Ποιες εξετάσεις πρέπει να κάνουν οι γυναίκες μετά τα 50;

Η εμμηνόπαυση είναι μια φυσιολογική βιολογική διαδικασία, με μέση ηλικία εμφάνισής τα 53 έτη. Ωστόσο, λόγω των πολλών ορμονικών αλλαγών που επιφέρει στον οργανισμό, μπορεί να επηρεάσει με ποικίλους τρόπους τη γυναικεία υγεία.

Ποιες είναι οι απαραίτητες εξετάσεις στις οποίες πρέπει να υποβάλλονται όλες οι γυναίκες μετά τα 50 τους έτη; Μας απαντά η Παρασκευή Μεντζελοπούλου, Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος.

Παρ’όλο που η εμμηνόπαυση είναι μια δύσκολη περίοδος και σωματικά και ψυχολογικά, πολλές γυναίκες την βλέπουν σαν μια νέα περίοδο της ζωής τους χωρίς τους περιορισμούς της περιόδου και της γονιμότητας και το άγχος δημιουργίας οικογένειας.

Ωστόσο, η εμμηνόπαυση μπορεί να επηρεάσει το σώμα και τα διάφορα όργανα και συστήματα με πολλούς τρόπους όπως:

-Διαταραχές στην λειτουργία των αγγείων:  ξαφνικές αλλαγές στην θερμοκρασία, αίσθημα ζέστης, εξάψεις, ιδρώτες, διακοπή του ύπνου λόγω εφίδρωσης ή εξάψεων

-Διαταραχές στην σκέψη και τη διάθεση: έντονες μεταπτώσεις στην διάθεση, αίσθημα θυμού, θλίψης ή σύγχυσης, ευερεθιστότητα, συχνό κλάμα, και, κάποιες φορές, αγχωτική διαταραχή ή ακόμα και κατάθλιψη

-Αλλαγές στην λειτουργία των γεννητικών οργάνων: προβλήματα με ξηρότητα του κόλπου, φαγούρα τοπική, πόνος κατά την ερωτική επαφή, ερεθισμός της περιοχής του κόλπου, προβλήματα με την ούρηση όπως ακράτεια ή συχνουρία

-Διαταραχές στον σκελετό και τα κόκκαλα: απώλεια οστικής μάζας, οστεοπόρωση, απώλεια ύψους, κατάγματα

-Διαταραχές στον μεταβολισμό: σταδιακή αύξηση του βάρους, αύξηση στη χοληστερίνη και το σάκχαρο

-Διαταραχές στο καρδιαγγειακό σύστημα, με αύξηση της αρτηριακής πίεσης και ανάπτυξη αθηρωμάτωσης.

Μια γυναίκα επομένως μετά τα 50 πρέπει να παρακολουθείται συχνά για την πρόληψη χρόνιων παθήσεων. Κάθε χρόνο θα πρέπει να υποβάλλεται σε ένα check-up και να ελέγχεται για:

-Αλλαγές στην πίεση. Αν βρεθούν δύο τουλάχιστον μετρήσεις σε ηρεμία  > 140 η συστολική πίεση και >85 η διαστολική τότε πρέπει να γίνει έλεγχος για αρτηριακή υπέρταση.

-Διαταραχές στα λιπίδια και τη χοληστερίνη. Μετά την εμμηνόπαυση οι περισσότερες γυναίκες έχουν αύξηση της ολικής χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων και μείωση της «καλής» χοληστερίνης (HDL) και μπορεί να χρειαστεί να τροποποιήσουν την αγωγή τους ή και να πάρουν θεραπεία, σε περίπτωση αυξημένου καρδιαγγειακού κίνδυνου.

-Αύξηση στο σάκχαρο και σακχαρώδη διαβήτη, ειδικά αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό για την νόσο. Αν το σάκχαρο νηστείας είναι >100 mg/dl σε δύο μετρήσεις, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον ιατρό σας για την πρόληψη του διαβήτη.

-Το βάρος και τον δείκτη μάζας σώματος. Η αύξηση του σωματικού βάρους και του δείκτη μάζας σώματος αυξάνει θεαματικά τον κίνδυνο για υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, διαταραχές στα λιπίδια και καρδιαγγειακή νόσο.

-Την οστική πυκνότητα. Η πρόληψη της οστεοπόρωσης και των καταγμάτων είναι ιδιαίτερα σημαντική για την διατήρηση υψηλής ποιότητας ζωής.

-Την λειτουργία του θυρεοειδούς. Μετά την εμμηνόπαυση αρκετές γυναίκες που μπορεί να μην είχαν ποτέ προβλήματα με τον θυρεοειδή τους παρουσιάζουν είτε αλλαγές στην λειτουργία του είτε όζους στον θυρεοειδή τους.

-Αλλαγές στην όραση. Κάθε χρόνο θα πρέπει να γίνεται έλεγχος από οφθαλμίατρο τουλάχιστον για αξιολόγηση του κινδύνου για γλαύκωμα και για άλλες παθήσεις του οφθαλμού που σχετίζονται με την υπέρταση και τον διαβήτη.

-Τη στοματική υγεία, με επισκέψεις στον οδοντίατρο για συστηματικούς καθαρισμούς.

-Κάθε γυναίκα μετά το 50 θα πρέπει επίσης κάθε χρόνο να κάνει μαστογραφία και test PAP και να αυτοεξετάζει το μαστό της κάθε μήνα.

-Δεν θα πρέπει τέλος να ξεχνάμε τον προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο του εντέρου κάθε 5-10 χρόνια με κολονοσκόπηση,  ιδιαίτερα αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό.

Μαζί με τον γιατρό σας πρέπει να κάνετε ένα πλάνο παρακολούθησης όλων αυτών των παραμέτρων και πρόληψης παθήσεων. Αν ήδη υπάρχει μια διαταραχή ή χρειάζεται να ξεκινήσετε κάποια θεραπεία, τότε θα πρέπει να παρακολουθείστε πιο συστηματικά, ανάλογα με την υπόδειξη του γιατρού σας.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Πρόσκληση για συμμετοχή στην παγκόσμια έρευνα: «Τι πιστεύουμε για την άνοια και το Alzheimer;»

Η Παγκόσμια Εταιρεία Alzheimer (Alzheimer's Disease International) και το London School of Economics and Political Science (LSE), πραγματοποιούν την μεγαλύτερη παγκόσμια έρευνα στάσεων και πεποιθήσεων σχετικά με την άνοια.

Θεραπευτικό πρόγραμμα: «Η Ζωντανή Μουσική στην Ευζωία των Ατόμων Τρίτης Ηλικίας με Άνοια»

Η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών διοργανώνει εκδήλωση για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Θεραπευτικού Προγράμματος «Η Ζωντανή Μουσική στην Ευζωία των Ατόμων Τρίτης Ηλικίας με Άνοια».

Συμβουλές που θα βοηθήσουν τους ασθενείς με άνοια να αντιμετωπίσουν την αλλαγή ώρας

Η αλλαγή της ώρας μπορεί για τους περισσότερους να αποτελεί μία ασήμαντη λεπτομέρεια στο φθινοπωρινό πρόγραμμα, αλλά για όσους αντιμετωπίζουν την άνοια σαν ασθενείς ή σαν φροντιστές, συχνά αποτελεί μια αφορμή σύγχυσης.