Η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με κρίσεις σκωληκοειδίτιδας

Σύμφωνα με έρευνα, η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει τον κίνδυνο κρίσης σκωληκοειδίτιδας. Η έρευνα, που παρουσιάστηκε στο Συνέδριο Γαστρεντερολογίας του Αμερικανικού Κολεγίου στις ΗΠΑ, υποδεικνύει ότι η ρύπανση αυξάνει το γενικό κίνδυνο φλεγμονής ιστών.

Η σκωληκοειδίτιδα είναι η πιο συνηθισμένη αιτία για κοιλιακή επέμβαση κατά την παιδική ηλικία. Χαρακτηρίζεται ως μια επείγουσα χειρουργική κατάσταση καθώς, σε περίπτωση που η σκωληκοειδής απόφυση δεν απομακρυνθεί έγκαιρα και σπάσει, το μολυσματικό υλικό που θα χυθεί μέσα στην κοιλιά θα προκαλέσει περιτονίτιδα, μια δυνητικά θανατηφόρα κατάσταση.

Ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι μελέτησε, για ένα χρονικό διάστημα επτά ετών, περισσότερους από 45.000 ενήλικες που νοσηλεύτηκαν για σκωληκοειδίτιδα.  ΟΙ ερευνητές διαπίστωσαν ότι, όταν τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης βρίσκονταν στα υψηλότερα επίπεδα νοσηλεύονταν περισσότεροι ασθενείς με κρίση σκωληκοειδίτιδας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν  ότι οι ασθενείς είχαν περίπου 15% περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν τις μέρες που η συγκέντρωση όζοντος ήταν υψηλότερη σε σχέση με τις ημέρες στις οποίες ήταν χαμηλότερη. Παρόμοια ήταν τα ευρήματα και για άλλα ατμοσφαιρικά σωματίδια. Η επίδραση της ρύπανσης φάνηκε πιο ισχυρή κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, όταν οι άνθρωποι βρίσκονται περισσότερο εκτεθειμένοι  σε εξωτερικούς χώρους.

Ο επικεφαλής της έρευνας Dr Gilaad Kaplan επεσήμανε ότι «αν επιβεβαιωθεί η σχέση ατμοσφαιρικής  ρύπανσης και σκωληκοειδίτιδας, τότε η βελτίωση της ποιότητας του αέρα μπορεί ενδεχομένως να εμποδίσει την εμφάνιση κρίσης σκωληκοειδίτιδας σε ορισμένους ανθρώπους».

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Η ανεργία “κόβει” χρόνια

Κατάθλιψη, αγχωτικές διαταραχές ακόμα και πρόωρο θάνατο μπορούν να προκαλέσουν η ανεργία και η μείωση του εισοδήματος σύμφωνα με έρευνες Καναδών επιστημόνων.

Σκλήρυνση κατά Πλάκας: η σημασία της πρώιμης αντιμετώπισης της νόσου

Οι ειδικοί γενικά συμφωνούν ότι είναι σημαντική η θεραπευτική αντιμετώπιση της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας αμέσως μόλις διαγνωσθεί και επιβεβαιωθεί η νόσος.

Ελληνικές βιολογικές ελιές σε κάψουλα, ως συμπλήρωμα διατροφής για τη μείωση της χοληστερόλης

Στην τελική ευθεία βρίσκεται πλέον η κλινική μελέτη του συμπληρώματος διατροφής, προερχόμενου από επιτραπέζιες βιολογικές ελιές «Καλαμών» βιολογικών ελαιώνων από τη Σπάρτη, που έχουν επιλεγεί ανάμεσα από 150 διαφορετικούς τύπους ελιών λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φαινόλες.