32ο Πανελλήνιο Ψυχιατρικό Συνέδριο: Στρατηγικές ανάπτυξης ενός σύγχρονου σχεδίου προαγωγής της ψυχικής υγείας

Στο επίκεντρο του συνεδρίου, μεταξύ άλλων, η ανάγκη ανάπτυξης μονάδων ψυχικής υγείας που θα μπορούν να ανταποκριθούν στις σύγχρονες προκλήσεις παρέχοντας αποτελεσματικές υπηρεσίες στην κοινότητα.

Στην Καλαμάτα θα διεξαχθεί το 32ο Πανελλήνιο Ψυχιατρικό Συνέδριο, από 23 έως 26 Μαΐου 2024. Το πανελλήνιο συνέδριο της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας (ΕΨΕ), όπως κάθε χρόνο, θα αποτελέσει πεδίο γόνιμης ανταλλαγής επιστημονικών απόψεων για διάφορα επίκαιρα θέματα.

Στο επίκεντρο, μεταξύ άλλων, η κλιματική κρίση και οι φυσικές καταστροφές, η αποτελεσματική οργάνωση και δικτύωση των μονάδων ψυχικής υγείας, η διασύνδεση με την πρωτοβάθμια φροντίδα, οι ευκαιρίες που δίνει η τηλεψυχιατρική για υψηλού επιπέδου ψυχιατρική φροντίδα σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, αλλά και η αιτιοπαθογένεια, η διάγνωση και η ολοκληρωμένη θεραπεία των ψυχικών διαταραχών με βάση το βιοψυχοκοινωνικό μοντέλο.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΕΨΕ, η ψυχική και σωματική υγεία συνδέονται και αλληλεπιδρούν μεταξύ τους αποτελώντας αναπόσπαστα και ισότιμα μέρη προκειμένου ένας άνθρωπος να χαρακτηριστεί ή όχι υγιής. Η ψυχική υγεία είναι μια κατάσταση ευεξίας όπου καθένας και καθεμιά αντιλαμβάνεται και αναπτύσσει ελεύθερα τις ικανότητές που έχει, προσαρμόζεται επιτυχώς σε όποιες ψυχοπιεστικές καταστάσεις συμβούν και συμμετέχει ενεργά στην κοινωνική ζωή.

Μια σειρά από εξωτερικές και μη ελέγξιμες σε ατομικό επίπεδο καταστάσεις, όπως οι πόλεμοι στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός, δρουν ως σοβαροί παγκόσμιοι ψυχοπιεστικοί παράγοντες και θέτουν σε κίνδυνο την ψυχική υγεία όλων μας. Οι πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές και πλημμύρες στη χώρα μας, όντας συνέπειες της κλιματικής κρίσης, υπογραμμίζουν με δραματικό ρόλο το πόσο ευάλωτοι, και ψυχικά, είμαστε σε μια νέα απειλή που κλιμακώθηκε ταχύτητα και που δυστυχώς καλούμαστε να διαχειριστούμε, χωρίς ακριβώς να γνωρίζουμε πως.

Παλιές και νέες και προκλήσεις σε έναν κόσμο που αλλάζει συνεχώς μας υποχρεώνουν να προσαρμόζουμε τη δράση μας προκειμένου να ενισχύσουμε την ψυχική ανθεκτικότητα σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο.

Όπως τονίζει ο πρόεδρος της ΕΨΕ Δρ.Βασίλειος-Παντελεήμων Μποζίκας, «οι βασικές αρχές που πρέπει να διέπουν τις κύριες στρατηγικές επιλογές για την ανάπτυξη ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού σχεδίου προαγωγής της ψυχικής υγείας είναι: η πρόσβαση σε αποτελεσματική και έγκαιρη πρόληψη που θα αφορά τόσο το γενικό πληθυσμό όσο και ειδικές ομάδες υψηλού κινδύνου (π.χ. άτομα από 12-25 ετών αλλά και ηλικιωμένα άτομα, γυναίκες, πρόσφυγες), η πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου φροντίδα και θεραπεία, πάντα σε συνθήκες αξιοπρέπειας και βέβαια, η κοινωνική επανένταξη όσων εκδήλωσαν κάποια ψυχική νόσο. Απαιτείται η ανάπτυξη μονάδων ψυχικής υγείας που θα μπορούν να ανταποκριθούν στις σύγχρονες προκλήσεις παρέχοντας υπηρεσίες στην κοινότητα» καταλήγει ο Δρ.Μποζίκας.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Στην Αθήνα το 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Ακεραιότητα της Έρευνας

Το 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Ακεραιότητα της Έρευνας (8th World Conference on Research Integrity ) συνδιοργανώνεται από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και το WCRI Foundation.

ΕΟΔΥ: Τι ανακοίνωσε για την έξαρση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στην  Μαγνησία

Με αφορμή την έξαρση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στην ΠΕ Μαγνησίας, οι υπεύθυνοι του ΕΟΔΥ συστήνουν την αυστηρή τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής για την αποφυγή της δευτερογενούς μετάδοσης της νόσου.

“Αγλαΐα Κυριακού”: Κανονικά θα λειτουργούν από Δευτέρα 3 Ιουνίου τα τακτικά χειρουργεία του νοσοκομείου

Κανονικά  θα πραγματοποιούνται από την Δευτέρα 3 Ιουνίου τα προγραμματισμένα τακτικά χειρουργεία του νοσοκομείου Παίδων "Αγλαΐα Κυριακού".