Ηλικιωμένοι: πότε πρέπει να αφήσουν το τιμόνι

Υπάρχουν κάποιες σαφείς ενδείξεις ότι δεν είναι πλέον ασφαλές για τους ηλικιωμένους να οδηγούν και αυτές είναι οι εξής….

  • Σταματούν στα πράσινα φανάρια ή όταν δεν υπάρχει πινακίδα στοπ
  • Μπερδεύονται με τα σήματα κυκλοφορίας, τις πινακίδες στοπ ή τους κόκκινους σηματοδότες
  • Δυσκολεύονται κατά τη στάθμευση
  • Χάνονται συχνά και καλούν κάποιο μέλος της οικογένειας για οδηγίες

Αν έχετε ανησυχίες για την οδήγηση του δικού σας ή ενός αγαπημένου σας προσώπου, μια επιλογή είναι να ζητήσετε αξιολόγηση των ικανοτήτων οδήγησης, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί σε σχολή οδηγών ή να υποβληθεί σε εξέταση από γιατρούς.

Υπάρχουν, επίσης, κέντρα φυσικοθεραπείας που μπορούν να πραγματοποιήσουν τεστ για τη μέτρηση του χρόνου αντίδρασης και της όρασης ενός ατόμου, παράλληλα με την αξιολόγηση της ικανότητας του να οδηγεί με ασφάλεια.

Βοηθήστε τους να προσαρμοστούν

Όταν οι ηλικιωμένοι είναι ανένδοτοι να εγκαταλείψουν το τιμόνι, μερικές φορές τα μέλη της οικογένειας πρέπει να αναλάβουν τα ίδια τα κατάλληλα μέτρα και να τον εμποδίσουν να οδηγεί.

Από τη στιγμή που οι ηλικιωμένοι πάψουν να οδηγούν, μπορείτε να μειώσετε την ανάγκη τους για μετακινήσεις εκμεταλλευόμενοι τις υπηρεσίες delivery για είδη παντοπωλείου και πρώτης ανάγκης.

Ακόμη υπάρχουν κάποιοι επαγγελματίες που παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο σπίτι, όπως λ.χ. κάποια κομμωτήρια.

Μπορείτε επίσης να εξετάσετε και κάποιες άλλες επιλογές μεταφοράς (λ.χ. φίλοι και συγγενείς).

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Συναυλίες φιλικές προς τα άτομα με άνοια στο Μέγαρο Μουσικής

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ και την υποστήριξη της Εταιρείας ALZHEIMER Αθηνών οργανώνουν κύκλο συναυλιών που είναι φιλικές προς τα άτομα με άνοια.

«Παλιά Αθήνα»: Δράση ψυχοκοινωνικής στήριξης μέσω της τέχνης για άτομα τρίτης ηλικίας

Το διαδραστικό πρόγραμμα «Παλιά Αθήνα», με σύμμαχο την τέχνη και με επιστημονική προσέγγιση, στοχεύει να απαλύνει τη μονοτονία της καθημερινότητας των ηλικιωμένων, οι οποίοι αρκετά συχνά αισθάνονται θλίψη και μοναξιά, αγκαλιάζοντας δημιουργικά τα συναισθήματά τους.

Σταυρόλεξα: Έχουν τελικά τη δύναμη να κρατήσουν μακριά την άνοια;

Μπορεί η λύση ενός σταυρόλεξου να κρατήσει το μυαλό μακριά από τον κίνδυνο της γνωστικής έκπτωσης και να αποτρέψει την άνοια; Πραγματικότητα ή ευσεβής πόθος;