Γηρίατρος, ο «φύλακας άγγελος» της Τρίτης Ηλικίας

Η Γηριατρική είναι μια πρόσφατα αναγνωρισμένη ιατρική ειδικότητα της Παθολογίας και είναι κλάδος της Γεροντολογίας, της επιστήμης που μελετά τη γήρανση. Η Γεροντολογία συγκεντρώνει όλες τις ιατρικές ειδικότητες που μπορεί να έχουν ως αντικείμενο τη γήρανση όπως την Νευροψυχιατρική, τη Γηρο-Ορθοπεδική,τη  Γηρο-Ψυχιατρική, την Ανακουφιστική/Παρηγορητική θεραπεία, την Φυσική αποκατάσταση και πολλές άλλες ειδικότητες.

Πόσοι όμως γνωρίζουν τι ακριβώς είναι η ειδικότητα του Γηριάτρου και κυρίως, γιατί είναι τόσο σημαντική για τα άτομα τρίτης ηλικίας;

Ο Κωνσταντίνος Σταυρόπουλος, Ιατρός Παθολόγος με εκπαίδευση στην Γηριατρική, στο Σακχαρώδη Διαβήτη και στις Λοιμώξεις,  Διευθυντής της Δ’ Παθολογικής Κλινικής του Metropolitan General δίνει απαντήσεις σε όλα θα θέλαμε να μάθουμε για αυτήν την όχι και τόσο γνωστή ιατρική ειδικότητα.

-Τι είναι η Γηριατρική;

H Γηριατρική είναι η ειδικότητα της ιατρικής που ασχολείται με την μελέτη, τη διαχείριση και την πρόληψη οξέων και χρόνιων νόσων και συνδρόμων των ηλικιωμένων ασθενών. Βασικός σκοπός της γηριατρικής είναι η διατήρηση ενός υψηλού βαθμού λειτουργικότητας και αυτονομίας των ατόμων αυτών που θα τους επιτρέψει να έχουν μια βελτιωμένη ποιότητας ζωής.

-Η Γηριατρική ασχολείται μόνο με τα ιατρικά προβλήματα των ηλικιωμένων;

Η Γηριατρική δεν ασχολείται μόνο με τα κοινά ιατρικά προβλήματα των ενήλικων (καρδιαγγειακά προβλήματα, νεφρική ανεπάρκεια, σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση κ.α.). Μεγάλη βαρύτητα δίνεται στη νοητική, συναισθηματική, λειτουργική και κοινωνική κατάσταση του ασθενούς, δίνοντας πολυδιάστατη οπτική στα προβλήματα της τρίτης ηλικίας. O Γηρίατρος αντιμετωπίζει ολιστικά τον ασθενή και τα ειδικά γηριατρικά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζει, όπως η άνοια, η κατάθλιψη, οι διαταραχές της ακοής και της όρασης, οι διαταραχές ύπνου, οι κατακλίσεις και η ακινητοποίηση.

-Πότε πρέπει να απευθυνθούμε σε Γηρίατρο;

Υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις που θα πρέπει να αναγνωρίσετε για να απευθυνθείτε σε Γηρίατρο προς γηριατρική εκτίμηση. Οι βασικότερες είναι:

  • Ένα οξύ παθολογικό πρόβλημα υγείας σε άτομα άνω των 65 ετών
  • Η ανασκόπηση φαρμακευτικής αγωγής και η αποφυγή πολυφαρμακίας
  • Η διερεύνηση άνοιας ή/ και κατάθλιψης
  • Η διερεύνηση άλλων γηριατρικών προβλημάτων
  • Η εκτίμηση για τη λήψη αναισθησίας και την ικανότητα διενέργειας εγχειρήσεων ιδίως σε ασθενείς άνω των 80 ετών
  • Η υποστηρικτική ιατρική φροντίδα σε τελικού σταδίου ασθένειες
  • Η ενημέρωση των φροντιστών συνοδών και των μελών οικογενείας του ασθενούς
  • Η προληπτική γηριατρική εκτίμηση (check up)

Πως γίνεται η γηριατρική εκτίμηση του ηλικιωμένου ασθενή;

Η γηριατρική εκτίμηση αφορά στις πληροφορίες που συλλέγονται από τον ειδικό ιατρό για να εκτιμηθεί η υγεία των ηλικιωμένων ασθενών. Περιλαμβάνει  την καταγραφή του ιατρικού ιστορικού και της φαρμακευτικής αγωγής του ασθενούς, καθώς και εξέταση των παρακάτω στοιχείων:

  • Ιστορικό διατροφής και κατάσταση θρέψης
  • Κοινωνική κατάσταση και περιβάλλον
  • Συναισθηματική κατάσταση
  • Διανοητική κατάσταση
  • Λειτουργική εκτίμηση
  • Εκτίμηση κινητικότητας

Ο Γηρίατρος, με βάση τα παραπάνω και μετά από συζήτηση με ιατρούς άλλων ειδικοτήτων, διαμορφώνει και προτείνει το εξατομικευμένο θεραπευτικό πλάνο που χρειάζεται κάθε ηλικιωμένος ασθενής.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Πρόσκληση για συμμετοχή στην παγκόσμια έρευνα: «Τι πιστεύουμε για την άνοια και το Alzheimer;»

Η Παγκόσμια Εταιρεία Alzheimer (Alzheimer's Disease International) και το London School of Economics and Political Science (LSE), πραγματοποιούν την μεγαλύτερη παγκόσμια έρευνα στάσεων και πεποιθήσεων σχετικά με την άνοια.

Θεραπευτικό πρόγραμμα: «Η Ζωντανή Μουσική στην Ευζωία των Ατόμων Τρίτης Ηλικίας με Άνοια»

Η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών διοργανώνει εκδήλωση για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Θεραπευτικού Προγράμματος «Η Ζωντανή Μουσική στην Ευζωία των Ατόμων Τρίτης Ηλικίας με Άνοια».

Συμβουλές που θα βοηθήσουν τους ασθενείς με άνοια να αντιμετωπίσουν την αλλαγή ώρας

Η αλλαγή της ώρας μπορεί για τους περισσότερους να αποτελεί μία ασήμαντη λεπτομέρεια στο φθινοπωρινό πρόγραμμα, αλλά για όσους αντιμετωπίζουν την άνοια σαν ασθενείς ή σαν φροντιστές, συχνά αποτελεί μια αφορμή σύγχυσης.