθέσιμων φαρμάκων, έχοντας το ιδιαίτερο πλεονέκτημα να είναι ελεύθερες παρενεργειών, ευέλικτες και να προσαρμόζονται στις ανάγκες κάθε ασθενούς.