Τα χάπια κατά της αϋπνίας ίσως αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας

Μπορεί τα φάρμακα κατά της αϋπνίας να μας βοηθούν να κοιμηθούμε, ωστόσο, μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας σύμφωνα με τους ερευνητές

Στο παραπάνω συμπέρασμα οδηγήθηκαν οι επιστήμονες με βάση τα ευρήματα που προέκυψαν από πρόσφατη έρευνα σχετική με τους μηχανισμούς που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην εμφάνιση άνοιας. Οι ερευνητές επισημαίνουν, ωστόσο, ότι ο εν λόγω κίνδυνος εξαρτάται και από την ποσότητας και τον τύπο των φαρμάκων που λαμβάνει κανείς για την αϋπνία.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της μελέτης Health, Aging and Body Composition, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Alzheimer’s Disease, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF) εξέτασαν περίπου 3.000 υγιείς ηλικιωμένους για μια μέση διάρκεια εννέα ετών. Ο μέσος όρος ηλικίας τους ήταν τα 74 έτη, ενώ το 58% ήταν λευκοί και το 42% Αφροαμερικανοί.

Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης μελέτης, το 20% των συμμετεχόντων εκδήλωσε άνοια. Οι λευκοί συμμετέχοντες που λάμβαναν συχνά ή σχεδόν πάντα φάρμακα για τον ύπνο είχαν 79% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν  άνοια, σε σχέση με εκείνους που τα χρησιμοποιούσαν ποτέ ή σπάνια.

Από την άλλη πλευρά, μεταξύ των Αφροαμερικανών συμμετεχόντων -των οποίων η κατανάλωση υπνωτικών ήταν χαμηλότερη- οι συχνοί χρήστες είχαν πιθανότητα εμφάνισης άνοιας παρόμοια με εκείνους που απείχαν ή χρησιμοποιούσαν σπάνια τα φάρμακα.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Δώρα ζωής από 58χρονο που νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του ΓΝΘ Ιπποκρατείου

Δώρα ζωής σε συνανθρώπους μας χάρισε με τον θάνατό του 58χρονος ασθενής, ο οποίος νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΓΝΘ Ιπποκράτειο από 28/01 και έχασε τελικά τη μάχη για τη ζωή.

OHE: Τα απόβλητα που παράγουμε ως ανθρωπότητα θα αυξηθούν κατακόρυφα έως το 2050

Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ, με τα αστικά απόβλητα να αυξάνονται κατά 2/3 και το κόστος τους να διπλασιάζεται σχεδόν σε μια γενιά, μόνο μια δραστική μείωση της παραγωγής απορριμμάτων θα εξασφαλίσει ένα βιώσιμο και προσιτό μέλλον.

ΕΟΦ: Προειδοποίηση για 3 συμπληρώματα διατροφής με δραστικές ουσίες κατά της στυτικής δυσλειτουργίας

Προειδοποίηση του ΕΟΦ για 3 συμπληρώματα διατροφής με δραστικές ουσίες κατά της στυτικής δυσλειτουργίας οι οποίες συνδέονται με σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες.