Διαθλαστική Χειρουργική: Femto Laser και Laser μυωπίας, υπερμετρωπίας και αστιγματισμού

Γράφει ο Μιχαήλ Χριστοδουλίδης, Χειρουργός Οφθαλμίατρος, Επιστ. υπεύθυνος οφθαλμολογικού τμήματος νοσοκ.ΥΓΕΙΑ, μέλος Ελληνικής Οφθαλμολογικής Εταιρείας (ΕΟΕ), Ελληνικής Εταιρείας Ενδοφακών και Διαθλαστικής Χειρουργικής, Ευρωπαϊκής Εταιρείας Χειρουργών Καταρράκτη και Διαθλαστικής Χειρουργικής(ESCRS), Αμερικανικης Ακαδημιας Οφθαλμολογιας      https://www.myeye.gr/

Η διαθλαστική χειρουργική είναι το σύνολο των χειρουργικών τεχνικών που εφαρμόζονται για την διόρθωση διαθλαστικών ανωμαλιών όπως η μυωπία, η υπερμετρωπία και ο αστιγματισμός. Δύο διαδεδομένοι τύποι χειρουργικής επέμβασης ματιών με laser για τη διόρθωση διαθλαστικών ανωμαλιών είναι το Femto Laser και η μέθοδος PRK (Photo Refractive Keratectomy).

-Λέιζερ μυωπίας με Femto Laser

Το femto laser είναι η χωρίς νυστέρι (blade free) αλλά με λέιζερ, δημιουργία του κρημνού του κερατοειδούς, του πρώτου δηλαδή μέρους της επέμβασης lasik (λέιζερ μυωπίας, υπερμετρωπίας και αστιγματισμού).

Παραδοσιακά οι οφθαλμίατροι χρησιμοποιούν ένα ειδικό μικροκερατόμο (λεπίδα) ο οποίος, κινούμενος κατά μήκος του κερατοειδούς, δημιουργεί τον κρημνό. Αν και η επέμβαση lasik θεωρείται εξαιρετικά ασφαλής, το όποιο μικρό ποσοστό επιπλοκών που παρατηρήθηκαν οφείλονταν κατά μεγάλο μέρος στον μικροκερατόμο.

Το femto laser δίνει το πλεονέκτημα να δημιουργούμε τον κρημνό του κερατοειδούς με ακτίνα laser, χωρίς δηλαδή καμία λεπίδα να αγγίζει τον κερατοειδή.

Με το femto laser δημιουργούμε με παλμούς φωτός laser μικροσκοπικές φυσαλίδες μέσα στο στρώμα του κερατοειδούς. Οι ακριβείς διαστάσεις των φυσαλίδων αυτών προγραμματίζονται από τον οφθαλμίατρό σας σύμφωνα με τις ακριβείς παραμέτρους που ταιριάζουν στο μάτι σας και παρακολουθούνται από ηλεκτρονικό υπολογιστή για μέγιστη ακρίβεια, πράγμα που δεν είναι εφικτό με τον μικροκερατόμο. Η δημιουργία του κρημνού διαρκεί 10 δευτερόλεπτα. Όταν το λέιζερ μυωπίας, υπερμετρωπίας ή αστιγματισμού ολοκληρωθεί, ο κρημνός που δημιουργείται με το femto laser είναι μοναδικά ικανός να ”κλειδώσει” πίσω στην αρχική του θέση. Ο οφθαλμός αρχίζει από αυτή τη στιγμή τη γρήγορη επούλωσή του.

Τα πλεονεκτήματα του Femto Laser

  1. Στατιστικά περισσότεροι ασθενείς μπορούν να πετύχουν όραση 20/20
  2. Μεγαλύτερη ασφάλεια στη δημιουργία του κρημνού στο λέιζερ μυωπίας, υπερμετρωπίας και αστιγματισμού.
  3. Περιορισμός της ξηροφθαλμίας που δημιουργείται μετά την επέμβαση LASIK μέχρι και 70%.
  4. Λιγότερα ποσοστά επανάληψης της επέμβασης LASIK και μεγαλύτερη πλέον ακρίβεια στη δημιουργία του κερατοειδικού κρημνού ώστε να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα στην ακρίβεια και προβλεψιμότητα της επέμβασης.
  5. Ακόμα και άτομα που μέχρι τώρα δεν μπορούσαν να υποβληθούν στο λέιζερ μυωπίας, υπερμετρωπίας ή αστιγματιμού λόγω λεπτού κερατοειδούς, με την ακρίβεια και ασφάλεια που παρέχει το femto laser ίσως τώρα να κριθούν κατάλληλοι.

