Τι είναι το «τεμπέλικο μάτι» και πως θεραπεύεται;

Γράφει ο Βασίλης Παπαδόπουλος, Χειρουργός Οφθαλμίατρος

Η αμβλυωπία ή αλλιώς «τεμπέλικο μάτι», δυστυχώς, δεν δίνει θορυβώδη συμπτώματα και αν μείνει χωρίς θεραπεία, οδηγεί το προβληματικό μάτι σε απώλεια όρασης ή σε πολύ μειωμένη όραση. Για τον λόγο αυτό η έγκαιρη διάγνωση της ύπαρξης αμβλυωπίας (τεμπέλικο μάτι) είναι πολύ σημαντική.

Υπάρχει η πιθανότητα η μειωμένη όραση στο ένα ή και στα δυο μάτια ενός παιδιού να μην οφείλεται σε πρόβλημα μυωπίας, αστιγματισμού ή υπερμετρωπίας, αλλά σε ύπαρξη προβλήματος στον κερατοειδή , στον φακό του ματιού, στην ωχρά κηλίδα ή και στην οπτική οδό.

Ο ειδικός οφθαλμίατρος, παράλληλα με την προσπάθεια αποκάλυψης του τυχόν υπάρχοντος διαθλαστικού προβλήματος, πρέπει να διερευνήσει και αυτή την πιθανότητα.

Με εξετάσεις όπως η σκιασκοπία, ο έλεγχος του προσθίου και του οπισθίου ημιμορίου με ψηφιακή camera, η τοπογραφία του κερατοειδούς, βυθοσκόπηση με fundus camera, το OCT, ο HRT3, τα οπτικά πεδία κ.λπ. θα αποκαλυφθεί η φύση του προβλήματος.

Παλιότερα πιστεύαμε ότι η αμβλυωπία σε μεγάλα παιδιά ή ακόμα και σε ενήλικες δεν επιδέχεται θεραπείας. Πρόσφατες μελέτες και παρατηρήσεις από εξειδικευμένα θεραπευτικά κέντρα στις ΗΠΑ απέδειξαν ότι ακόμη και μεγαλύτερης ηλικίας άτομα επιδέχονται βελτίωσης ή και θεραπείας.

Από τη στιγμή που αποκαλυφθεί η ύπαρξη αμβλυωπίας και προσδιοριστεί η αιτία της, τότε ο ειδικά εκπαιδευμένος οφθαλμίατρος αναλαμβάνει τη θεραπεία της.

Οι θεραπευτικές επιλογές της αμβλυωπίας, ανάλογα με την αιτία της, είναι τα γυαλιά, το κλείσιμο του καλού ματιού, οι ορθοπτικές ασκήσειςvision training – ασκήσεις πλεοπτικής , καθώς και ασκήσεις που γίνονται με ειδικά προγράμματα σε computer.

Όσο πιο νωρίς αποκαλυφθεί το πρόβλημα τόσο πιο καλή είναι η πρόγνωση της θεραπείας. Εάν η αμβλυωπία και η αιτία που την προκάλεσε, διαγνωστεί έγκαιρα και ακολουθηθεί η σωστή θεραπευτική αντιμετώπιση, τότε το άτομο δεν θα αντιμετωπίσει κανένα απολύτως πρόβλημα, ανάλογα βέβαια και με την φύση του προβλήματος.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Πασχαλινό τραπέζι: Πώς να το απολαύσετε χωρίς συμπτώματα καούρας και δυσπεψίας

Ο Μανώλης Συμβουλάκης, Γαστρεντερολόγος και Δ/ντής Β’ Γαστρεντερολογικής Κλινικής ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για την αντιμετώπιση της καούρας και της δυσπεψίας στο Πασχαλινό τραπέζι.

Νόσος λεγεωνάριων: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την «νόσο των κλιματιστικών»

Η Ελλάδα, ως μεσογειακή χώρα, διαθέτει θεωρητικά όλες τις προϋποθέσεις για την εμφάνιση λοιμώξεων από Legionella, όπως θερμό κλίμα, λειτουργία κλιματιστικών και υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Πάσχα: Διατροφικές συνήθειες που προκαλούν προβλήματα υγείας

Πολύ συχνά, τόσο τα γιορτινά πιάτα της Ανάστασης όσο και το … πλούσιο μενού της Κυριακής του Πάσχα, όχι μόνο μας "βγάζουν" από τις διατροφικές μας συνήθειες και μας προσθέτουν βάρος αλλά και σε αρκετές περιπτώσεις μας προκαλούν προβλήματα υγείας.