Η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με κρίσεις σκωληκοειδίτιδας

Σύμφωνα με έρευνα, η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει τον κίνδυνο κρίσης σκωληκοειδίτιδας. Η έρευνα, που παρουσιάστηκε στο Συνέδριο Γαστρεντερολογίας του Αμερικανικού Κολεγίου στις ΗΠΑ, υποδεικνύει ότι η ρύπανση αυξάνει το γενικό κίνδυνο φλεγμονής ιστών.

Η σκωληκοειδίτιδα είναι η πιο συνηθισμένη αιτία για κοιλιακή επέμβαση κατά την παιδική ηλικία. Χαρακτηρίζεται ως μια επείγουσα χειρουργική κατάσταση καθώς, σε περίπτωση που η σκωληκοειδής απόφυση δεν απομακρυνθεί έγκαιρα και σπάσει, το μολυσματικό υλικό που θα χυθεί μέσα στην κοιλιά θα προκαλέσει περιτονίτιδα, μια δυνητικά θανατηφόρα κατάσταση.

Ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι μελέτησε, για ένα χρονικό διάστημα επτά ετών, περισσότερους από 45.000 ενήλικες που νοσηλεύτηκαν για σκωληκοειδίτιδα.  ΟΙ ερευνητές διαπίστωσαν ότι, όταν τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης βρίσκονταν στα υψηλότερα επίπεδα νοσηλεύονταν περισσότεροι ασθενείς με κρίση σκωληκοειδίτιδας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν  ότι οι ασθενείς είχαν περίπου 15% περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν τις μέρες που η συγκέντρωση όζοντος ήταν υψηλότερη σε σχέση με τις ημέρες στις οποίες ήταν χαμηλότερη. Παρόμοια ήταν τα ευρήματα και για άλλα ατμοσφαιρικά σωματίδια. Η επίδραση της ρύπανσης φάνηκε πιο ισχυρή κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, όταν οι άνθρωποι βρίσκονται περισσότερο εκτεθειμένοι  σε εξωτερικούς χώρους.

Ο επικεφαλής της έρευνας Dr Gilaad Kaplan επεσήμανε ότι «αν επιβεβαιωθεί η σχέση ατμοσφαιρικής  ρύπανσης και σκωληκοειδίτιδας, τότε η βελτίωση της ποιότητας του αέρα μπορεί ενδεχομένως να εμποδίσει την εμφάνιση κρίσης σκωληκοειδίτιδας σε ορισμένους ανθρώπους».

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Κυστικής Ίνωσης υπέγραψε την Ανοιχτή Επιστολή του EURORDIS #ActRare2024

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Κυστικής Ίνωσης υπέγραψε την Ανοιχτή Επιστολή του Eurordis- Rare Diseases Europe #ActRare2024, η οποία απευθύνεται προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους επόμενους Ευρωπαίους ηγέτες, ενόψει της Ευρωπαϊκών Εκλογών.

1ο Επιστημονικό Συνέδριο «Recovery-Ανάκαμψη στην Ψυχική Υγεία. Συμπερίληψη και δικαιώματα»

Το  πρώτο επιστημονικό συνέδριο «Recovery- Ανάκαμψη στην Ψυχική Υγεία: Συμπερίληψη και δικαιώματα» θα πραγματοποιηθεί στις 30 και 31 Μαΐου 2024 στο Αμφιθέατρο του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής, Νευρολογίας και Ιατρικής Ακρίβειας (Ε.Π.Ι.Ψ.Υ.).

36ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γενικής Ιατρικής: Ποια συμπεράσματα προέκυψαν για την ιβουπροφαίνη

Aσφαλής και αποτελεσματική είναι η χρήση της ιβουπροφαίνης για την αντιμετώπιση του οξέους πόνου όταν δεν υπερβαίνεται η συνιστώσα δόση σύμφωνα με μεταναλύσεις και κλινικές έρευνες, οι οποίες παρουσιάστηκαν στα πλαίσια του 36ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Γενικής Ιατρικής.