«Άγγελοι της Χαράς»: όταν η Τέχνη προσφέρει χαρά στα άτομα της Τρίτης Ηλικίας

Οι «Άγγελοι της Χαράς» είναι μια εμψυχωτική ομάδα που προσφέρει εθελοντικά, από το 2011, ψυχοκοινωνική στήριξη μέσω της τέχνης σε άτομα τρίτης ηλικίας, παιδιά και άτομα με αναπηρίες. Η ομάδα αποτελείται από επαγγελματίες καλλιτέχνες (ηθοποιούς, μουσικούς κ.ά.), εξειδικευμένους στη μουσικοθεραπεία επαγγελματίες, παιδαγωγούς, ψυχολόγους και επιστημονικούς συμβούλους που έχουν κοινό όραμα την προσφορά στον άνθρωπο. Οι περισσότερες δράσεις της ομάδας υλοποιούνται σταθερά σε εβδομαδιαία συχνότητα ώστε να παρέχουν, όσο το δυνατόν, τη βέλτιστη ποιότητα.

Περισσότεροι από 4.500 ηλικιωμένοι, συγγενείς και φροντιστές τους στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, 8.300 παιδιά σε νοσοκομεία και ιδρύματα και περισσότερα από 1.200 άτομα με αναπηρία σε δομές έχουν συμμετάσχει σε κάποιες από τις θεατρικές παραστάσεις, τα μουσικοχορευτικά δρώμενα ή τις υπόλοιπες εμψυχωτικές δράσεις των «Αγγέλων της Χαράς» που το σύνθημά τους είναι «Δίνοντας χαρά όπου υπάρχει ανάγκη».

Αποστολή τους να αντικατασταθεί ο φόβος με την εμπιστοσύνη, η λύπη με την χαρά, και το άγχος με την ελπίδα, προσφέροντας αγάπη, φροντίδα και χαμόγελα στους ανθρώπους που βιώνουν φυσικό ή ψυχικό πόνο.

Τα Προγράμματα για Ηλικιωμένους

Οι «Άγγελοι της Χαράς», από το 2014,  μέσα από εξειδικευμένα προγράμματα προσαρμοσμένα την Τρίτη Ηλικία, εμψυχώνουν ηλικιωμένους, οι οποίοι βιώνουν συναισθήματα θλίψης, μοναξιάς, απελπισίας και συχνά φυσικό πόνο, σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, σε κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων και σε Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων, αγκαλιάζοντας δημιουργικά τα συναισθήματά τους.

Με σύμμαχο τον χρόνο, την ανθρώπινη επαφή και με επιστημονική προσέγγιση, οι «Άγγελοι της Χαράς», πλησιάζουν με αγάπη τον κάθε ηλικιωμένο ξεχωριστά και δημιουργούν σχέση εμπιστοσύνης. Τραγουδούν και χορεύουν μαζί τους, συνδέονται με το άγγιγμα, το βλέμμα και τη φωνή. Μουσικοί, χορευτές και εμψυχωτές ενεργοποιούν τους ηλικιωμένους μέσα από την επαφή, ενώ πολύ συχνά ζωντανεύουν μνήμες της νιότης τους, επιτρέποντάς τους να βιώσουν και πάλι όμορφες και ευχάριστες στιγμές.

Δύο είναι τα βασικά προγράμματα που υλοποιούνται για τους ηλικιωμένους:

  • «Παλιά Αθήνα» ( διαδραστικό μουσικοχορευτικό πρόγραμμα)
  • «Άρπα και Παραμύθι» ( ιδιαίτερος τρόπος αφήγησης παραμυθιού με άρπα )

-Πρόγραμμα «Παλιά Αθήνα»

Το διαδραστικό μουσικοχορευτικό πρόγραμμα «Παλιά Αθήνα» στοχεύει να απαλύνει τη μονοτονία της καθημερινότητας των ηλικιωμένων, οι οποίοι αρκετά συχνά αισθάνονται θλίψη και μοναξιά, αγκαλιάζοντας δημιουργικά τα συναισθήματά τους με σύμμαχο την τέχνη και με επιστημονική προσέγγιση.

