3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εξατομικευμένης Ιατρικής

Η Εξατομικευμένη Ιατρική αποτελεί ένα ραγδαία εξελισσόμενο πεδίο, το οποίο καλύπτει το διαγνωστικό και θεραπευτικό φάσμα όλων των νόσων.

Το Ερευνητικό και Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο για την Υγεία (Research and Educational Institute for Health, REdI4 Health) διοργανώνει το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εξατομικευμένης Ιατρικής, που θα διεξαχθεί στο ΖΑΠΠΕΙΟ Μέγαρο στην Αθήνα, στις 14 – 16 Δεκεμβρίου 2023.

Το πεδίο της Εξατομικευμένης Ιατρικής αφορά την συσχέτιση γονιδίων με κληρονομικές νόσους και φυσιολογικά χαρακτηριστικά, καθώς και την ανταπόκριση στην φαρμακευτική αγωγή. Η Εξατομικευμένη Ιατρική αποτελεί ένα ραγδαία εξελισσόμενο πεδίο, το οποίο καλύπτει το διαγνωστικό και θεραπευτικό φάσμα όλων των νόσων. Απώτερος σκοπός της Εξατομικευμένης Ιατρικής είναι η βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ασθενών και ταυτόχρονα η μείωση του κόστους της παρεχόμενης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Στην Ελλάδα, το πεδίο της Γονιδιωματικής και Εξατομικευμένης Ιατρικής τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει μια άνθηση με ολοένα αυξανόμενο αριθμό ερευνητικών ομάδων σε ελληνικά Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα που ασχολούνται με αντικείμενα του συγκεκριμένου πεδίου, όπως φαρμακογονιδιωματική, μεταβολομική, επιγονιδιωματική, πρωτεϊνωματική, αλλά και με συναφείς ερευνητικές κατευθύνσεις, όπως γονιδιωματική πληροφορική, γενετική και ηθική, και άλλα.

Τα προηγούμενα δύο Πανελλήνια Συνέδρια Εξατομικευμένης Ιατρικής διοργανώθηκαν τον Δεκέμβριο του 2019 και τον Δεκέμβριο του 2021, με απώτερο στόχο να αποτελέσουν ένα κεντρικό φόρουμ για την παρουσίαση των πιο πρόσφατων επιστημονικών πεπραγμένων από Έλληνες ερευνητές σε Ελλάδα και εξωτερικό στο πεδίο της Γονιδιωματικής και Εξατομικευμένης Ιατρικής.

Το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εξατομικευμένης Ιατρικής περιλαμβάνει ομιλίες από προσκεκλημένους ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και προφορικές  ανακοινώσεις από νέους ερευνητές, υποψήφιους διδάκτορες και φοιτητές. Οι περιλήψεις των εργασιών που θα ανακοινωθούν στο συνέδριο θα δημοσιευθούν σε ειδικό τόμο του νέου ελληνικού επιστημονικού περιοδικού “Εξατομικευμένη Ιατρική”.

-Περισσότερες πληροφορίες για το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εξατομικευμένης Ιατρικής στον σύνδεσμο: https://conferences.permed.gr/2023/

-Για το πρόγραμμα του Συνεδρίου, επισκεφτείτε τον σύνδεσμο: https://conferences.permed.gr/2023/scprogram/

Σχετικά με το Ερευνητικό και Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο για την Υγεία 

Το Ερευνητικό και Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο για την Υγεία είναι ένας αστικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός που στοχεύει στην προαγωγή και ανάπτυξη της Ιατρικής με δράσεις που άπτονται των επιστημονικών πεδίων: Εξατομικευμένη Ιατρική, Οικονομικά της Υγείας, Βιοηθική, Ψυχική Υγεία.

Οι δράσεις του Ερευνητικού και Εκπαιδευτικού Ινστιτούτου για την Υγεία περιλαμβάνουν:

– Την παραγωγή ερευνητικού έργου στα πλαίσια Εθνικών και Ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

– Την επιμόρφωση και εκπαίδευση επιστημόνων στο πεδίο των Βιοϊατρικών Επιστημών, όπως στα πεδία της γενετικής του ανθρώπου, μοριακής και κυτταρικής βιολογίας, γονιδιωματικής, βιοπληροφορικής και εξατομικευμένης ιατρικής και στον κλάδο των Οικονομικών της Υγείας, της Βιοηθικής, της Ψυχικής Υγείας και άλλων συναφών επιστημονικών πεδίων.

– Την δημοσίευση εφαρμοσμένων ή ερευνητικών μελετών σε  διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

– Την διοργάνωση επιστημονικών συνεδρίων, σεμιναρίων, εκδηλώσεων στο επιστημονικό πεδίο των βιοϊατρικών επιστημών, βιοπληροφορικής, εξατομικευμένης ιατρικής, της Ψυχικής υγείας και επίσης στο επιστημονικό πεδίο των οικονομικών της Υγείας, της Βιοηθικής, της Δημόσιας υγείας  και η συνεργασία με ερευνητικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα για την από κοινού διοργάνωση επιστημονικών συνεδρίων, σεμιναρίων, εκδηλώσεων στα παραπάνω επιστημονικά πεδία.

– Την δημιουργία επιστημονικών ομάδων που προωθούν την εκπαίδευση στους προαναφερθέντες τομείς της Υγείας και η έκδοση ενημερωτικών και επιστημονικών περιοδικών με θεματολογία που άπτεται στα προαναφερθέντα επιστημονικά πεδία.

– Την οικονομική υποστήριξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων επιμόρφωσης επιστημόνων του κλάδου και η χορήγηση υποτροφιών μετεκπαίδευσης.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Έξαρση κρουσμάτων κοκκύτη στην Ευρώπη και την Ελλάδα: Επιτακτική η ανάγκη εμβολιασμού

Η αύξηση των δηλωθέντων κρουσμάτων κοκκύτη πιθανώς συνδέεται με τη μη έγκαιρη ανοσοποίηση ορισμένων ηλικιακών ομάδων καθώς και τη χαμηλότερη κυκλοφορία του παθογόνου κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Ασθενείς με VHL: «Μηδενίζουμε το στίγμα, πολλαπλασιάζουμε την ελπίδα»

Η Οικογενειακή Συμμαχία κατά της νόσου V.H.L Ελλάδος, με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Σπανίων Παθήσεων, θέτει ως στόχο για ακόμη μία φορά τη βελτίωση της αντιμετώπισης των ατόμων με νόσο VHL.

Μόλυβδος και προστασία των εργαζομένων: Πράσινο φως της ΕΕ για νέες οριακές τιμές

Για πρώτη φορά σε 40 χρόνια, η ΕΕ επανεξέτασε τα οριακά επίπεδα επαγγελματικής έκθεσης στον μόλυβδο και τις ανόργανες ενώσεις του, μειώνοντάς τα κατά πέντε φορές.