-Πως θα ξέρω ότι είναι η κατάλληλη μέθοδος για μένα;

Αν επιθυμείτε μία 100% λέιζερ θεραπεία της διαθλαστικής σας ανωμαλίας, που βασικά ελαχιστοποιεί τις σοβαρότερες επιπλοκές που θα μπορούσαν να συμβούν κατά τη διάρκεια της επέμβασης lasik, τότε η απάντηση είναι ναι!

Το femto laser έχει θεαματικά αποτελέσματα με περισσότερους ασθενείς να επιτυγχάνουν 10/10 όραση ή και καλύτερη. Οι ασθενείς αυτοί αναφέρουν γενικά καλύτερη ποιότητα όρασης, και ειδικά βελτίωση της ικανότητάς τους να βλέπουν καλύτερα σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού όπως το σούρουπο ή το βράδυ. Ακόμα και ασθενείς με λεπτότερους κερατοειδείς, μεγάλα διαθλαστικά σφάλματα, μεγάλες κόρες και μέτριου ή υψηλού βαθμού αστιγματισμό είναι πιαθανό να θεωρηθούν καλοί υποψήφιοι για την επέμβαση λέιζερ μυωπίας, λόγω της ακριβέστατης δημιουργίας του κερατοειδικού κρημνού με το femto laser.

Τι επιπλέον πρέπει να γνωρίζω

Κλινικές μελέτες με ασθενείς που υποβλήθηκαν σε femto laser για τη δημιουργία των κερατοειδικών κρημνών τους στο ένα μάτι και με μικροκερατόμο στο άλλο, απέδειξαν ότι η όραση στο μάτι που θεραπεύτηκε με femto laser ήταν η προτιμώμενη σε αναλογία 3 προς 1. Στατιστικές μελέτες δείχνουν ότι ο κερατοειδής έχει μεγαλύτερη σταθερότητα λόγω δυνατότερης προσκόλλησης του κρημνού του, και μεγαλύτερη αντίσταση σε εξωτερικά τραύματα μετά από την εφαρμογή του femto laser.

Το femto laser (100% blade free, all laser lasik) δίνει περισσότερη αυτοπεποίθηση και λιγότερο άγχος στους ασθενείς που πραγματοποιούν την επέμβαση λέιζερ μυωπίας, καθώς και εξαιρετικά αποτελέσματα στην αποκατάσταση της όρασής τους.

Οι κορυφαίοι γιατροί παγκοσμίως χρησιμοποιούν το femto laser για τη δημιουργία του κερατοειδικού κρημνού. Έχουν πραγματοποιηθεί πλέον περισσότερες από 3.000.000 επιτυχείς και ασφαλείς επεμβάσεις.

Το femto laser είναι πλέον η πιο προηγμένη, ακριβής και ασφαλής μέθοδος για τη δημιουργία του κερατοειδικού κρημνού στo λέιζερ μυωπίας, υπερμετρωπίας και αστιγματισμού.

-Λέιζερ μυωπίας, υπερμετρωπίας και αστιγματισμού με PRK

Η επέμβαση PRK (Photo refractive Keratectomy) χρησιμοποιείται για τη διόρθωση των διαθλαστικών ανωμαλιών από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Τα αποτελέσματά της είναι ταυτόσημα με την επέμβαση lasik, ο τρόπος, όμως, που γίνεται είναι διαφορετικός.

