Η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με κρίσεις σκωληκοειδίτιδας

Σύμφωνα με έρευνα, η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει τον κίνδυνο κρίσης σκωληκοειδίτιδας. Η έρευνα, που παρουσιάστηκε στο Συνέδριο Γαστρεντερολογίας του Αμερικανικού Κολεγίου στις ΗΠΑ, υποδεικνύει ότι η ρύπανση αυξάνει το γενικό κίνδυνο φλεγμονής ιστών.

Η σκωληκοειδίτιδα είναι η πιο συνηθισμένη αιτία για κοιλιακή επέμβαση κατά την παιδική ηλικία. Χαρακτηρίζεται ως μια επείγουσα χειρουργική κατάσταση καθώς, σε περίπτωση που η σκωληκοειδής απόφυση δεν απομακρυνθεί έγκαιρα και σπάσει, το μολυσματικό υλικό που θα χυθεί μέσα στην κοιλιά θα προκαλέσει περιτονίτιδα, μια δυνητικά θανατηφόρα κατάσταση.

Ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι μελέτησε, για ένα χρονικό διάστημα επτά ετών, περισσότερους από 45.000 ενήλικες που νοσηλεύτηκαν για σκωληκοειδίτιδα.  ΟΙ ερευνητές διαπίστωσαν ότι, όταν τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης βρίσκονταν στα υψηλότερα επίπεδα νοσηλεύονταν περισσότεροι ασθενείς με κρίση σκωληκοειδίτιδας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν  ότι οι ασθενείς είχαν περίπου 15% περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν τις μέρες που η συγκέντρωση όζοντος ήταν υψηλότερη σε σχέση με τις ημέρες στις οποίες ήταν χαμηλότερη. Παρόμοια ήταν τα ευρήματα και για άλλα ατμοσφαιρικά σωματίδια. Η επίδραση της ρύπανσης φάνηκε πιο ισχυρή κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, όταν οι άνθρωποι βρίσκονται περισσότερο εκτεθειμένοι  σε εξωτερικούς χώρους.

Ο επικεφαλής της έρευνας Dr Gilaad Kaplan επεσήμανε ότι «αν επιβεβαιωθεί η σχέση ατμοσφαιρικής  ρύπανσης και σκωληκοειδίτιδας, τότε η βελτίωση της ποιότητας του αέρα μπορεί ενδεχομένως να εμποδίσει την εμφάνιση κρίσης σκωληκοειδίτιδας σε ορισμένους ανθρώπους».

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Η σχέση της παχυσαρκίας με τους καρδιομεταβολικούς παράγοντες και τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

Σύμφωνα με πανευρωπαϊκή έρευνα, μεγαλύτερες τιμές δείκτη μάζας σώματος αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου που σχετίζεται με την παχυσαρκία μεταξύ των Ευρωπαίων ενηλίκων.

«Nature Medicine»: Οι 11 ελπιδοφόρες κλινικές δοκιμές για το 2024

Έντεκα κλινικές δοκιμές που προγραμματίζονται για το 2024 και είναι πιθανό να επηρεάσουν το μέλλον της Ιατρικής παρουσιάζει το περιοδικό «Nature Medicine» στο ετήσιο αφιέρωμά του.

20ο Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Συνέδριο: «Η Πολυδιάστατη Επιστήμη της Φαρμακευτικής»

H Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών (ΠΕΦ) διοργανώνει το 20ο Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Συνέδριο, με τίτλο «Η Πολυδιάστατη Επιστήμη της Φαρμακευτικής», το οποίο θα λάβει χώρα στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών στις 16 και 17 Δεκεμβρίου 2023.