Ευρωπαϊκό  Παρατηρητήριο Copernicus: Το 2023 θα είναι η πιο θερμή χρονιά στην ιστορία 

Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη

Επιστήμονες του Ευρωπαϊκού  Παρατηρητηρίου Copernicus δήλωσαν ότι το έτος 2023 θα είναι η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ.

Το 2023 θα είναι η χρονιά με τις υψηλότερες καταγεγραμμένες θερμοκρασίες στην ιστορία, καθώς ο Νοέμβριος έγινε ο έκτος συνεχόμενος μήνας κατά τον οποίο καταρρίφθηκαν ρεκόρ, ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Copernicus.

Το ρεκόρ σημειώνεται την χρονική στιγμή όπου οι κυβερνήσεις βρίσκονται σε μαραθώνιες διαπραγματεύσεις για το εάν θα καταργήσουν, για πρώτη φορά, σταδιακά, τη χρήση άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου που εκπέμπουν CO2, κύριες πηγές εκπομπών θερμότητας, στη Σύνοδο Κορυφής COP28 στο Ντουμπάι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι επιστήμονες της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus προκύπτει ότι:

-Ο Νοέμβριος του 2023 ήταν ο θερμότερος Νοέμβριος που έχει καταγραφεί παγκοσμίως, με μέση θερμοκρασία επιφανειακού αέρα 14,22°C, 0,85°C πάνω από τον μέσο όρο του Νοεμβρίου 1991-2020 και 0,32°C πάνω από τη θερμοκρασία του προηγούμενου θερμότερου Νοεμβρίου του 2020.

-Ο Νοέμβριος 2023 ήταν περίπου 1,75°C θερμότερος από την εκτίμηση του μέσου όρου του Νοεμβρίου για το 1850-1900, την καθορισμένη προβιομηχανική περίοδο αναφοράς.

-Το φθινόπωρο του βόρειου ημισφαιρίου (Σεπτέμβριος-Νοέμβριος) ήταν επίσης το πιο ζεστό στην ιστορία «με μεγάλη διαφορά», με τη θερμοκρασία στους 15,3 ° Κελσίου, δηλαδή αυξημένη κατά 0,88 ° Κελσίου σε σύγκριση με τον μέσο όρο.

-Από τον Ιανουάριο, η μέση θερμοκρασία είναι η υψηλότερη που καταγράφτηκε ποτέ κατά τους πρώτους 11 μήνες οποιασδήποτε χρονιάς: 1,46 ° Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1850-1900 και 0,13 ° Κελσίου πάνω από τους έντεκα πρώτους μήνες του 2016, της πιο θερμής χρονιάς στην ιστορία μέχρι φέτος.

-Το κυκλικό κλιματικό φαινόμενο Ελ Νίνιο συνεχίζει να τροφοδοτεί την αύξηση των θερμοκρασιών το 2023 και ακόμη -μέχρι τώρα- δεν έχει φθάσει στο απόγειό του.

-Τον Νοέμβριο του 2023 η θερμοκρασία στην επιφάνεια των ωκεανών ήταν επίσης ιστορικά η υψηλότερη καταγεγραμμένη αυτή την περίοδο του χρόνου, 0,25 ° Κελσίου υψηλότερη από το προηγούμενο ρεκόρ, τον Νοέμβριο του 2015. Το ρεκόρ προστίθεται σε αυτά που καταρρίπτονταν κάθε μήνα από τον Απρίλιο φέτος.

-Η ξηρασία συνέχισε να πλήττει τον περασμένο μήνα πολλές περιοχές των ΗΠΑ, της κεντρικής και της ανατολικής Ασίας, κι έγινε πολύ περισσότερο αισθητή στη νότια Αμερική. Αντίθετα, στην Ευρώπη ο καιρός ήταν πιο υγρός, καθώς υπήρξε ιδίως η εκδήλωση της καταιγίδας Κίραν, που έφερε εκτεταμένες βροχοπτώσεις σε μεγάλο μέρος της.

-Η έκταση της επιφάνειας του πάγου στην Αρκτική κατέγραψε το 8ο μηνιαίο ελάχιστο φέτος τον Νοέμβριο, συρρικνώθηκε σε επίπεδο 4% κάτω του μέσου όρου. Στην Ανταρκτική, η επιφάνεια του πάγου τον περασμένο μήνα ήταν η δεύτερη μικρότερη που έχει καταγραφεί ποτέ, 9% κάτω από τον μέσο όρο, όπως προκύπτει από τα δεδομένα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Copernicus.

Σύμφωνα με τη Samantha Burgess, Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus (C3S): «Το 2023 είχε πλέον έξι μήνες κατάρριψης ρεκόρ και δύο περιόδους κατάρριψης ρεκόρ. Οι εξαιρετικές παγκόσμιες θερμοκρασίες του Νοεμβρίου, συμπεριλαμβανομένων δύο ημερών υψηλότερες από 2ºC πάνω από την προβιομηχανική, σημαίνουν ότι το 2023 είναι η θερμότερη χρονιά στην ιστορία». 

«Εφόσον οι συγκεντρώσεις αερίων του θερμοκηπίου συνεχίζουν να αυξάνονται, δεν μπορούμε να περιμένουμε διαφορετικά αποτελέσματα από αυτά που παρατηρήθηκαν φέτος. Η θερμοκρασία θα συνεχίσει να ανεβαίνει, όπως και οι επιπτώσεις των καύσωνα και της ξηρασίας. Το να φτάσουμε το καθαρό μηδέν το συντομότερο δυνατό είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να διαχειριστούμε τους κλιματικούς κινδύνους», προσθέτει ο διευθυντής του C3S, Carlo Buontempo.

Η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus (C3S) , που εφαρμόζεται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Προγνώσεων Καιρού για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με χρηματοδότηση από την ΕΕ, δημοσιεύει τακτικά μηνιαία κλιματικά δελτία που αναφέρουν τις αλλαγές που παρατηρούνται στις παγκόσμιες θερμοκρασίες του αέρα και της θάλασσας. θαλάσσιο πάγο και υδρολογικές μεταβλητές .

Όλα τα αναφερόμενα ευρήματα βασίζονται σε αναλύσεις που δημιουργούνται από υπολογιστή και σύμφωνα με το σύνολο δεδομένων ERA5, χρησιμοποιώντας δισεκατομμύρια μετρήσεις από δορυφόρους, πλοία, αεροσκάφη και μετεωρολογικούς σταθμούς σε όλο τον κόσμο.

Πηγή: https://climate.copernicus.eu/

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Στην Αθήνα το 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Ακεραιότητα της Έρευνας

Το 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Ακεραιότητα της Έρευνας (8th World Conference on Research Integrity ) συνδιοργανώνεται από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και το WCRI Foundation.

ΕΟΔΥ: Τι ανακοίνωσε για την έξαρση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στην  Μαγνησία

Με αφορμή την έξαρση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στην ΠΕ Μαγνησίας, οι υπεύθυνοι του ΕΟΔΥ συστήνουν την αυστηρή τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής για την αποφυγή της δευτερογενούς μετάδοσης της νόσου.

“Αγλαΐα Κυριακού”: Κανονικά θα λειτουργούν από Δευτέρα 3 Ιουνίου τα τακτικά χειρουργεία του νοσοκομείου

Κανονικά  θα πραγματοποιούνται από την Δευτέρα 3 Ιουνίου τα προγραμματισμένα τακτικά χειρουργεία του νοσοκομείου Παίδων "Αγλαΐα Κυριακού".