Η νόσος Αλτσχάιμερ σε αριθμούς στην Ελλάδα και τον κόσμο

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την νόσο Αλτσχάιμερ, ας δούμε μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για την πάθηση που πλήττει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

 • Η νόσος Αλτσχάιμερ και η άνοια δεν είναι η ίδια πάθηση. Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι μια μορφή άνοιας.
 • Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι μια νευροεκφυλιστική ασθένεια του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος και η πιο συχνή αιτία άνοιας (60-70% του συνόλου).
 • Περισσότεροι από 50 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ζουν με άνοια, αριθμός που αναμένεται να φτάσει τα 75 εκατομμύρια ανθρώπους μέχρι το 2030 και τα 132 εκατομμύρια έως το 2050.
 • Σύμφωνα με πρόσφατα δεδομένα έρευνας της Παγκόσμιας Εταιρείας Νόσου Alzheimer, 41 εκατομμύρια περιστατικά άνοιας στον κόσμο δεν έχουν διαγνωστεί.
 • Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι, περίπου 200.000 άτομα πάσχουν από άνοια και 280.000 άτομα πάσχουν από ήπια νοητική διαταραχή που είναι προστάδιο της άνοιας. Αν συνυπολογισθεί ότι, για κάθε ασθενή με άνοια επηρεάζεται σημαντικά η ζωή τουλάχιστον 2 ακόμη μελών της οικογένειας του που παίζουν το ρόλο του φροντιστή, η πάθηση αφορά περισσότερους από 1.000.000 Έλληνες πολίτες.
 • Οι σημαντικότεροι παράγοντες κινδύνου για την νόσο Αλτσχάιμερ είναι η γενετική προδιάθεση και κυρίως, αύξηση της ηλικίας. Σύμφωνα με την οργάνωση Alzheimer Europe, 1 άτομο στα 20 ηλικίας άνω των 65 ετών θα παρουσιάσει την νόσο ενώ στα άτομα ηλικίας μικρότερης των 65 ετών, ο επιπολασμός είναι 1 στα 1000 άτομα .
 • Τα συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερν εκδηλώνονται με διαφορετικό τρόπο σε κάθε άτομο και επιδεινώνονται με την πρόοδο της νόσου. Από την έναρξη των συμπτωμάτων της νόσου μέχρι τα τελικά στάδια της, μεσολαβούν κατά μέσο όρο 10 χρόνια.
 • Σύμφωνα με έρευνες, το 90% των ατόμων που πάσχουν από την νόσο Αλτσχάιμερ δεν παρατηρούν κανένα σύμπτωμα παρά μόνο μετά την ηλικία των 60 ετών.
 • Οι γυναίκες παρουσιάζουν διπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν νόσο Αλτσχάιμερ σε σχέση με τους άνδρες και με διαφορές στην εξέλιξη, την διάρκεια και τον τύπο της νόσου.
 • Η πρώιμη έναρξη της νόσου Αλτσχάιμερ σε ηλικίες κάτω των 60 επηρεάζει περίπου το 5% του συνόλου των ασθενών που πάσχουν από τη νόσο.
 • Η νόσος Αλτσχάιμερ έχει τεράστια οικονομική επίπτωση τόσο στην οικογένεια όσο και στα Συστήματα Υγείας. Το ετήσιο κόστος της ξεπερνά το ένα τρισ. δολάρια παγκοσμίως λόγω της υψηλής υγειονομικής δαπάνης που απαιτεί. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση η νόσος Αλτσχάιμερ απορροφά αυτήν τη στιγμή το 25% του συνόλου των δαπανών για την υγεία. Στην Ελλάδα, το ετήσιο κόστος αντιμετώπισης της άνοιας εκτιμάται ότι φτάνει τα 3 δισ. ευρώ.
 • Δεν υπάρχει θεραπεία για την νόσο Αλτσχάιμερ, υπάρχουν όμως φαρμακευτικές επιλογές, οι οποίες μπορούν να καθυστερήσουν την πρόοδο της νόσου και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής του ασθενή.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Η ανεργία “κόβει” χρόνια

Κατάθλιψη, αγχωτικές διαταραχές ακόμα και πρόωρο θάνατο μπορούν να προκαλέσουν η ανεργία και η μείωση του εισοδήματος σύμφωνα με έρευνες Καναδών επιστημόνων.

Ελληνικές βιολογικές ελιές σε κάψουλα, ως συμπλήρωμα διατροφής για τη μείωση της χοληστερόλης

Στην τελική ευθεία βρίσκεται πλέον η κλινική μελέτη του συμπληρώματος διατροφής, προερχόμενου από επιτραπέζιες βιολογικές ελιές «Καλαμών» βιολογικών ελαιώνων από τη Σπάρτη, που έχουν επιλεγεί ανάμεσα από 150 διαφορετικούς τύπους ελιών λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φαινόλες.

Ερευνητές εντόπισαν περιοχές του εγκεφάλου που επηρεάζονται από την υψηλή πίεση και σχετίζονται με την άνοια

Ερευνητές εντόπισαν για πρώτη φορά συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου που έχουν υποστεί βλάβη από την υψηλή αρτηριακή πίεση και μπορεί να συμβάλουν στη μείωση των νοητικών διεργασιών και στην ανάπτυξη άνοιας.