Οι «Άγγελοι της Χαράς», μέσα από την οπτικοακουστική παραγωγή και τις ζωντανές διαδικτυακές δράσεις “πλησιάζουν ” με αγάπη τους ηλικιωμένους, ενθαρρύνοντάς τους να συμμετέχουν στο πρόγραμμα με αποκρίσεις, χορό και τραγούδι δημιουργώντας έτσι σχέσεις εμπιστοσύνης. Μουσικοί, χορευτές και εμψυχωτές ενεργοποιούν τους ηλικιωμένους σε ένα ταξίδι στο παρελθόν με σκοπό να αναβιώσουν μνήμες της νιότης τους, επιτρέποντάς τους να ζήσουν και πάλι όμορφες και ευχάριστες στιγμές στο παρόν.

-Άρπα και Παραμύθι

Η άρπα δημιουργεί, μέσα από τον αφοσιωμένο ερμηνευτή, ηχητικές ατμόσφαιρες και ηχοτοπία που μαγνητίζουν, προσκαλώντας ευγενικά τον ακροατή σε καταλάγιασμα εντάσεων και σκέψεων. Μέσα από τους ήχους της άρπας, ο άνθρωπος παραδίνεται και γαληνεύει, επιτρέπει στον εαυτό του να ονειρευτεί και στο νου του να ταξιδέψει και αφήνεται σε εικόνες και συνειρμούς που γεννιούνται μέσα από τα μουσικά κομμάτια.

Η εμπειρία αυτή, ενισχυόμενη από παραστάσεις και συμβολισμούς παραμυθιών που αναδεικνύουν πανανθρώπινες αξίες, χαρά και αισιοδοξία, αποτελεί μια δυνατή συνθήκη που ευεργετεί βαθιά τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Επιπλέον, η άρπα έχει τη δυναμική να αποτελεί ένα μουσικό όργανο συντροφιάς και συντονισμού του ανθρώπου με τη θετικότητα, την ελπίδα και την εσωτερική του δύναμη.

Πρόσφατα, οι  «Άγγελοι της Χαράς» πιστοί στο έργο προσφοράς για τους ηλικιωμένους, ανακοίνωσαν την έναρξη συνεργασίας με την Ελληνική Γεροντολογική & Γηριατρική Εταιρεία. Μέσω του σχετικού συμφώνου που υπεγράφη και από τις δύο πλευρές, επικυρώνεται η επιστημονικού χαρακτήρα συνεργασία των δύο φορέων με στόχο την ποιοτική διεύρυνση των δραστηριοτήτων των «Αγγέλων της Χαράς» προς εκπαιδευτικές, ερευνητικές και καλλιτεχνικές ενέργειες, οι οποίες απευθύνονται στα άτομα της τρίτης ηλικίας.

Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις της ομάδας « Άγγελοι της Χαράς»:

http://www.angelsofjoy.gr

https://www.facebook.com/angelsofjoy.gr/

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Πρόσκληση για συμμετοχή στην παγκόσμια έρευνα: «Τι πιστεύουμε για την άνοια και το Alzheimer;»

Η Παγκόσμια Εταιρεία Alzheimer (Alzheimer's Disease International) και το London School of Economics and Political Science (LSE), πραγματοποιούν την μεγαλύτερη παγκόσμια έρευνα στάσεων και πεποιθήσεων σχετικά με την άνοια.

Θεραπευτικό πρόγραμμα: «Η Ζωντανή Μουσική στην Ευζωία των Ατόμων Τρίτης Ηλικίας με Άνοια»

Η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών διοργανώνει εκδήλωση για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Θεραπευτικού Προγράμματος «Η Ζωντανή Μουσική στην Ευζωία των Ατόμων Τρίτης Ηλικίας με Άνοια».

Συμβουλές που θα βοηθήσουν τους ασθενείς με άνοια να αντιμετωπίσουν την αλλαγή ώρας

Η αλλαγή της ώρας μπορεί για τους περισσότερους να αποτελεί μία ασήμαντη λεπτομέρεια στο φθινοπωρινό πρόγραμμα, αλλά για όσους αντιμετωπίζουν την άνοια σαν ασθενείς ή σαν φροντιστές, συχνά αποτελεί μια αφορμή σύγχυσης.