Γηρίατρος, ο «φύλακας άγγελος» της Τρίτης Ηλικίας

Η Γηριατρική είναι μια πρόσφατα αναγνωρισμένη ιατρική ειδικότητα της Παθολογίας και είναι κλάδος της Γεροντολογίας, της επιστήμης που μελετά τη γήρανση. Η Γεροντολογία συγκεντρώνει όλες τις ιατρικές ειδικότητες που μπορεί να έχουν ως αντικείμενο τη γήρανση όπως την Νευροψυχιατρική, τη Γηρο-Ορθοπεδική,τη  Γηρο-Ψυχιατρική, την Ανακουφιστική/Παρηγορητική θεραπεία, την Φυσική αποκατάσταση και πολλές άλλες ειδικότητες.

Πόσοι όμως γνωρίζουν τι ακριβώς είναι η ειδικότητα του Γηριάτρου και κυρίως, γιατί είναι τόσο σημαντική για τα άτομα τρίτης ηλικίας;

Ο Κωνσταντίνος Σταυρόπουλος, Ιατρός Παθολόγος με εκπαίδευση στην Γηριατρική, στο Σακχαρώδη Διαβήτη και στις Λοιμώξεις,  Διευθυντής της Δ’ Παθολογικής Κλινικής του Metropolitan General δίνει απαντήσεις σε όλα θα θέλαμε να μάθουμε για αυτήν την όχι και τόσο γνωστή ιατρική ειδικότητα.

-Τι είναι η Γηριατρική;

H Γηριατρική είναι η ειδικότητα της ιατρικής που ασχολείται με την μελέτη, τη διαχείριση και την πρόληψη οξέων και χρόνιων νόσων και συνδρόμων των ηλικιωμένων ασθενών. Βασικός σκοπός της γηριατρικής είναι η διατήρηση ενός υψηλού βαθμού λειτουργικότητας και αυτονομίας των ατόμων αυτών που θα τους επιτρέψει να έχουν μια βελτιωμένη ποιότητας ζωής.

-Η Γηριατρική ασχολείται μόνο με τα ιατρικά προβλήματα των ηλικιωμένων;

Η Γηριατρική δεν ασχολείται μόνο με τα κοινά ιατρικά προβλήματα των ενήλικων (καρδιαγγειακά προβλήματα, νεφρική ανεπάρκεια, σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση κ.α.). Μεγάλη βαρύτητα δίνεται στη νοητική, συναισθηματική, λειτουργική και κοινωνική κατάσταση του ασθενούς, δίνοντας πολυδιάστατη οπτική στα προβλήματα της τρίτης ηλικίας. O Γηρίατρος αντιμετωπίζει ολιστικά τον ασθενή και τα ειδικά γηριατρικά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζει, όπως η άνοια, η κατάθλιψη, οι διαταραχές της ακοής και της όρασης, οι διαταραχές ύπνου, οι κατακλίσεις και η ακινητοποίηση.

-Πότε πρέπει να απευθυνθούμε σε Γηρίατρο;

Υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις που θα πρέπει να αναγνωρίσετε για να απευθυνθείτε σε Γηρίατρο προς γηριατρική εκτίμηση. Οι βασικότερες είναι:

 • Ένα οξύ παθολογικό πρόβλημα υγείας σε άτομα άνω των 65 ετών
 • Η ανασκόπηση φαρμακευτικής αγωγής και η αποφυγή πολυφαρμακίας
 • Η διερεύνηση άνοιας ή/ και κατάθλιψης
 • Η διερεύνηση άλλων γηριατρικών προβλημάτων
 • Η εκτίμηση για τη λήψη αναισθησίας και την ικανότητα διενέργειας εγχειρήσεων ιδίως σε ασθενείς άνω των 80 ετών
 • Η υποστηρικτική ιατρική φροντίδα σε τελικού σταδίου ασθένειες
 • Η ενημέρωση των φροντιστών συνοδών και των μελών οικογενείας του ασθενούς
 • Η προληπτική γηριατρική εκτίμηση (check up)

Πως γίνεται η γηριατρική εκτίμηση του ηλικιωμένου ασθενή;

Η γηριατρική εκτίμηση αφορά στις πληροφορίες που συλλέγονται από τον ειδικό ιατρό για να εκτιμηθεί η υγεία των ηλικιωμένων ασθενών. Περιλαμβάνει  την καταγραφή του ιατρικού ιστορικού και της φαρμακευτικής αγωγής του ασθενούς, καθώς και εξέταση των παρακάτω στοιχείων:

 • Ιστορικό διατροφής και κατάσταση θρέψης
 • Κοινωνική κατάσταση και περιβάλλον
 • Συναισθηματική κατάσταση
 • Διανοητική κατάσταση
 • Λειτουργική εκτίμηση
 • Εκτίμηση κινητικότητας

Ο Γηρίατρος, με βάση τα παραπάνω και μετά από συζήτηση με ιατρούς άλλων ειδικοτήτων, διαμορφώνει και προτείνει το εξατομικευμένο θεραπευτικό πλάνο που χρειάζεται κάθε ηλικιωμένος ασθενής.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Maria Branyas Morera, 116 ετών: Πολύτιμα μαθήματα ζωής από τη γηραιότερη γυναίκα στον κόσμο

Στις 4 Μαρτίου 2023 η Ισπανίδα Maria Branyas Morera συμπλήρωσε τα 116 χρόνια ζωής και είναι και επισήμως ο γηραιότερος άνθρωπος στη γη, σύμφωνα με τα ρεκόρ Γκίνες.

Οστεοπόρωση: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα συμπληρώματα ασβεστίου

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι πριν προχωρήσετε στην λήψη σκευασμάτων, προσπαθήσετε να διορθώσετε τις ελλείψεις σε ασβέστιο μέσω της διατροφής. Λαμβάνετε συμπληρώματα διατροφής μόνο εάν δεν υπάρχει άλλη λύση και εφόσον σας το συστήσει ο γιατρός σας.

«Έξυπνες» συσκευές και εφαρμογές τηλεβοήθειας στην υπηρεσία των ηλικιωμένων

«Έξυπνες» συσκευές και εφαρμογές τηλεβοήθειας έχουν τεθεί τα τελευταία χρόνια στην υπηρεσία των ηλικιωμένων