“Η ζωή με ΧΑΠ” γίνεται πιο εύκολη με την άσκηση

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία προχώρησε σε μία σημαντική πρωτοβουλία για τη βελτίωση της ζωής των ασθενών με ΧΑΠ, δημιουργώντας τον πρώτο ελληνικό ιστότοπο µε οδηγίες για κατ’ οίκον άσκηση ασθενών µε ΧΑΠ που έχει την ονομασία «Ζωή με ΧΑΠ» – Σπάμε τον κύκλο του φόβου για μια καλύτερη ζωή με ΧΑΠ.

Πρόκειται για έναν ιστότοπο που περιλαμβάνει επτά σύντομα βίντεο με ενδεικτικές ασκήσεις, που μπορούν να κάνουν οι ασθενείς με ΧΑΠ στο σπίτι τους, ώστε να βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση.

Τα βίντεο περιλαμβάνουν γενικές οδηγίες πριν από την άσκηση, ασκήσεις ενδυνάμωσης αναπνευστικών μυών, άνω και κάτω μέρους του σώματος, ασκήσεις με βάρη, διατάσεις και αποθεραπεία καθώς και άσκηση για βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής ικανότητας. Στον ιστότοπο περιλαμβάνεται επίσης ενημερωτικό φυλλάδιο που περιέχει κάποιες από τις ασκήσεις σε έντυπη μορφή, το οποίο μπορούν να εκτυπώσουν οι ασθενείς ως εναλλακτικό τρόπο παρακολούθησης του υλικού.

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) αποτελεί μια φλεγμονώδη νόσο του αναπνευστικού, που προκαλεί χρόνια στένωση και απόφραξη των αεραγωγών, καθιστώντας δύσκολη την αναπνοή. Η ΧΑΠ χαρακτηρίζεται και ως «η σιωπηλή νόσος » καθώς για πολλά χρόνια η ασθένεια αναπτύσσεται σιωπηλά, προκαλώντας ήπιες ενοχλήσεις, χωρίς να δίνει ανησυχητικά συμπτώματα που να προειδοποιούν.

Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. περισσότεροι από 65 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από μέτρια έως σοβαρή ΧΑΠ. Πάνω από το 95% των περιπτώσεων με ΧΑΠ ήταν ή είναι καπνιστές. Η ΧΑΠ αποτελεί την 3η αιτία θανάτου και την 5η αιτία αναπηρίας παγκοσμίως, καθιστώντας την σημαντικό παράγοντα επιβάρυνσης της ποιότητας ζωής του ασθενούς, αλλά και των συστημάτων υγείας.

Η ΧΑΠ  είναι μια χρόνια νόσος που δε θεραπεύεται. Όμως με τις κατάλληλες παρεμβάσεις και τη συμμόρφωση στη μόνιμη αγωγή η νόσος ελέγχεται με συνέπεια να μην εξελίσσεται και να έχουμε πλέον μείωση στη θνητότητα σε σχέση με το παρελθόν.

Η έλλειψη επαρκούς φυσικής δραστηριότητας είναι πολύ συχνή μεταξύ ατόμων με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια. Η δύσπνοια, οι παροξύνσεις της νόσου, η κακή ψυχολογική κατάσταση και η ανάγκη χρήσης οξυγόνου συχνά περιορίζουν τον ασθενή στο σπίτι, συμβάλλοντας στην κακή φυσική κατάσταση, στην αδυναμία αυτοεξυπηρέτησης, στην επίταση των συμπτωμάτων και στην επιδείνωση της ποιότητας ζωής του. Για να αναστραφεί αυτός ο φαύλος κύκλος, είναι αναγκαίο ο ασθενής να βελτιώσει τη φυσική του κατάσταση μέσα από συστηματική άσκηση, κατάλληλα προσαρμοσμένη στη νόσο του, όπως αυτή που μπορεί να προσφέρει μια ομάδα εξειδικευμένων επαγγελματιών υγείας.

Τα οφέλη της συστηματικής άσκησης για τους ασθενείς με ΧΑΠ είναι πολυάριθμα, καθώς βελτιώνει την καρδιοαναπνευστική λειτουργία, ενδυναμώνει το μυοσκελετικό σύστημα, βοηθά στον έλεγχο του σωματικού βάρους και βελτιώνει την συναισθηματική κατάσταση του ατόμου, καθιστώντας το περισσότερο λειτουργικό και ικανότερο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της καθημερινότητάς του.

Σύμφωνα με τους συντονιστές της ομάδας ΧΑΠ της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, ο ιστότοπος «Ζωή με ΧΑΠ»,  δεν έρχεται να υποκαταστήσει τα προγράμματα αποκατάστασης αλλά είναι ένας πρώτος τρόπος ώστε ο ασθενής να ασκηθεί με ασφάλεια μέσα στο χώρο του σπιτιού και μέσω της άσκησης να βελτιωθεί η φυσική του κατάσταση, γεγονός που θα τον οδηγήσει σταδιακά σε μια καλύτερη καθημερινότητα.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: https://www.zoimehap.gr/

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Κ. Κουσαθανά: «Πριν από ένα χειρουργείο καρδιάς, οι γονείς να παίρνουν πάντα 2η ιατρική γνώμη»

Η κ. Καλλιόπη Κουσαθανά μοιράζεται μαζί μας την περιπέτεια του γιού της που γεννήθηκε με σοβαρή συγγενή καρδιοπάθεια.

Αποκλειστική συνέντευξη από την ψηλότερη γυναίκα στον κόσμο

Η ψηλότερη γυναίκα στον κόσμο είναι η 26χρονη Rumeysa Gelgi από την Τουρκία. Μιλά αποκλειστικά στο Liveit.gr και στη Γιάννα Τριανταφύλλη.

Lisa και Peter Marshall: Όταν η αγάπη νικά την απώλεια μνήμης

Η Lisa και ο Peter Marshall είχαν έναν ευτυχισμένο γάμο μέχρι τη στιγμή που ο Peter διαγνώστηκε με πρώιμη μορφή Αλτσχάιμερ.