Βραχνάδα της φωνής: Πότε πρέπει να ανησυχήσω;

Οι πιο συχνές αιτίες που προκαλούν βραχνάδα της φωνής συνήθως δεν είναι σοβαρές και θεραπεύονται με απλά μέτρα προστασίας και σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Σε ποιες περιπτώσεις όμως θα πρέπει να μας ανησυχήσει ώστε να απευθυνθούμε άμεσα σε γιατρό; Μας απαντά ο Πέτρος Λίτος, Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος.

Η βραχνάδα της φωνής είναι ένα σύνηθες φαινόμενο, το οποίο ταλαιπωρεί τόσο τα παιδιά όσο και τους ενήλικες, κυρίως κατά όμως χειμερινούς μήνες όπου και υπάρχει έξαρση σε λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού.

Πρόκειται στην ουσία για διαταραχή στην ποιότητα της φωνή, με αποτέλεσμα η φωνή να αλλοιώνεται και η χροιά της να αλλάζει εντελώς. Συνήθως αυτή η αλλαγή έγκειται σε προβλήματα των φωνητικών χορδών που οφείλονται είτε σε εξωλαρυγγικά είτε σε λαρυγγικά αίτια.

Όταν η βραχνάδα επιμένει συνήθως δεν πρόκειται για κάτι απλό. Όμως, στις περισσότερες των περιπτώσεων, η εμμένουσα βραχνάδα υποδηλώνει κάποια καλοήθεια, όμως για παράδειγμα οζίδια, κύστες, πολύποδες, πολυποειδής εκφύλιση, η οποία ταράζει τη λειτουργία των φωνητικών χορδών.

Σε περίπτωση όμως που υπάρχει κακοήθεια των φωνητικών χορδών όσο πιο έγκαιρα γίνει η διάγνωση τόσο το καλύτερο. Άρα σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να λαμβάνεται η βραχνάδα αψήφιστα.

Πότε θα πρέπει να ανησυχήσετε

-στην περίπτωση που η βραχνάδα διαρκεί περισσότερο από 3 εβδομάδες

-όταν η βραχνάδα παρουσιάζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα χωρίς να υπάρχει προφανής λόγος

-εάν έχετε πόνο στην περιοχή του λαιμού

-εάν αντιμετωπίζετε δυσκολία στην κατάποση

-εάν η βραχνάδα συνοδεύεται από δυσχέρεια στην αναπνοή

-εάν έχετε αιμόπτυση

-εάν διαπιστώσετε παρουσία ψηλαφητής μάζας στην περιοχή του τραχήλου

Πώς γίνεται η διάγνωση της αιτίας που προκαλεί βραχνάδα

Η διάγνωση γίνεται πολύ εύκολα στο ιατρείο, μέσω λαρυγγοσκόπησης. Ο γιατρός χρησιμοποιώντας το σύγχρονο εύκαμπτο ενδοσκόπιο, πραγματοποιεί την εξέταση η οποία γίνεται εύκολα ανεκτή από τον ασθενή. Αναλόγως την περίπτωση ίσως χρειαστεί ο ασθενής να υποβληθεί και σε υπέρηχο τραχήλου ή αξονική τομογραφία.

Τι πρέπει να κάνω για να προφυλάξω τη φωνή μου

Οι κυριότεροι τρόποι για να προστατέψει κάποιος τη φωνή του είναι οι εξής :

-Θα πρέπει να έχει ομαλή φώνηση, δηλαδή να μη μιλά ούτε ψιθυριστά αλλά ούτε και να φωνάζει. Να έχει υπόψιν του ότι τόσο ο ψίθυρος όσο και η δυνατή φωνή προκαλούν κακώσεις στις φωνητικές χορδές.

-Θα πρέπει να ελέγχει ανά τακτά διαστήματα την υγρασία στην ατμόσφαιρα του σπιτιού του μέσω αφυγραντήρα.

-Θα πρέπει να καταναλώνει πολλά υγρά διότι ο βλεννογόνος του λάρυγγα έχει ανάγκη από συνεχή ενυδάτωση.

-Επιβάλλεται η διακοπή του καπνίσματος

-Θα πρέπει να αποφεύγεται η κατάχρηση αλκοόλ.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Αφρικανική σκόνη: Πόσο επικίνδυνη είναι για την υγεία των παιδιών;

Τα μικρά παιδιά θεωρούνται ευάλωτη ομάδα όσον αφορά την έκθεση στην αφρικανική σκόνη λόγω των μικρότερων αεραγωγών τους και του αναπτυσσόμενου αναπνευστικού συστήματος.

Μεταιχμιακή διαταραχή προσωπικότητας: Η ζωή στα άκρα

Η Μεταιχμιακή ή Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας είναι μια σοβαρή και ιδιαίτερα πολύπλοκη διαταραχή. Επηρεάζει το πώς αισθάνεται ένα άτομο για τον εαυτό του και τους άλλους, συχνά με απρόβλεπτες και καταστροφικές συνέπειες.

The Human Library: Από τα ράφια της δεν δανείζεσαι βιβλία αλλά ανθρώπους!

Η Human Library λειτουργεί ως ένας ασφαλής χώρος για διάλογο, όπου οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να ρωτούν όλα όσα θέλουν να μάθουν και να μην κρίνουν ένα βιβλίο – τον άνθρωπο δηλαδή απέναντί τους - μόνο από το εξώφυλλο.