spot_imgspot_img

Αντιόξινα φάρμακα για έλκος και γαστρίτιδα

Είναι αλήθεια ότι αυξάνουν τον κίνδυνο λοίμωξης από Covid- 19;

Η χρήση αναστολέων αντλίας πρωτονίων (Proton Pump Inhibitors – PPIs), φάρμακα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της καούρας και της παλινδρόμησης οξέος,  φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης από τον COVID-19, σύμφωνα με τα ευρήματα αμερικανικής μελέτης που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Gastroenterology.

Οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων είναι από τα πιο συχνά συνταγογραφούμενα φάρμακα στον κόσμο. Πρόκειται για τις ουσίες ομεπραζόλη, εσομεπραζόλη, λανσοπραζόλη, παντοπραζόλη και ραμπεπραζόλη. Τα φάρμακα αυτά έχουν ισχυρότατη ανασταλτική δράση στην έκκριση του υδροχλωρικού οξέος του στομάχου και χρησιμοποιούνται στην αντιμετώπιση των γαστρικών και δωδεκαδακτυλικών ελκών, της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, των συνδρόμων παθολογικής υπερέκκρισης οξέος και σε συνδυασμό με αντιβιοτικά, στην εκρίζωση του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, μικρόβιο που ευθύνεται για την γαστρίτιδα και το έλκος.

Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν και του Ιατρικού Κέντρου Cedars-Sinai στο Λος Αντζελες διεξήγαγαν μια μεγάλη διαδικτυακή έρευνα σε περίπου 53.000 άτομα με γαστρεντερικά συμπτώματα,  με στόχο τη διερεύνηση της συσχέτισης μεταξύ της χρήσης PPI και των θετικών αποτελεσμάτων του τεστ COVID-19. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα ερωτήθηκαν εάν λαμβάνουν φάρμακα PPI και εάν βρέθηκαν θετικοί στον COVID-19. Μετά την ανάλυση των δεδομένων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που έπαιρναν φάρμακα PPI φαίνεται ότι παρουσιάζουν δύο έως τέσσερις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να βγουν θετικοί στον COVID-19 σε σχέση με εκείνους που δεν χρησιμοποιούσαν αυτά τα φάρμακα.

Γιατί όμως τα φάρμακα PPI αυξάνουν τον κίνδυνο μόλυνσης από COVID-19;

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας δρα Μπρέναν Σπίγκελ «ο λόγος που υπάρχει οξύ στο στομάχι μας είναι για να σκοτώνει παθογόνους ιούς και βακτήρια πριν  εισχωρήσουν στην πεπτική οδό. Τα φάρμακα PPI μπλοκάρουν τις αντλίες που απελευθερώνουν οξύ στο στομάχι. Οι κορονοϊοί καταστρέφονται εύκολα σε ένα γαστρικό pH κάτω του 3 αλλά αντίθετα επιβιώνουν σε ένα ουδέτερο pH όπως αυτό που δημιουργούν τα φάρμακα PPI».

Η ερευνητική ομάδα γνωστοποίησε ότι δεν παρατηρήθηκε υψηλότερος κίνδυνος μόλυνσης σε ασθενείς που λάμβαναν μια άλλη συναφή κατηγορία φαρμάκων που χορηγούνται για τις καούρες, τους ανταγωνιστές του υποδοχέα της ισταμίνης-2 (H2RA).

ΟΙ ερευνητές διευκρίνισαν ότι τα ευρήματα της έρευνάς τους δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση σύσταση για τη διακοπή θεραπείας με φάρμακα PPI, ούτε και την αντικατάστασή τους με φάρμακα Η2 ανταγωνιστές και τόνισαν «τα ευρήματά μας υποστηρίζουν ότι τα φάρμακα  PPI θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο όταν ενδείκνυνται, στη χαμηλότερη αποτελεσματική δόση. Είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε πως η μόνη σίγουρη προστασία από τον κορονοϊό είναι η τήρηση των μέτρων προστασίας που έχουν συσταθεί από τους επίσημους φορείς υγείας».

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

spot_img

Τελευταία Άρθρα

Ποιες δραστηριότητες μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας

Η ανάγνωση ενός βιβλίου, η αφιέρωση χρόνου στην οικογένεια και στους φίλους, οι χειροτεχνικές δημιουργίες, η γιόγκα...

Διαβήτης: ευεργετική η βόλτα μετά το φαγητό

Μια σύντομη βόλτα μετά το φαγητό είναι αρκετή για να μειώσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα καθώς και το ενδεχόμενο εκδήλωσης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Σίδηρος: το πολύτιμο μέταλλο που δεν πρέπει να σας λείψει

Ο σίδηρος είναι ένα απαραίτητο μέταλλο για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Διαβάστε σε ποιες τροφές θα τον βρείτε και πώς δεν θα παρουσιάσετε ανεπάρκεια σιδήρου