“Παυσίπονο” η θέα της φύσης για τους καρκινοπαθείς

Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Τζον Χόπκινς στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ, οι καρκινοπαθείς οι οποίοι είχαν την δυνατότητα επαφής με την φύση είχαν λιγότερους πόνους από αυτούς που βρίσκονται μέσα σε δωμάτια νοσοκομείου.

Οι μελετητές ερεύνησαν την αντίδραση ασθενών, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση μυελού των οστών και κατόπιν σε βιοψία καθώς πρόκειται για μια πολύ επώδυνη εξέταση. Κάποιοι ασθενείς έκαναν την επέμβαση στο κλασικό περιβάλλον του νοσοκομείου ενώ κάποιοι άλλοι ήρθαν σε επαφή με εικόνες και ήχους από υπαίθριους χώρους, είτε μέσω ενός πίνακα, είτε από το μπαλκόνι ενός δωματίου που έχει θέα σε κήπο. Οι επιστήμονες μέτρησαν την ένταση του πόνου και διαπίστωσαν ότι όσοι έβλεπαν εικόνες της φύσης πονούσαν λιγότερο.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αποδεικνύουν ότι για να ανακουφίζεται ο ασθενής από τον πόνο, δεν αρκεί να του αποσπάς την προσοχή αλλά θα πρέπει να συνδέεται με ευχάριστες καταστάσεις όπως η εκδρομή στη φύση διότι ασθενείς που εκτέθηκαν σε εικόνες και ήχους της πόλης είχαν τα ίδια αποτελέσματα με αυτούς που έλαβαν την θεραπεία στο νοσοκομείο.

Ο συντονιστής της επιστημονικής έρευνας Νόα Λέχτζιν δήλωσε: « Νομίζω πως υπάρχουν συγκεκριμένες εικόνες που είναι ευεργετικές και άλλες που είναι τρομακτικές . Δεν θα ήθελες να βλέπεις βράχους οι οποίοι, ενδεχομένως, να κρύβουν πίσω τους επικίνδυνα άγρια ζώα, διότι έτσι ανακαλούνται πανάρχαιοι φόβοι για την επιβίωση. Η εικόνα που διαλέξαμε εμείς ήταν μια πολύ πιο ανοικτή εικόνα με τρεχούμενο νερό, ήχους από πουλιά και από τον άνεμο ο οποίος προκαλούσε το θρόισμα των φύλων στα δένδρα».

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Στην Αθήνα το 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Ακεραιότητα της Έρευνας

Το 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Ακεραιότητα της Έρευνας (8th World Conference on Research Integrity ) συνδιοργανώνεται από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και το WCRI Foundation.

ΕΟΔΥ: Τι ανακοίνωσε για την έξαρση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στην  Μαγνησία

Με αφορμή την έξαρση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στην ΠΕ Μαγνησίας, οι υπεύθυνοι του ΕΟΔΥ συστήνουν την αυστηρή τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής για την αποφυγή της δευτερογενούς μετάδοσης της νόσου.

“Αγλαΐα Κυριακού”: Κανονικά θα λειτουργούν από Δευτέρα 3 Ιουνίου τα τακτικά χειρουργεία του νοσοκομείου

Κανονικά  θα πραγματοποιούνται από την Δευτέρα 3 Ιουνίου τα προγραμματισμένα τακτικά χειρουργεία του νοσοκομείου Παίδων "Αγλαΐα Κυριακού".