Γίνεται αφαίρεση του επιφανειακού στρώματος του κερατοειδούς με το laser σε περιπτώσεις όπου η lasik θεραπεία αντεδείκνυνται, όπως παραδείγματος χάριν σε ανθρώπους με λεπτό κερατοειδή ή με μεγάλες κόρες. Ενώ στην lasik η περίοδος επούλωσης και δυσανεξίας των οφθαλμών είναι πολύ μικρή, στη μέθοδο PRK μετά την εγχείρηση και για μία περίοδο δύο ως τριών ημερών υπάρχει μια μικρή δυσανεξία και ενδεχομένως λίγος πόνος μέχρι να επουλωθεί το επιθήλιο του κερατοειδούς. Ενώ στη μέθοδο lasik η αποκατάσταση της όρασης είναι σχεδόν άμεση, στην PRK θέλει μερικές ημέρες έως και μήνες για την επίτευξη του ”τέλειου” αποτελέσματος.

Επίσης η κύρια θεραπεία με κολλύρια διαρκεί γύρω στους δύο μήνες σε αντίθεση με την lasik που διαρκεί μία εβδομάδα. Τα αποτελέσματα, όμως, στην όραση μακροχρόνια είναι σε γενικές γραμμές ταυτόσημα. Είναι επιλογή του οφθαλμιάτρου ποια από τις δύο μεθόδους θα ακολουθήσει, για ασφαλέστερη και καλύτερη αποκατάσταση των διαθλαστικών ανωμαλιών του ασθενούς του.

Πώς γίνεται η επέμβαση PRK;

Στο λέιζερ μυωπίας, υπερμετρωπίας και αστιγματισμού, ο οφθαλμίατρος σας αφαιρεί το κεντρικό επιφανεικό στρώμα του κερατοειδούς που ονομάζεται επιθήλιο με διάλυμα αλκοόλης και ένα ειδικό χειρουργικό εργαλείο. Ακολούθως, το excimer laser χρησιμοποιείται για να επανασχηματίσει την επιφάνεια του κερατοειδούς με εξαιρετική ακρίβεια, αφαιρώντας μικροσκοπικά στρώματα ιστού. Έπειτα, τοποθετούμε έναν φακό επαφής στον κερατοειδή, ο οποίος βοηθά στην επούλωση και την προστασία του επιθηλίου. Αμέσως μετά την επέμβαση θα ξεκουραστείτε για μισή ώρα περίπου και μετα θα μεταβείτε στο σπίτι σας (δε μπορείτε να οδηγήσετε). Μετά τη δημιουργία νέων επιθηλιακών κυττάρων, ο φακός αυτός αφαιρείται (συνήθως σε 4-5 ημέρες).

Ειδικά κολλύρια θα συνταγογραφηθούν για να περιορίσουν τη μετεγχειρητική δυσανεξία ή πόνο, αν υπάρχει, μετά από το λέιζερ μυωπίας, υπερμετρωπίας και αστιγματισμού. Είναι σημαντικό να ακολουθήσετε τις οδηγίες του οφθαλμιάτρου σας για να έχετε το καλύτερο επιθυμητό αποτέλεσμα. Τα αποτελέσματα μετά από μερικές εβδομάδες είναι ταυτόσημα με αυτά της επέμβασης lasik.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Στην Αθήνα το 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Ακεραιότητα της Έρευνας

Το 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Ακεραιότητα της Έρευνας (8th World Conference on Research Integrity ) συνδιοργανώνεται από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και το WCRI Foundation.

ΕΟΔΥ: Τι ανακοίνωσε για την έξαρση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στην  Μαγνησία

Με αφορμή την έξαρση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στην ΠΕ Μαγνησίας, οι υπεύθυνοι του ΕΟΔΥ συστήνουν την αυστηρή τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής για την αποφυγή της δευτερογενούς μετάδοσης της νόσου.

“Αγλαΐα Κυριακού”: Κανονικά θα λειτουργούν από Δευτέρα 3 Ιουνίου τα τακτικά χειρουργεία του νοσοκομείου

Κανονικά  θα πραγματοποιούνται από την Δευτέρα 3 Ιουνίου τα προγραμματισμένα τακτικά χειρουργεία του νοσοκομείου Παίδων "Αγλαΐα Κυριακού".